Cluj: Omul de afaceri reținut de DNA, arestat; soția sa și directorul din ARR, arest la domiciliu

Cluj: Omul de afaceri reținut de DNA, arestat; soția sa și directorul din ARR, arest la domiciliu
Publicat: 14/03/2014, 21:44
Actualizat: 22/06/2015, 19:50

Potrivit avocatului Tiberiu Ban, care a reprezentat-o pe Daniela Dobrilă, director la ARR, Tribunalul Cluj s-a pronunțat, vineri seară, pentru arestarea preventivă a omului de afaceri Ștefan Cadar, pentru 30 de zile, iar în cazul soției acestuia și al directorului din ARR s-a dispus măsura arestului la domiciliu.

„DNA a depus contestație la măsura arestului la domiciliu, iar Ștefan Cadar a contestat arestarea preventivă. Contestațiile se vor judeca de Curtea de Apel Cluj”, a spus Ban.

Surse judiciare au declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că în acest dosar a fost audiat, joi, de DNA și Răzvan Pop, consilier al președintelui Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu.

Anterior, președintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, spunea că acuzațiile aduse celor doi oameni de afaceri din Cluj reținuți de DNA pentru fapte de corupție sunt grave și că instituția pe care o conduce a pus la dispoziția anchetatorilor documente privind dosarul în cauză.

Horea Uioreanu declara, vineri, că autoritățile județene au procedat corect în cazul legat de traseele de transport metropolitan în care au fost reținuți pentru fapte de corupție doi oameni de afaceri clujeni, Ștefan Eronim Cadar, asociat în cadrul unei societăți comerciale, și Olezia Cadar, asociat și administrator la aceeași firmă.

„Acuzațiile care se aduc celor doi oameni de afaceri din județul Cluj, de la firma Fany, reținuți de DNA, sunt grave. Suntem convinși că noi am acționat corect și că vom câștiga procesul cu această societate. De altfel, noi am cerut ARR să suspende licențele de transport ale firmei Fany în zona metropolitană. CJ Cluj a pus la dispoziția organelor de anchetă documente privind dosarul respectiv”, spunea Uioreanu.

În județul Cluj, compania Fany avea curse de transport metropolitan în mai multe comune limitrofe municipiului Cluj-Napoca, după ce a câștigat licitații în acest sens, iar în paralel, pe unele trasee din aceste localități, a intrat și Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca, fosta Regie Autonomă de Transport Urban Călători (RATUC).

Primarul Emil Boc, care deține și funcția de președinte al Asociației Metropolitane de Transport Cluj-Napoca, anunța, la sfârșitul lunii februarie, că de la 1 martie CTP poate face curse pe trasee din comunele limitrofe, în baza unor hotărâri ale consiliilor locale respective, care fac parte din asociație.
Directorul Direcției Licențe din cadrul Autorității Rutiere Române (ARR) București, Daniela Dobrilă, a fost reținut de procurorii DNA, alături de doi oameni de afaceri din Cluj, ea fiind cercetată pentru a le fi înlesnit celor doi câștigarea unui număr cât mai mare de trasee scoase la licitație.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpaților: Daniela Dobrilă, director la Direcția Licențe din cadrul Autorității Rutiere Române (ARR) București, Ștefan Eronim Cadar, asociat în cadrul unei societăți comerciale, și Olezia Cadar, asociat și administrator la aceeași societate comercială.

Potrivit DNA, există date și indicii temeinice privind săvârșirea unor fapte de corupție în contextul derulării licitației privind „Programul de transport public de persoane prin curse regulate în trafic județean pe anii 2014 – 2019”.

Astfel, la data de 29 noiembrie 2013, la nivel național s-a declanșat procedura de licitație pentru atribuirea traseelor cuprinse în programele județene de transport pentru perioada 01.01.2014-30.06.2019. În contextul demarării procedurilor pentru licitarea atribuirii traseelor de transport județean de persoane, Eronim Ștefan Cadar și Olezia Cadar ar fi apelat la ajutorul Danielei Dobrilă, pentru ca, prin prisma funcției deținute de aceasta, să le înlesnească câștigarea unui număr cât mai mare de trasee din cele scoase la licitația care începuse la finele lunii noiembrie 2013.

De asemenea, procurorii DNA au mai stabilit că tot la ajutorul Danielei Dobrilă cei doi ar fi apelat pentru a obține acte necesare câștigării procesului intentat împotriva Consiliului Județean Cluj, în legătură cu scoaterea de la licitație a unor trasee din zona metropolitană Cluj.

Conform sursei citate, în vederea câștigării licitației, în perioada noiembrie – decembrie 2013 Eronim Ștefan Cadar ar fi mers în mai multe rânduri la București pentru „a rezolva” din timp licitația, locuind efectiv, cu aceste ocazii, la Daniela Dobrilă.

Pentru sprijinul promis în câștigarea licitației, inculpata Dobrilă Daniela ar fi acceptat și ar fi primit de la cei doi oameni de afaceri, nemijlocit sau prin intermediari, bunuri și bani cu titlu de mită: un autoturism, un televizor, boxe, suma de 10.000 lei, un mp3 player și mai multe obiecte de îmbrăcăminte (valoarea totală fiind de cca 12.000 euro). De asemenea, în același scop de favorizare a firmei inculpaților, a rezultat că inculpata Dobrilă Daniela ar fi pretins de la soții Cadar Eronim Ștefan și Cadar Olezia remiterea a două calculatoare laptopuri marca Apple, în valoare de circa 3.500 de euro.
La data de 18.11.2013, consecutiv cu înmatricularea autoturismului, inculpata Dobrilă Daniela ar fi întreprins demersurile necesare și ar fi emis un act (punct de vedere al ARR), datorită căruia, la data de 25.11.2013 Tribunalul Cluj a dispus suspendarea actului administrativ al CJ Cluj. Consecința directă a acestei hotărâri, urmărită de soții Cadar, ar fi constat în reintroducerea în licitație a unor trasee de transport persoane.

În vederea câștigării licitației, inculpata Dobrilă Daniela ar fi furnizat inculpatului Cadar Eronim Ștefan date confidențiale, ce nu sunt destinate publicității, din bazele de date ale instituției unde aceasta lucrează, privind ofertele/documentele depuse de ceilalți operatori de transport persoane, concurenți ai firmei inculpaților, favorizând astfel, societatea comercială a celor doi, în procedura de licitație.

În 19 decembrie 2013, comisia paritară de la nivelul de Consiliului Județean Cluj a apreciat, după analizarea actelor transmise de ARR București, că licitația trebuie anulată, amânând luarea unei decizii. Decizia finală a Comisiei paritare a fost luată în 23 decembrie 2013 și validată de Consiliul Județean Cluj în ședința din aceeași zi, stabilindu-se varianta agreată de inculpați.

În acest caz se fac cercetări și față de alte persoane fizice și juridice.

Vasile Măgrădean, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Mașinile trebuie să îl aibă la bord. Devine obligatoriu din 1 iulie. UE a dat...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
VIDEO. Delia, criticată că nu este feminină. Gestul total neașteptat pe care artista l-a făcut...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
În urmă cu 203 ani, murea Napoleon Bonaparte. Cum a ajuns din simplu caporal un...