CNA: RCS&RDS nu respectă principiul „must carry”

CNA: RCS&RDS nu respectă principiul must carry
Publicat: 03/04/2014, 19:18
Actualizat: 06/02/2019, 04:55

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat, în ședința de joi, o adresă a societății RCS&RDS SA, care a solicitat anularea/ revocarea actelor administrative prin care Consiliul a aprobat modificările de grile de programe ale UPC și Romtelecom fără includerea programului Digi 24, fapt care, în opinia RCS&RDS, încalcă articolul 82 din Legea audiovizualului.

De asemenea, membrii CNA au discutat joi și cu reprezentanții RCS&RDS (Mihai Dinei, Cătălin Alexandru, Lucian Mihai, Cosmin Prelipceanu și Mihnea Săraru). Aceștia s-au arătat nemulțumiți de faptul că mari cabliști din România nu retransmit Digi 24, în ciuda faptului că acest post se află pe poziția 13 în lista „must carry” a televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru toți operatorii de cablu din România în acest an.

Reprezentanții RCS&RDS au solicitat CNA aprobarea grilelor de programe ale operatorilor de cablu numai cu includerea programului „must carry” Digi 24, în conformitate cu articolul 82 din Legea audiovizualului. În plus, aceștia au solicitat CNA să repună pe ordinea de zi și să rediscute modul în care distribuitorii de servicii de programe respectă principiul „must carry” cu privire la introducerea în structura serviciilor lor de programe, atât în sistemul analogic, cât și în sistemul digital, a televiziunii Digi 24.

După discuțiile cu reprezentanții RCS&RDS, membrul CNA Monica Gubernat a cerut reprezentanților Biroului Licențe – Autorizări din cadrul Consiliului o situație în privința modului în care RCS&RDS respectă la rândul său principiul „must carry”.

Potrivit reprezentanților Biroului Licențe – Autorizări, RCS&RDS a depus la CNA solicitările de modificare a avizelor sale, iar din grila analogică a RCS&RDS lipsește televiziunea Mynele TV (aflată pe poziția 15 în lista „must carry”), iar din grila digitală a RCS&RDS lipsesc televiziunile Mynele TV, Alfa Omega TV (aflat pe poziția 29), Credo TV (poziția 30), dar și studiouri regionale ale SRTv, precum TVR Târgu-Mureș și TVR Cluj.

Conform articolului 82 din Legea audiovizualului, operatorii de cablu din România trebuie să retransmită televiziunile din portofoliul SRTv, respectiv TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News și studiourile teritoriale ale televiziunii publice de la Cluj, Craiova, Iași, Târgu-Mureș și Timișoara.

Membrul CNA Monica Gubernat a spus că RCS&RDS deține propriile televiziuni regionale Digi 24 și le difuzează în anumite cazuri pe acestea, în defavoarea studiourilor teritoriale ale TVR.

CNA nu a luat, în ședința de joi, o decizie în privința solicitării RCS&RDS de modificare a avizului de retransmisie și nici cu privire la faptul că această companie nu retransmite televiziunile Mynele TV, Alfa Omega TV, Credo TV și studiouri teritoriale ale TVR.

Pe de altă parte, reprezentantul RCS&RDS la ședințele CNA, Lucian Mihai, a declarat în trecut, în mai multe ședințe ale Consiliului, că retransmisia în sistem digital de televiziuni locale și regionale presupune costuri suplimentare, acesta fiind motivul pentru care nu pot fi preluate posturi locale și regionale în rețelele de cablu digitale.

Lista „must carry” se aplică doar operatorilor de cablu, nu și platformelor de satelit (DTH). Televiziunile incluse în această listă, care a fost publicată de CNA pe 4 februarie 2014 pe site-ul propriu, s-au declarat libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare.

Distribuitorii de servicii de programe din România au obligația ca, până pe 7 aprilie, să introducă în oferta lor televiziunile care îndeplinesc condițiile regimului „must carry”, potrivit unui anunț recent postat pe site-ul CNA.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Imaginile în care Simona Mărgăian bruschează un jurnalist italian! Femeia este acuzată că a înșelat...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Undă de șoc pe piața carburanților. Ce se întâmplă la pompă cu benzina și motorina
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Experiment de modificare a climei, oprit din motive de sănătate
×