CNA: Spoturile publicitare pentru margarina Rama, interzise de la difuzare pe posturile TV

CNA: Spoturile publicitare pentru margarina Rama, interzise de la difuzare pe posturile TV
Publicat: 02/07/2013, 19:32
Actualizat: 02/07/2013, 19:32

Două spoturi publicitare pentru margarina Rama, din cadrul campaniei „Campioni la micul dejun”, au fost interzise de la difuzarea pe posturile TV, printr-o decizie luată, marți, de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), care a considerat că acestea încalcă legislația audiovizualului.

CNA a analizat, marți, campania publicitară pentru margarina Rama „Campioni la micul dejun”, pentru copiii din clasele I-IV, promovată de Nadia Comăneci.

Potrivit CNA, un spot publicitar pentru margarina Rama a fost difuzat în emisiunea „Observator” difuzată pe 20 iunie, la Antena 1. Spotul a fost difuzat și în emisiunea „Esențial” din 21 iunie, de la Antena 3.

Pe de altă parte, și Kanal D a difuzat un spot publicitar pentru margarina Rama, pe 20 iunie, în pauza publicitară din timpul emisiunii de știri, potrivit monitorizării CNA.

În aceste spoturi se spune că Rama și Nadia Comăneci „promovează importanța micului dejun și a unei alimentații sănătoase și echilibrate”, fiind difuzate și declarații ale acesteia pe acest subiect.

Membrii CNA au considerat că aceste spoturi încurajează copiii să mănânce margarină, care nu este un produs sănătos atunci când este consumat în cantități mari.

De asemenea, membrii CNA au considerat că spoturile pentru margarina Rama au încălcat articolul 120, alineatele 2 și 3 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit căruia „Nu se vor atribui alimentelor proprietăți pe care acestea nu le posedă. În publicitatea pentru alimente adresată minorilor este interzisă folosirea celebrităților, personalităților sau medicilor. Publicitatea la alimente adresată minorilor este definită în conformitate cu codul de autoreglementare al Consiliului Român pentru Publicitate, depozitar al Codului etic pentru publicitatea adresată copiilor referitoare la produse alimentare”.

La propunerea Laurei Georgescu, președintele CNA, Consiliul a decis să aplice o decizie de intrare în legalitate a acestor spoturi, fapt care înseamnă că respectivele clipuri nu mai pot fi difuzate până la modificarea lor astfel încât să respecte reglementările în vigoare.

Pe de altă parte, tot în ședința de marți, CNA a decis să amendeze Antena 1 cu 10.000 de lei, din cauză că în emisiunea „Neatza cu Răzvan și Dani” din 21 iunie a fost făcută promovare la margarina Rama, prezentându-se „beneficiile sandvișului cu grăsimi sănătoase sau cu margarină tartinabilă” care conține Omega 3 și Omega 6.

Membrii CNA au considerat că în acest caz televiziunea a încercat să facă telepromovare, însă nu a respectat prevederile articolului 27 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „(1) Publicitatea televizată și teleshoppingul trebuie să fie ușor de identificat și trebuie să fie separate de conținutul editorial. Fără a aduce atingere utilizării de noi tehnici publicitare, se asigură o separare prin mijloace optice și/sau acustice și/sau spațiale între publicitatea televizată, teleshopping și, respectiv, celelalte părți ale programelor”.

Sancțiunea în acest caz a fost aplicată tot la propunerea Laurei Georgescu și a fost votată în unanimitate de membrii CNA.

Pe de altă parte, CNA a interzis și în martie 2010, de la difuzarea pe posturile TV, trei spoturi publicitare pentru Rama, din cauză că în respectivele clipuri nu era precizată cantitatea maximă de 20 de grame de margarină recomandată zilnic pentru consum.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă, fără aer - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?