Codul administrativ a fost finalizat

Codul administrativ a fost finalizat
Publicat: 07/06/2018, 01:48
Actualizat: 26/03/2019, 00:55

Printre articolele Codului administrativ adoptate de forul de specialitate se numără cele referitoare la indemnizațiile pentru aleșii locali care și-au încetat mandatul și posibilitatea edililor și primarilor generali de a avea calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială.

„Prin eliminarea literei f din articolul 262 al Codului administrativ, primarii și primarii generali nu mai sunt declarați incompatibili în exercitarea calității de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială. Astfel, aceștia pot avea întreprinderi individuale sau de familie, însă, ei nu pot să facă afaceri cu instituțiile publice, inclusiv cu primăriile,” potrivit președintelui Comisiei speciale pentru elaborarea Codului administrativ, Marcel Ciolacu.

„Nu fac nicio afacere cu statul (…) Nu au cum să facă afaceri cu statul, sunt alte legi care reglementează acest lucru. (..) Sunt sute de cazuri în care primarii care au avut PFA, au accesat fonduri europene, au candidat la primărie și au fost aleși primari. După a trebuit să aleagă. Ori înstrăinau PFA-ul (…) sau își pierdeau calitatea de primar”, a declarat miercuri deputatul PSD Marcel Ciolacu, după ședință.

Un alt articol din actul normativ adoptat de comisia de specialitate prevede ca aleșii locali să primească indemnizații speciale după ce își încheie mandatul, Ministerul Finanțelor urmând să stabilească impacul bugetar. Prin urmare, un primar de comună va primi o indemnizație de 800 de lei, în timp ce primarul general al Capitalei va primi o indemnizație de 1.400 de lei. Edilii care au avut trei mandate vor primi, la încetarea acestora, suma propusă pentru un mandat înmulțită cu trei.

„Impactul urmează să fie făcut de Ministerul Finanțelor. La primarii de comună în jur de 800 de lei înseamnă această indemnizație, iar primarul Capitalei de 1.400 de lei pentru un mandat. Sunt vreo 200 de cazuri de primari de comune cu peste trei mandate”, a menționat președintele Comisiei speciale, Marcel Ciolacu.

Printre articolele adoptate cu amendamente se numără art. 250, la care parlamentarii PSD-ALDE au modificat sintagma „indemnizație de ședință” cu sintagma „indemnizație lunară”. Astfel, modificată prevede acum că: „Pentru participarea la ședințele consiliului și ale comisiilor de specialitate, consilierii locali, respectiv consilierii județeni au dreptul la o indemnizație lunară”. De asemenea, indemnizația lunară pentru consilieri locali și județeni care participă la ședințele ordinare sau extraordinare ale consiliului local și ale „consiliului județean și ale comisiilor de specialitate este în cuantum de până la 10% din indemnizația lunară a primarului, respectiv a președintelui consiliului județean” și nu de 5%, cum este în varianta actuală.

Comisia pentru elaborarea Codului administrativ a dat raport favorabil cu 12 voturi „pentru”, nicio abținere și o singură împotrivire, cea a deputatei USR, Florina Presadă. Astfel Codul administrativ va fi votat lunea viitoare de către Senat, primă cameră sesizată, for decizional fiind Camera Deputaților.

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizarea de neconstituționalitate formulată de USR cu privire la constituirea Comisiei pentru elaborare a Codului administrativ, în sensul că forul de specialitate „nu poate avea rol de inițiator al propunerilor legislative” în domeniu.Cu toate acestea, proiectul de lege privind Codul administrativ nu va fi afectat de decizia CCR, inițiativa legislativă aparținând PSD și nu forului de specialitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția