Codul administrativ a fost finalizat

Codul administrativ a fost finalizat
Publicat: 07/06/2018, 01:48
Actualizat: 26/03/2019, 00:55

Printre articolele Codului administrativ adoptate de forul de specialitate se numără cele referitoare la indemnizațiile pentru aleșii locali care și-au încetat mandatul și posibilitatea edililor și primarilor generali de a avea calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială.

„Prin eliminarea literei f din articolul 262 al Codului administrativ, primarii și primarii generali nu mai sunt declarați incompatibili în exercitarea calității de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială. Astfel, aceștia pot avea întreprinderi individuale sau de familie, însă, ei nu pot să facă afaceri cu instituțiile publice, inclusiv cu primăriile,” potrivit președintelui Comisiei speciale pentru elaborarea Codului administrativ, Marcel Ciolacu.

„Nu fac nicio afacere cu statul (…) Nu au cum să facă afaceri cu statul, sunt alte legi care reglementează acest lucru. (..) Sunt sute de cazuri în care primarii care au avut PFA, au accesat fonduri europene, au candidat la primărie și au fost aleși primari. După a trebuit să aleagă. Ori înstrăinau PFA-ul (…) sau își pierdeau calitatea de primar”, a declarat miercuri deputatul PSD Marcel Ciolacu, după ședință.

Un alt articol din actul normativ adoptat de comisia de specialitate prevede ca aleșii locali să primească indemnizații speciale după ce își încheie mandatul, Ministerul Finanțelor urmând să stabilească impacul bugetar. Prin urmare, un primar de comună va primi o indemnizație de 800 de lei, în timp ce primarul general al Capitalei va primi o indemnizație de 1.400 de lei. Edilii care au avut trei mandate vor primi, la încetarea acestora, suma propusă pentru un mandat înmulțită cu trei.

„Impactul urmează să fie făcut de Ministerul Finanțelor. La primarii de comună în jur de 800 de lei înseamnă această indemnizație, iar primarul Capitalei de 1.400 de lei pentru un mandat. Sunt vreo 200 de cazuri de primari de comune cu peste trei mandate”, a menționat președintele Comisiei speciale, Marcel Ciolacu.

Printre articolele adoptate cu amendamente se numără art. 250, la care parlamentarii PSD-ALDE au modificat sintagma „indemnizație de ședință” cu sintagma „indemnizație lunară”. Astfel, modificată prevede acum că: „Pentru participarea la ședințele consiliului și ale comisiilor de specialitate, consilierii locali, respectiv consilierii județeni au dreptul la o indemnizație lunară”. De asemenea, indemnizația lunară pentru consilieri locali și județeni care participă la ședințele ordinare sau extraordinare ale consiliului local și ale „consiliului județean și ale comisiilor de specialitate este în cuantum de până la 10% din indemnizația lunară a primarului, respectiv a președintelui consiliului județean” și nu de 5%, cum este în varianta actuală.

Comisia pentru elaborarea Codului administrativ a dat raport favorabil cu 12 voturi „pentru”, nicio abținere și o singură împotrivire, cea a deputatei USR, Florina Presadă. Astfel Codul administrativ va fi votat lunea viitoare de către Senat, primă cameră sesizată, for decizional fiind Camera Deputaților.

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizarea de neconstituționalitate formulată de USR cu privire la constituirea Comisiei pentru elaborare a Codului administrativ, în sensul că forul de specialitate „nu poate avea rol de inițiator al propunerilor legislative” în domeniu.Cu toate acestea, proiectul de lege privind Codul administrativ nu va fi afectat de decizia CCR, inițiativa legislativă aparținând PSD și nu forului de specialitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Delia, gafă colosală! S-a aplecat, fusta s-a ridicat şi s-a văzut tot, în ziua mare
FOTO. Cea mai sexy handbalistă, în costum de baie! Brazilianca face ravagii
O femeie a postat fotografia cu mâncarea de la restaurant și s-a trezit cu notă...
Boala cruntă de care suferă Gelu Duminică: Nu știu dacă o să apuc 47 de...
Pe ce a plătit un tânăr 92 de lei la Târgul de Crăciun din București....
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Apar informații uluitoare în cazul crimei din București! Cum a ucis-o bărbatul de 72 de...
Cât costă o porție de cârnați la Târgul de Crăciun din Piața Constituției! Care sunt...
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi...
Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o...
Câţi bani au primit Ada şi Tony Galeş pentru 5 săptămâni la America Express? Salariu...
Sportul care poate fi făcut de TOATĂ LUMEA! Mai mult, întărește și pregătește corpul pentru...
A MURIT marele CÂNTĂREŢ ROMÂN. Adio, maestre! Durerea e infinită
Cât câștigă un croitor în România. Salariul e uluitor
Ce relație au Dorian Popa și Babs după despărțire. Un detaliu i-a dat de gol
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele...