Coplata la medic. Cum va ajuta noua taxă îmbunătățirea actului medical

Coplata la medic. Cum va ajuta noua taxă îmbunătățirea actului medical
Publicat: 29/01/2013, 12:31
Actualizat: 29/07/2014, 20:26

De la 1martie 2013, se va introduce coplata în sistemul sanitar. Așa prevede acordul semnat de Guvernul Ponta II cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

Astfel, românii care vor trece pragul medicului după 28 februarie vor trebui să plătească o sumă modică dacă rămân internați. „Maximum 10 lei”, a anunțat premierul Victor Ponta.

Deși această taxă suplimentară, anunțată încă din anul 2009, de pe vremea ministrului Sănătății Ion Bazac, avea rolul de a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale, în realitate, pacienții nu vor simți nicio îmbunătățire a actului medical, susțin directorii spitalelor. Aceștia spun că 10 lei pe internare nu ajung nici măcar pentru achitarea facturilor de utilități pe care le are unitatea sanitară.

Coplata, mecanism de control al internărilor nejustificate sau fictive

Reprezentanții ministerului Sănătății au explicat că această coplată fi aplicată numai în spitale, acolo unde și costurile sunt mai mari. În acest caz, coplata va fi plătită la externare.

„La propunerea ministerului Sănătății, FMI a acceptat introducerea unei coplăți modice doar la nivelul spitalului, ca mecanism de control al internărilor nejustificate, fictive și a raportărilor false”, au menționat reprezentanții instituției într-un comunicat.

Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgență, în ambulatoriu de specialitate, medicina de familie sau în cazul analizelor medicale, precum și persoanelor exceptate prin lege, printre care se numără copiii, gravidele, pensionarii care au venituri sub 740 lei pe lună, bolnavii incluși în programele naționale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă și veteranii de război. „Cuantumul modic al sumelor și regulamentul de aplicare ale mecanismului vor fi stabilite în normele la contractul-cadru”, se mai arată în comunicat trasmis de Ministerul Sănătății.

Directorii spitalelor: „Suma este nesemnificativă”

Coplata a fost anunțată, în primă fază, ca o sursă de finanțare ce va ajuta la îmbunătățirea calității serviciilor medicale. Total greșit, afirmă managerii de spitale, care spun că această taxă modică reprezintă mult prea puțin spre deosebire de cheltuielile pe care le are un spital.

„Să luăm drept exemplu Spitalul Județean de Urgență Constanța. Aici, anual, avem 55.000 de cazuri rezolvate, pe care le înmulțim cu 10 lei. La final de an vom avea 550.000 de lei, ceea ce pe lună ar reprezenta în jur de 50.000 de lei. Acest spital plătește doar pe factura de curent 120.000 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că suma primită de la pacienți nu ne va ajuta să achităm nici măcar o mică parte din utilități”, a declarat pentru gândul Dan Căpățână, managerul Spitalului Județean de Urgență Constanța.

Directorii unităților medicale afirmă la unison că sistemul sanitar din România este unul subfinanțat, iar alocarea acestor fonduri din buzunarul pacientului nu va reprezenta un mare ajutor pentru sistemul sanitar.

„În momentul în care nu vom avea alte posibilități de a finanța sistemul public de sănătate din România, orice venit, până la urmă este binevenit. Sigur că nu înseamnă mare lucru 10 lei pe internare, ținând cont de faptul că numai norma de hrană pe zi la un spital de stat a unui pacient este 7 lei pe zi. Să zicem că ar mai rămâne și ceva spitalului. Să zicem că mai cumperi trei aspirine sau algocalmine, dar cam atât”, a declarat pentru gândul prof. dr. Dana Safta, manager de la Spitalul de Urgență Elias, din Capitală.

Costul real al unei intervenții chirurgicale

Introducerea pachetului de bază al serviciilor medicale, a asigurărilor private și complementare de sănătate ar putea reprezenta o măsură de creștere substanțială a veniturilor, cel puțin așa susține managerul de la Spitalul Județean de Urgență Constanța.

„Niciodată în România nu s-a făcut o analiză a ceea ce înseamnă costul real al unei intervenții chirurgicale. Să știm cât costă, în mod real, o operație de apendicită. De aici trebuie plecat atunci când vorbim de îmbunătățirea calităților serviciilor medicale. După ce știm cât costă un act medical și câți bani avem la dispoziție vom știi și ce servicii medicale vom alege pentru a le introduce în pachetul de bază. În prezent, nu știm cât costă. În prezent se fac niște calcule algoritmice de către Casă (nr. Casa Națională de Asigurări de Sănătate), dar nimeni nu știe să spună că o procedură în Spitalul Județean de Urgență Constanța costă 100 sau 120 de lei și de ce costă atât la Constanța și 200 de lei la Oradea”, a menționat Dan Căpățână.

Managerul de la Constanța este de părere că pacienții nu ar trebui să plătească pentru serviciile medicale printr-un mecanism de coplată, ci ar trebui introduse asigurările private de sănătate sau complementare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
De ce a renunțat actorul Martin Freeman la vegetarianism după 38 de ani?