Corneliu Dobrițoiu, despre achiziția de F-16: În două luni luăm o hotărâre în CSAT privind avioanele multirol.

Corneliu Dobrițoiu, despre achiziția de F-16: În două luni luăm o hotărâre în CSAT privind avioanele multirol.
Publicat: 08/08/2012, 14:37
Actualizat: 15/09/2012, 19:40

Ministrul Apărării, Corneliu Dobrițoiu, a anunțat, miercuri, că procesul de achiziție a avionului multirol de către Armata română a fost accelerat, urmând ca în circa două luni să se ia o decizie, după ce va avea loc și o dezbatere în CSAT privind variantele aflate la dispoziție.

Dobrițoiu a declarat, miercuri, la Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii, la o demonstrație aviatică militară româno-americană, că modelele de avioane avute în vedere sunt avioanele de generația a V-a, transmite corespondentul Mediafax.

„Chiar dacă parcurgem o perioadă de austeritate economică grea, vă anunț că am accelerat procesul de achiziție a avionului multirol. În acest sens, exprim un angajament, un crez al meu mai vechi, conform căruia obiectivul strategic al României pentru achiziția aparatelor multirol trebuie să fie achiziția aparatelor de generația a V-a în următorii 20-25 de ani și să traversăm tranziția în cel mai economic mod cu putință. Accelerare înseamnă că procesul se va derula rapid și nu va dura opt ani, ci va dura două luni și vom lua cu certitudine o decizie. Modelele pe care le avem în vedere sunt avioanele de generația a V-a și tranziția să o facem cu costurile cele mai ieftine, cu avionul potrivit acestei tranziții astfel încât să nu pierdem bani prin achiziționarea unei structuri de aerodrom diferită când vom trece la avionul de generația a V-a”, a spus Dobrițoiu.

Întrebat dacă avionul american de F-16 mai este o opțiune, Dobrițoiu a precizat că la acesta făcea referire.

„Desprea asta vorbeam. Atât avionul F-16, cât și F-35 folosesc aproape aceeași infrastructură de aerodrom, aceleași pachete de înarmare, or aceasta înseamnă o economie deosebită în bugetul unei țări sărace. Vom avea și o dezbatere în cadrul CSAT vizavi de acest subiect și aș vrea să prelungesc subiectul până la decizia CSAT”, a spus ministrul Apărării.

El a afirmat că prezența în cadrul exercițiului militar de la Câmpia Turzii a unor piloți americani și a aparatelor F-16 reprezintă „o oportunitate pe care noi o luăm puternic în considerare privind achiziția avionului pentru perioada de tranziție”.

„Vă asigur de angajamentul politic ferm pentru a nu transforma forțele aeriene române într-o companie de transport. Vă voi ține la curent cu toate dezvoltările privind asumarea unei decizii legate de achiziția avionului multirol. Nu pot să nu observ cu tristețe că România a ratat șansa a patru ani pentru a adopta o decizie politică, iar în acest sens vreau să fiu foarte clar. Spiritul, angajamentul politic pentru susținerea parteneriatului strategic cu SUA nu trebuie să se manifeste numai în vorbe. În următoarele două luni veți fi martorii unui angajament politic bazat pe fapte, nu cum a fost structurată această decizie în această perspectivă îngustă a multirolului în ultimii opt ani”, a spus Corneliu Dobrițoiu, adresându-se militarilor și oficialilor americani prezenți și ambasadorului SUA la București, Mark Gittenstein.

Corneliu Dobrițoiu a participat, miercuri, alături de ambasadorul SUA la București, Mark Gittenstein, la o demonstrație din cadrul exercițiului bilateral româno-american „Dacian Viper 2012”, care se desfășoară la Flotila 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii.

La acest exercițiu participă aproximativ 200 de militari români, piloți și personal tehnic, cu șase aeronave MiG-21 Lancer, patru elicoptere IAR 330 Puma aparținând Flotilelor 71 și 86 Aeriene, precum și 150 de militari ai Forțelor Aeriene ale SUA din statul Alabama, cu opt aeronave F-16 și o aeronavă KC-135.

Reprezentanții Flotilei 71 Aeriană au precizat că exercițiul „Dacian Viper 2012” are ca principal obiectiv antrenamentul comun al piloților, personalului tehnic, controlorilor de trafic aerian și ofițerilor de stat major în condiții reale, pentru planificarea și executarea unor misiuni de zbor în formații mixte, dar și cu echipaje mixte româno-americane.

Exercițiul se desfășoară în perioada 6-16 august.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Prințul Harry, într-un nou scandal de proporții. Fotograful regal l-a dat de gol
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912