Cristi Puiu apără ICR într-un interviu AFP: Datorită Institutului am ieșit din stereotipuri precum Ceaușescu și Comăneci

Cristi Puiu apără ICR într-un interviu AFP: Datorită Institutului am ieșit din stereotipuri precum Ceaușescu și Comăneci
Publicat: 17/06/2012, 16:30
Actualizat: 25/06/2013, 15:19

Regizorul Cristi Puiu, premiat la Festivalul de la Cannes, explică într-un interviu acordat AFP forța de mobilizare a artiștilor care susțin Institutul Cultural Român (ICR), după ce premierul Victor Ponta a dat o ordonață de urgență care prevede trecerea acestuia de sub autoritatea Președinției sub cea a Senatului.

„În urmă cu zece ani, când am mers în străinătate și am spus că vin din România, nu se vorbea decât despre Nicolae Ceaușescu și de Nadia Comăneci. Asta era tot. Cinematografia română nu exista. În prezent, toate aceste lucruri s-au schimbat radical. Am ieșit din aceste stereotipuri nu doar datorită nouă, artiștilor, ci și datorită ICR, care cu răbdare a promovat cinematografia română în străinătate, a stabilit conexiuni cu festivaluri prestigioase precum cel de la Cannes, punându-ne totodată în legătură cu producători, artiști și critici din străinătate”, a declarat regizorul român.

Puiu este nemulțumit de faptul că „nou veniții la putere aruncă la coșul de gunoi tot ce a fost făcut până atunci, chiar și lucrurile care funcționează bine”.

„Ei vor să își pună amprenta asupra istoriei și se apucă să distrugă. Institutul Cultural Român funcționează extraordinar de bine. Ceea ce se întâmplă astăzi cu Institutul, nu a făcut obiectul niciunei consultări, deși îi privește pe toți cetățenii, întrucât ce s-a întâmplat la ICR se poate întâmpla și în alte instituții”, a mai spus regizorul.

Cine susține ICR-ul

Alături de Cristi Puiu, alți cineaști care și-au exprimat sprijinul față de ICR sunt și Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cătălin Mitulescu. Mai mult decât atât, peste 1.200 de persoane au semnat până în prezent petiția online prin care se cere anularea ordonanței de guvern. Printre aceștia se numără Dan și Lia Perjovschi, Thomas Ciulei, Andrei Ujică, Alexandru și Ada Solomon, Mircea Cărtărescu, Radu Paraschivescu, Ruxandra Cesereanu, Mădălina Dan, Mihai Mihalcea, Vava Ștefănescu, Simona Kessler, Iulia Popovici, Anca Benera, Vlad Nanca, Dumitru Gorzo, Paul Negoescu, Radu Pavel Gheo, Lucian Ban, Ada Milea și mulți alți artiști, dar și manageri culturali, critici și alți profesioniști din domeniu.

Un protest spontan pentru susținerea ICR a avut loc sâmbătă seara, pe strada Arthur Verona din București. Participanții au format un lanț uman de-a lungul străzii, au purtat banderole cu sigla ICR și și-au manifestat dorința ca Institutul Cultural Român să nu fie politizat și să nu fie întrerupt mandatul actualei conduceri.

„O epurare de cea mai oribilă speță”

„Îmi este greu să cred că Institutul Francez, Institutul Goethe sau British Council ar fi devenit ceea ce sunt acum dacă ar fi funcționat ca o minge de ping-pong între diverse partide politice”, a spus Corneliu Porumboiu. „Cultura, pentru mine, e dincolo de politică și de gusturi personale, iar politica culturală trebuie făcută de oameni specializați în management cultural. Institutul Cultural Român a format și are acum acești oameni și ar fi păcat ca, încă o dată, s-o luăm de la început”, a mai argumentat acesta.

Pentru Cristian Mungiu, demersul Guvernului este „o epurare de cea mai oribilă speță – la fel de reprobabilă că una etnică, ideologică sau rasială”. „Ce e grav e că această schimbare referitoare la ICR s-a făcut printr-o ordonanță de urgență de către aceiași oameni care considerau – parțial îndreptățit, de altfel – acum trei luni, că o asemenea modalitate de decizie e improprie și nedemocratică. Există pericolul ca odată cu conducerea să fie aruncați peste bord și profesioniștii care au făcut instituția să funcționeze și să fie distruse structuri, programe, inițiative care au funcționat foarte bine – doar pentru că sunt implementate de cei dinainte”, a spus Cristian Mungiu.

„Îmi doresc ca în România performanța să fie apreciată. Această măsură nu face decât să nege rezultatele remarcabile pe care le-a avut ICR în acești ani și să arunce această instituție în jocurile politice”, a spus și Cătălin Mitulescu.

Institutul Cultural Român este o instituție publică de interes național, cu personalitate juridică, care funcționează pe baza Legii nr. 356/ 2003, care prevede că ICR se află sub autoritatea președintelui României. Această lege a fost modificată prin ordonanța de urgență dată miercuri de Executiv, astfel încât ICR să treacă sub autoritatea Senatului.

Institutul este condus în prezent de Horia Roman Patapievici, din postura de președinte, și de Tania Radu și Mircea Mihăieș, din postura de vicepreședinți.

Misiunea Institutului Cultural Român este promovarea culturii și civilizației naționale în țară și în afara ei. Activitatea Institutului Cultural Român este înțeleasă ca o modalitate complementară de atingere a obiectivelor strategice ale României, alături de inițiativele externe de factură politică și economică. Pe lângă sediul central de la București, ICR are deschise mai multe institute în străinătate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
'Se urcă scroafa-n copaci!' Carmen Iohannis, distrusă de Monica Tatoiu pentru felul în care se...
GALERIE FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Drăgoi, cea mai frumoasă înotătoare! A câștigat Miss California...
Noi detalii în cazul morții designerului găsit spânzurat în casa lui din București. Ce le-a...
Persoanele cu această grupă de sânge atrag țânțarii ca un magnet
Ultimele imagini cu Stephan Pelger în viaţă. A ieşit la un local cu o prietenă...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Cum arată și cât costă cea mai ”CHEALĂ” Dacia Sandero Stepway?
Calendar ortodox 9 iunie 2023. Ce sfânt este cinstit vineri?
Stephan Pelger și-a luat viața. Designer-ul, care s-ar fi aflat în depresie, a fost găsit...
BANCUL ZILEI. Vine Bulă acasă, iar Bubulina îl cercetează atent. Culmea, niciun fir de păr...
"Nu regret nimic". Edward Snowden spune că supravegherea telefoanelor din 2013 este acum o joacă...
România, amenințată de fenomene meteo extreme! Previziunile specialiștilor pentru perioada următoare nu sunt deloc încurajatoare
Băutura MIRACULOASĂ din Egiptul ANTIC: DOAR 2 ingrediente SIMPLE și la îndemână
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Veste ȘOC despre Klaus Iohannis! Anunț CUMPLIT despre președintele României: ESTE LA FINAL
Mama fetiței găsite moartă sub canapea a venit în țară. Mascații au preluat-o de la...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Ce s-a întâmplat cu Dana Roba. Detalii despre atacul suferit din partea soțului