Cristian Sima, anunțat în Elveția că este urmărit penal

Cristian Sima, anunțat în Elveția că este urmărit penal
Publicat: 14/08/2015, 17:38

Cristian Sima a fost anunțat prin comisia rogatorie făcută cu autoritățile judiciare elvețiene de faptul că este urmărit penal în România, prin aceeași comisie rogatorie putând da, dacă dorește, și o declarație în calitate de suspect.

Potrivit acelorași surse, după finalizarea acestei comisii rogatorii, indiferent dacă Sima va da sau nu o declarație, anchetatorii vor pune în mișcare acțiunea penală pe numele brokerului după finalizarea administrării probatoriului în dosar.

Sursele citate au precizat, pentru MEDIAFAX, că până la acest moment cel puțin doi dintre directorii care au lucrat cu Sima au dat declarații nefavorabile acestuia, iar anchetatorii urmează să stabilească dacă se extinde urmărirea penală și în cazul acestora.

Cristian Sima, fost președinte al consiliului de administrație și director general al Bursei de la Sibiu – Sibex, nu a mai putut fi contactat din 1 octombrie 2012 și, potrivit unor zvonuri din piața de capital, ar fi dispărut cu banii unor clienți care tranzacționau pe piețe externe printr-o firmă deținută de el.

Potrivit unor surse din piața de capital, tranzacțiile pe piețele externe au fost operate prin WBS Holding, firmă deținută de Sima și înregistrată în Insulele Virgine Britanice. O altă ipoteză vehiculată este că Sima ar fi pierdut banii mai multor clienți în urma acestor tranzacții, cu grad ridicat de risc.

Surse din piața de capital au declarat, pe 10 octombrie 2012, pentru MEDIAFAX că Sima a transmis la 1 octombrie 2012 un email unui director de la bursa din Sibiu în care scria că i-au fost furate laptopul, telefonul, actele și cardul bancar și cerea blocarea acestora.

Angajații Sibex au încercat de mai multe ori, fără succes, să îl contacteze pe Sima, care a fost revocat de la conducerea bursei pe 10 octombrie 2012.

În aceeași zi, Sima a trimis trei scrisori către Hotnews.ro.

„Avionul care traversează Atlanticul îmi crează o ciudată senzație de pace și liniște, toata lumea a adormit brusc, lăsându-mă parcă să-mi hotărăsc singur sfârșitul. Decizia finală e luată. Aș vrea să fiu un razboinic Ronin, dar nu sunt. Sunt singur și am nevoie de timp mai mult decât am nevoie să trăiesc. Când va izbucni scandalul, toți mă vor acuza că am fugit cu zeci de milioane de dolari în cine știe ce insulă din Pacific”, scria Sima.

El preciza că mai are 2.500 de franci, trei cărți de credit blocate și un cont în bursa la GS de 10.000 de euro.

„Moral sunt responsabil în totalitate de pierderile clienților, deși au semnat că își asumă riscul, dar oare moral sunt responsabil și de câștigurile de până acum? Am fost mereu un luptator și cred și acum că lucrurile s-ar fi putut salva, dar mi-era imposibil să-mi continuu ipocrizia pentru a satisface o lăcomie generală a clienților, lăcomie pe care am exploatat-o la maxim în demersul meu de a le câștiga încrederea și respectul”, a mai spus Sima.

Două zile mai târziu, pe 12 octombrie 2012, Sima susținea într-o emisiune TV, unde a intrat în direct, că este în Reykjavik (Islanda) și că a plecat de frică din țară, întrucât i s-ar fi cerut să își cedeze toate activele pe care le are după ce a pierdut banii clienților săi.

Sima a fost acționar la WBS România până în 2011, când a vândut acțiunile pentru a evita o incompatibilitate cu funcțiile de președinte CA și director general al Sibex.

Pe data de 24 septembrie Sima a vândut pachetul de acțiuni de 9% pe care îl mai deținea la firma Media Bit Software SRL din București, care operează site-ul de știri hotnews.ro.

La sfârșitul lunii septembrie 2012, pe piața de capital au existat unele zvonuri potrivit cărora Sima ar fi promis unor clienți ai firmei sale care erau și acționari ai Sibex că le va cumpăra prin intermediul Casei de Compensație și a Depozitarului Sibex titlurile deținute la bursa din Sibiu, iar ulterior va delista operatorul de piață. Acest scenariu încălca însă prevederile pieței de capital.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Pepe, relație de prietenie cu Ibrahim Ibru, actualul soț al Ralucăi Pastramă: "Vorbim aproape zilnic,...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier