CSM a dispus suspendarea din magistratură a Alinei Bica și a luat act de demisia acesteia din DIICOT

CSM a dispus suspendarea din magistratură a Alinei Bica și a luat act de demisia acesteia din DIICOT
Publicat: 24/11/2014, 11:52

„Secția de procurori a CSM a dispus suspendarea din funcția de procuror, până la soluționarea cauzei, a doamnei procuror șef, ca urmare a luării măsurii preventive față de aceasta. De asemenea, Secția de procurori a dispus încetarea activității la Direcția de Investigarea a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a doamnei Bica Alina, la cererea dumneaei, și continuarea activității la Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, unitate de unde dumneaei a provenit la momentul accederii în DIICOT, respectiv din 1 decembrie 2004”, a anunțat vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul Gheorghe Muscalu.

Acesta a precizat că ministrul Justiției a solicitat, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii un aviz pentru demararea procedurile de revocare din funcția de conducere de procuror șef al DIICOT a Alinei Bica.

„A fost o solicitare venită prin poștă, vineri după-amiază, și am înregistrat-o dimineață. Nu am luat-o în discuție pentru că doamna procuror șef și-a dat demisia din funcția de conducere, demisie asupra căreia se va pronunța, fiind un act unilateral de voință, președintele României, cel care a numit-o, potrivit prevederilor legale”, a adăugat Gheorghe Muscalu.

Vicepreședintele CSM a mai spus că, în perioada suspendării, orice procuror sau judecător are un loc asigurat.

„Este o suspendare provizorie, până la momentul soluționării definitive. Locul dumneaei nu mai este în structura specializată, la DIICOT”, a precizat Muscalu.

Vicepreședintele CSM a declarat că, pe perioada suspendării, Alina Bica nu mai este magistrat, dar are toate drepturile unui cetățean normal și poate desfășura orice alt tip de activitate.

„Legea spune că poate să desfășoare orice tip de activitate, deci iese din acea cupolă a interdicțiilor specificie activității de magistrat judecător sau procuror, iar la momentul soluționării definitive a cauzei ei, în funcție de soluție, va fi exclusă din magistratură sau va fi repusă în activitatea de magistrat, cu toate consecințele firești”, a spus Muscalu, înainte de discutarea suspendării din magistratură a Alinei Bica.

Vicepreședintele CSM a adăugat că faptele de care este suspectată Alina Bica nu au legătură cu activitatea desfășurată la DIICOT, precizând că instituția este o structură puternică, ce are competență foarte importantă în zona combaterii criminalității grave.

„Procurorii DIICOT, sunt convins că au înțeles și înțeleg foarte bine menirea lor și cred că pot trece peste acest moment și să-și vadă în continuare de treabă. Sunt convins că activitatea se va desfășura în condiții normale și sper ca, într-o scurtă perioadă de timp, activitatea DIICOT să revină la ceea ce a fost anterior și să depășească mult mai ușor aceste momente dificile”, a declarat Gheorghe Muscalu.

Acesta a adăugat că Alina Bica nu și-a dat demisia din magistratură, ci a formulat o cerere de revocare din funcția de procuror DIICOT.

Potrivit Legii 303/2004, CSM dispune suspendarea din funcție a unui procuror dacă față de acesta s-a dispus arestarea preventivă sau arestul la domiciliu. Pe durata suspendării din funcție, procurorului nu i se plătesc drepturile salariale, iar această perioadă nu constituie vechime în magistratură.

În perioada suspendării din funcție, procurorului nu îi sunt aplicabile dispozițiile referitoare la interdicții și incompatibilități, putând să ocupe funcții publice sau private, să desfășoare activități comerciale, direct sau prin persoane interpuse, activități de arbitraj în litigii civile, comerciale sau de altă natură. De asemenea, în perioada suspendării din funcție, magistratul poate să aibă calitatea de asociat sau de membru în organele de conducere, administrare sau control la societăți civile, societăți comerciale, inclusiv bănci sau alte instituții de credit, societăți de asigurare ori financiare, companii naționale, societăți naționale sau regii autonome și să fie membru al unui grup de interes economic, conform prevederilor legale.

Dacă se dispune clasarea, achitarea sau încetarea procesului penal față de magistrat, suspendarea din funcție încetează, iar acesta este repus în situația anterioară, i se plătesc drepturile bănești de care a fost lipsit pe perioada suspendării din funcție și i se recunoaște vechimea în magistratură pentru această perioadă, mai prevede Legea 303/204.

Alina Bica i-a transmis, vineri, procurorului general al României, Tiberiu Nițu, demisia de la conducerea DIICOT și din funcția de procuror al Direcției.

Procurorul general Tiberiu Nițu declara, în aceeași zi, că dacă Alina Bica nu își va da demisia, el, în calitate de procurorul general al Parchetului ICCJ, va analiza și va solicita revocarea ei din funcția de conducere și din DIICOT.

Întrebat tot atunci cine va conduce DIICOT în perioada următoare, Tiberiu Nițu a spus că, pentru început, conducerea Direcției va fi asigurată de adjunctul DIICOT, Giorgiana Hosu, împreună cu el.

Alina Bica a fost instalată la șefia DIICOT în mai 2013, fiind numită la propunerea ministrului interimar al Justiției de atunci, premierul Victor Ponta.

Ea a fost arestată preventiv, sâmbătă dimineață, printr-o decizie luată de instanța supremă. Bica este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu despăgubirile aprobate în 2011 lui Gheorghe Stelian pentru un teren de 13 hectare din zona Plumbuita, supraevaluat cu 61 de milioane de euro. Șefa DIICOT era atunci secretar de stat în Ministerul Justiției și membru al comisieri din ANRP care a aprobat despăgubirile.

Aceeași măsură preventivă a fost luată pentru Lăcrămioara Alexandru, Dragoș Bogdan, fost vicepreședinte al ANAF, care au făcut parte, și ei, din comisia care a acordat despăgubirile, și cel care a evaluat terenul, expertul evaluator Emil Nuțiu. Cei trei sunt acuzați tot de abuz în serviciu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple