Curtea de Apel București reia în septembrie judecata în dosarul de șantaj a lui Dan Voiculescu

Publicat: 25/06/2015, 15:44

Curtea de Apel București trebuia să audieze miercuri multe persoane, între care și realizatorul TV Mihai Gâdea.

Avocatul lui Sorin Alexandrescu nu s-a prezentat la proces și a fost amendat cu 1.000 de lei de instanță.

În acest context, instanța a stabilit un nou termen în dosar în 23 septembrie, când vor fi audiați martorii ce trebuiau audiați miercuri.

În acest dosar, fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, și fiica sa Camelia au fost trimiși în judecată în 1 octombrie 2013, alături de directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, și de fostul șef ANAF Șerban Pop.

Potrivit DNA, Sorin Alexandrescu este acuzat de șantaj, iar Dan Voiculescu și fiica sa, de complicitate la această infracțiune. Șerban Pop, președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală la data faptelor, avocat suspendat, este acuzat de folosire, în orice mod, de informații ce nu sunt destinate publicității, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

În același dosar este judecat, pentru complicitate la șantaj, George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 16 aprilie – 21 mai 2013, în calitate de director general al SC Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu a exercitat, în mod repetat și gradual, acte de constrângere asupra administratorului RCS&RDS Ioan Bendei, amenințându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupție, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de el.

Procurorii susțin că Alexandrescu „a exercitat acte de amenințare cu publicarea, prin intermediul entităților media, a unor documente care, în opinia sa, argumentau o pretinsă faptă de corupție săvârșită de partea vătămată, în situația în care acesta nu ar fi acceptat semnarea unui contract de retransmisie a posturilor de televiziune aparținând SC Antena TV Group SA la un preț dorit de inculpat”.

Semnarea contractului în condițiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare 6.480.000 euro/an, pe o durată de cinci ani, ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instanțelor, oprirea campaniei media împotriva RCS&RDS pe care o reprezenta partea vătămată și a persoanelor din conducerea RCS&RDS, arată anchetatorii.

În rechizitoriu se precizează că actele de constrângere, prin amenințare, s-au exercitat în mai multe feluri, respectiv verbal, prin afirmații legate de perspectiva declanșării unui scandal mediatic, precum și prin intermediul unui spot publicitar prin care publicul era informat că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la presupuse fapte de corupție în care ar putea fi implicată partea vătămată.

Acest spot publicitar, arată DNA, a fost realizat din dispoziția Cameliei Voiculescu și a lui Sorin Alexandrescu, la 8 mai 2013, și a fost difuzat în perioada 9 – 30 mai 2013, cu o frecvență de cinci ori pe zi (în total, de 401 ori) de toate posturile TV aparținând SC Antena TV Group SA și SC Antena 3 SA.

De asemenea, șantajul s-ar fi făcut prin înscrisuri având caracter de somație, emise de către Intact Publishing SRL, semnate de George Matiescu, în calitate de director general, și trimise către partea vătămată și către alte persoane, prin care, sub pretextul desfășurării unei anchete jurnalistice, se solicitau relații privind împrejurarea care făcea obiectul șantajului, susțin procurorii.

DNA mai susține că, prin intermediul site-urilor Income Magazin și Jurnalul Național deținute de SC Intact Publishing SRL, George Matiescu, în calitatea sa de director general, a girat publicarea unor știri negative la adresa societății reprezentate de partea vătămată, în scopul susținerii actelor de șantaj exercitate de Sorin Alexandrescu. De asemenea, arată DNA, Matiescu a acceptat și a semnat înscrisurile trimise la 24 aprilie 2013 către partea vătămată și către alte persoane, în condițiile în care acestea nu vizau niciun fel de investigație jurnalistică, ci erau acte de constrângere prin amenințare cu publicarea detaliilor unor pretinse fapte de corupție. La 23 aprilie 2013, la luarea deciziei de trimitere a acestor înscrisuri a participat și Camelia Voiculescu, se arată în rechizitoriu.

Ioan Bendei declara, în 7 ianuarie, la CAB, că Sorin Alexandrescu i-a sugerat că oricând poate să fie arestat, precizându-i că va face public contractul pentru drepturile de televizare a meciurilor din Liga I dacă RCS&RDS nu va încheia un contract cu Antena Group.

Ioan Bendei a spus în fața instanței că acel contract cu care a încercat că să îl șantajeze Sorin Alexandrescu nu a fost o formă de a masca mita pe care RCS&RDS i-ar fi acordat-o lui Dumitru Dragomir pentru ca el să acorde firmei drepturile de televizare a meciurile din Liga I.

Tot atunci, la Curtea de Apel București, a fost audiat și George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL. El susține că a semnat un set de scrisori ce urmau a fi remise RCS&RDS, prin care se solicita un punct de vedere cu privire la contractul privind difuzarea meciurilor de fotbal.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Profeția lui Elon Musk: „A mai rămas doar un an”
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”