Dan Voiculescu, urmărit penal pentru șantaj. DNA: Voiculescu a primit 900.000 de euro sub formă de contracte de publicitate sub amenințarea declanșării unei campanii agresive de discreditare. VIDEO

Dan Voiculescu, urmărit penal pentru șantaj. DNA: Voiculescu a primit 900.000 de euro sub formă de contracte de publicitate sub amenințarea  declanșării unei campanii agresive de discreditare. VIDEO
Publicat: 03/07/2014, 21:47

Dan Voiculescu, care a fost audiat timp de aproape patru ore la DNA, este cercetat, sub control judiciar, pentru șantaj, după ce ar fi amenințat, direct, sau prin intermediari, trei oameni de afaceri, care au încheiat cu trusturile sale de presă contracte de publicitate de 900.000 de euro.

La ieșirea din sediul DNA, Dan voiculescu a afirmat că nu îi cunoaște pe cei care l-au denunțat, adăugând că aceștia nu sunt, însă, persoane publice. „S-a întâmplat să vină ăștia pe care eu nu îi cunosc să spună că i-am șantajat… Eu nu îi cunosc”, a spus el.

Vă prezentăm mai jos comunicatul integral al DNA:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, începând cu data de 3 iulie 2014, față de inculpatul VOICULESCU DAN, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de șantaj prin constrângere în scopul dobândirii, în mod injust, a unui folos patrimonial (7 acte materiale).

În ordonanța de dispunere a controlului judiciar, procurorii au reținut următoarele:

Inculpatul VOICULESCU DAN a amenințat direct, sau prin intermediari, oameni de afaceri și administratori a trei companii că, în situația în care nu vor încheia contracte de publicitate cu trustul de presă pe care în fapt îl conduce, va declanșa o agresivă campanie de discreditare.
Sub această amenințare, unul dintre oamenii de afaceri, denunțător în cauză, i-a achitat lui VOICULESCU DAN suma totală de 900.000 euro sub forma a cinci contracte de publicitate, încheiate cu trusturile de presă aparținând acestuia.
Un al doilea om de afaceri, denunțător la rândul său, deși s-a simțit direct și puternic amenințat, a refuzat categoric să cedeze șantajului, amenințării și constrângerii, așa încât, trustul controlat de inculpat a declanșat un atac mediatic susținut la adresa firmei acestui om de afaceri.
Potrivit probelor administrate în cauză, în perioada 2007, 2008, 2011, 2012, inculpatul Voiculescu Dan, sub pretextul îmbunătățirii și menținerii capitalului de imagine, a cerut unuia dintre denunțători încheierea unor contracte de publicitate care, în realitate, erau taxe de protecție împotriva denigrării.
Ca modalitate de abordare folosită de către Voiculescu Dan, acesta le-a prezentat denunțătorilor (oameni de afaceri) faptul că este necesar să acorde o atenție deosebită sporirii capitalului de imagine al firmelor lor prin intermediul trustului de presă INTACT MEDIA și a subliniat că lipsa promovării în media a activității companiilor lor riscă să aibă efecte dezastruoase din punct de vedere financiar, respectiv, că orice eveniment referitor la activitatea firmei va fi prezentat într-un mod negativ exagerat, nu doar sub formă de știri, ci sub formă de dezbateri televizate, gen talk-show, pe posturile de televiziune ANTENA 1 sau ANTENA 3.

În cauză, sunt îndeplinite exigențele procedural-penale privind luarea măsurii controlului judiciar, aceasta fiind necesară în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii inculpatului VOICULESCU DAN de la urmărirea penală și al prevenirii săvârșirii de către acesta a unor noi infracțiuni de șantaj.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligații:
– să se prezinte la organul de urmărire penală;
– să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței;
– să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat;
– să nu părăsească teritoriul României, altfel decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului;
– să nu se apropie de denunțători, de martori și să nu comunice cu aceste persoane direct sau indirect pe nicio cale;

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală de inculpat și acuzațiile, conformitate cu art. 309 din Codul de procedură penală.

Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”

Dan Voiculescu a fost citat, joi după-amiază, la Direcția Națională Anticorupție.

Gheorghiță Mateuț, avocatul lui Dan Voiculescu, a anunțat joi că la ora 17.00 va susține o conferință de presă, în cadrul careia va face precizări privind sechestrul din dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), declarațiile lui Marian Căpățână, cercetat alături de Mircea Băsescu, și cazul terenurilor din Giurgiu. Ulterior, conferința de presă a fost amânată pentru ora 19.00.

Presa a relatat recent că Marian Căpățână ar fi declarat în fața instanței, când s-a judecat, în ședință secretă, contestația față de arestările preventive din dosarul fratelui președintelui, că Dan Voiculescu le-ar fi dat unor membri ai familiei Anghel un milion de euro ca să susțină că i-ar fi dat bani lui Mircea Băsescu, în schimbul unor intervenții pentru a-l scăpa de închisoare pe Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, iar o parte a lor ar fi ajuns la șeful statului.

Înainte de a fi urcat în duba care l-a dus înapoi în arest de la instanță, Căpățână le-a spus jurnaliștilor că el și Mircea Băsescu sunt nevinovați și tot acest scandal este „o făcătură a domnului Voiculescu”.

Dan Voiculescu și alte 12 persoane sunt judecați în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, acesta fiind în faza apelului, la Curtea de Apel București.

Avocații lui Dan Voiculescu și ai celorlalți inculpați din dosarul ICA au cerut joi instanței supreme strămutarea dosarului de la Curtea de Apel București la o altă instanță, pe motiv că noul președinte al completului de judecată nu este imparțial.

La termenul din 1 iulie al dosarului ICA, judecătoarea Camelia Bogdan, președintele completului, a respins mai multe excepții, cereri de amânare și de recuzare înaintate de avocați și a extins sechestrul pus pe averea președintelui fondator al PC, Dan Voiculescu. Următorul termen în dosarul privatizării ICA a fost stabilit de Curtea de Apel București în 7 iulie, când ar urma să fie audiați inculpații, iar apărătorii acestora ar trebui să pună concluzii în acest proces.

Instanța a stabilit să fie extins sechestrul asigurător în cazul mai multor acțiuni și terenuri pe care Dan Voiculescu le donase fiicelor lui, Corina și Camelia Voiculescu. Astfel, a fost pus sechestru asigurător pe 36 de hectare de teren din strada Gârlei, pe două seturi de peste 5.000 de acțiuni de la Grivco, unul donat Corinei Voiculescu și celălalt Cameliei Voiculescu, precum și pe două seturi de 9,9 milioane de acțiuni, în valoare de aproximativ două milioane de lei, de la Compania de Cercetări Aplicate și Investigative.

De asemenea, completul de judecată format din Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea, care judecă de marți dosarul ICA, a extins sechestrul asigurător și pe mai multe bunuri ale celorlalte persoane acuzate în această cauză.

Dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare este judecat, din 1 iulie, de un complet format din magistrații Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea, aceștia fiind desemnați după ce președintele completului inițial, Stan Mustață, a fost arestat pentru trafic de influență, iar celelălalt membru, Florică Duță, s-a pensionat.

În 26 septembrie 2013, Tribunalul București l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Instanța a constatat că a fost împlinit termenul de prescripție specială și a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracțiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, a influenței și autorității date de această calitate în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiș, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu și Flavius Adrian Pop au fost condamnați la șase ani de închisoare cu executare. Instanța a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu și Vica Ene. În cazul lui Marian Gheorghe Domnișoru, instanța a dispus încetarea procesul penal, constatând că acesta a decedat în cursul procesului penal.

Sentința a fost contestată la Curtea de Apel București, care va da o decizie definitivă în acest dosar.

Dan Voiculescu și alte 12 persoane au fost trimiși în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție susțin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Arcul de Triumf din București, iluminat în albastru de Ziua Europei