De când sunt surpravegheați video angajații TVR. Fostul șef al Știrilor, Claudiu Lucaci, a sesizat Comisia Etică pentru defăimarea sa

De când sunt surpravegheați video angajații TVR. Fostul șef al Știrilor, Claudiu Lucaci, a sesizat Comisia Etică pentru defăimarea sa
Publicat: 12/06/2015, 18:03

Primele camere de supraveghere ale sistemului au fost instalate în 2004, iar acestea sunt legate la rețeaua de date a Societății Române de Televiziune (SRTv) și furnizează imagini ce sunt stocate într-un server, potrivit unui „Raport privind sistemul de supraveghere video al SRTv”, care a fost pus la dispoziția agenției MEDIAFAX, la solicitarea acesteia, de reprezentanții TVR.

Potrivit raportului, sistemul a fost extins prin instalarea de DVR-uri (digital video recorder) cu 4 canale de cameră, iar imaginile furnizate de camere sunt stocate în interiorul DVR-urilor și sunt criptate (nu pot fi vizionate decât dacă sunt accesate cu echipamentul care le-a înregistrat).

În prezent, sistemul de supraveghere video cuprinde peste 130 de camere video. Supravegherea video se face la exterior, cât și la interior, iar sistemul supraveghează doar video, fără sunet.

La exterior este supravegheat perimetrul SRTv, parcările și anumite zone de interes (antenele de satelit, rampa auto, ghena de gunoi, accesul în garajul carelor de reportaj etc.), iar la interior sunt supravegheate holurile și spațiile de producție.

Accesul la aceste camere în regim de live se face pe bază de user și parolă, astfel: Jandarmeria – camere de exterior pe perimetru și acces porți, Pompierii – camere de interior, în principal holuri, șefii de serviciu – camere de interior în zonele de producție, serviciul IT – toate camerele sistemului pentru mentenanță.

„Accesul la imaginile înregistrate se face de către o singură persoană autorizată să manevreze date cu caracter personal. (…) – inginer de sistem în cadrul Serviciului IT și Grafică). Imaginile înregistrate sunt păstrate în sistem pe o perioadă de maxim 30 de zile după care se distrug în mod automat (se suprascriu)”, se spune în același raport.

Conform sursei citate, „accesul angajaților SRTv la imaginile înregistrate ale camerelor de supraveghere s-a făcut întotdeauna printr-o solicitare pe e-mail către Coordonatorul cu atribuții de Șef Serviciu, Serviciul IT și Grafică care a aprobat descărcarea lor”. Imaginile sunt întotdeauna vizionate în prezența acestuia, care este la rândul său autorizat de președintele-director general al TVR să manevreze date cu caracter personal.

Totodată, potrivit raportului, nu este permisă scoaterea imaginilor înregistrate din sistemul de supraveghere. „În cazuri excepționale, la solicitarea Poliției sau a Jandarmeriei, imagini de interes în elucidarea unor fraude sau infracțiuni au fost predate acestora”, se mai spune în raport.

Acest Raport privind sistemul de supraveghere video al SRTv a fost realizat după ce Adrian Bucur, membru în Consiliul de Administrație al Televiziunii Române și jurnalist în cadrul Direcției Știri a instituției, l-a acuzat public, pe 2 iunie, pe fostul director al Știrilor TVR, Claudiu Lucaci, că ar fi monitorizat video activitatea jurnaliștilor din subordinea sa.

În urma concluziilor raportului, Claudiu Lucaci a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că acest document confirmă de fapt că sistemul de supraveghere video din TVR funcționează legal. Totodată, Lucaci precizează că a sesizat Comisia de Etică și Arbitraj a TVR și conducerea Televiziunii Române în privința lui Adrian Bucur, care l-a defăimat și a încălcat regulamentul intern al instituției.

„Acum se confirmă ceea ce am spus și ultima dată când au apărut în spațiul public aberații legate de folosirea unui sistem de supraveghere video neautorizat. Televiziunea Română a instalat potrivit legii astfel de echipamente în urmă cu 7 ani, iar toată lumea a luat la cunoștință despre existența acestor camere de supraveghere, așa cum există în toate instituțiile publice din România. Având în vedere defăimarea mea publică de către un angajat al TVR, care se supune prevederilor regulamentare, am depus două sesizări împotriva lui Bucur Adrian, la Comisia de Etică, respectiv la conducerea Televiziunii Române. Sper ca de această dată să fie luate măsuri împotriva celor care încalcă regulamentul intern”, a spus Claudiu Lucaci.

Pe de altă parte, contactat de MEDIAFAX, Horia Grușcă, membru al Comisiei de Etică și Arbitraj din TVR, a confirmat primirea la Comisie a unei sesizări din partea lui Claudiu Lucaci, care îl vizează pe Adrian Bucur. „Noi am început analiza cazului”, a mai spus Horia Grușcă.

Adrian Bucur a declarat, pe 2 iunie, că fostul director al Știrilor TVR, Claudiu Lucaci, ar fi monitorizat video activitatea jurnaliștilor din subordinea sa.

„Un fapt bizar, fără precedent în analele jurnalismului, e ținut sub tăcere în Televiziunea Publică de câteva săptămâni. Fostul Director al Știrilor TVR monitoriza video (audio?!) 24 din 24 activitatea jurnaliștilor de la Departamentul Știri. Tot corpul editorial din trei redacții (TVR1, Telejurnale, TVR 2, Ora de Știri, TVR News) era supravegheat pe un monitor LCD conectat la 31 de camere video, amplasate în redacții, studiouri, holuri, intrări, ieșiri. Ce verifica? De ce? Cine a autorizat acest lucru? Agenția Națională de Protecția Datelor Personale a respins o atare cerere de autorizare. Și, cu toate astea, ea s-a întâmplat ani de zile, până acum o lună. Vă întreb însă altceva. În ce țară normală la cap și la principiile democrației se întâmplă așa ceva? Burkina Faso știu că e peste noi la afirmarea libertății presei. Ambasada SUA, Apador CH, Transparency International, Freedom House, Centrul pentru Jurnalism Independent, ia cineva atitudine? Eu, unul, m-am săturat de anchete și comisii de disciplină, pentru că nu accept pumnul în gură!”, a spus Adrian Bucur, într-un punct de vedere transmis agenției MEDIAFAX.

Adrian Bucur a susținut că respectivele camere nu monitorizau furturi, pentru că de acest lucru se ocupă jandarmii, iar de incendii, pompierii.

De cealaltă parte, Claudiu Lucaci, a declarat pe 3 iunie, pentru MEDIAFAX, că sistemul de supraveghere video există în toată Televiziunea Română și nu a fost instalat de el, precizând că sunt foarte mulți oameni care doresc să facă scandal pe seama TVR.

„Sunt foarte mulți oameni care își fac publicitate pe seama mea și inventează subiecte de presă. Sistemul de supraveghere video despre care se vorbește există în toată Televiziunea Română. Nu a fost instalat de mine, ci în urmă cu mulți ani. Deci nu în perioada în care am fost eu director. Toți cei care au descoperit în 2015 sistemul de supraveghere video înseamnă că nu au lucrat la Direcția Știri sau că doresc să facă un alt scandal pe seama Televiziunii Române”, a declarat Claudiu Lucaci, contactat de agenția MEDIAFAX.

La sfârșitul lunii aprilie, Claudiu Lucaci a fost înlocuit la conducerea Știrilor TVR cu Raluca Brumaru, printr-o decizie luată de Stelian Tănase, președintele-director general al SRTv.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?