De câți bani are nevoie o familie cu doi copii pentru a trăi decent în România. Valoarea coșului minim depășește cu mult estimările oficiale

De câți bani are nevoie o familie cu doi copii pentru a trăi decent în România. Valoarea coșului minim depășește cu mult estimările oficiale
Publicat: 20/10/2022, 21:42
Actualizat: 20/10/2022, 21:46

Institutul Naţional de Statistică susţine că o familie cu doi copii are nevoie de 3.200 de lei pe lună pentru un trai decent. În realitate, însă, banii aceştia le ajung doar pentru facturi şi mâncare.

Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii pentru luna septembrie 2022 este de 8.659 lei pe lună, faţă de 7.233 lei în septembrie 2021, în creştere cu 19,7%, arată datele Fundaţiei Friedrich Ebert România şi Syndex România.

Potrivit raportului „Coşul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populaţia României”, valoarea coşului pentru o familie de doi adulţi şi un copil este de 7.112 lei pe lună, pentru o familie de doi adulţi fără copii este de 5.322 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 3.275 lei pe lună.

Recalcularea valorii coşului s-a realizat în baza indicilor de preţuri comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2022, raportat la luna septembrie 2021.

„Pentru alimente, în fiecare lună chelui în jur de 1500, pentru igienă personală, în jur de 700 lei, pentru că nu pot folosi orice. În ceea ce priveşte facturile, în jur de 1.500. Să nu punem rechizitele de la începutul anului care ajung la 250-300”, spune o femeie, care are un copil la școală. In total, familia cheltuie 5.900 de lei pe lună, sumă care ar fi şi mai mare dacă ar plăti rată pentru casă sau chirie.

Pentru o familie cu doi copii, costurile sunt aproape duble, astfel că valoarea coşului minim de consum este de 5.200 de lei. Pentru a se ajunge cu banii, o familie din București a fost nevoită să tăie din fondurile pentru educația unuia dintre cei doi copii.

„La afterschool momentan, nu îmi permit, din cauza asta am mai stat acasă cu cel mic un an, ca să îl duc pe el la grădiniţă şi pe el la şcoală”, spune Alina, potrivit antena3.ro.

În aceeaşi situaţie sunt fosrte mulți salariaţi, care trăiesc de pe o lună pe altă.

Iar la pensionari situația este critică, de cele mai multe ori cheltuielile lunare depășind valoarea pensiei.

Ce conține coşul minim de consum

În raport se menţionează că, în perioada iulie-septembrie 2018, Syndex România şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii au derulat o cercetare la nivel naţional pentru fundamentarea unui coş minim de consum pentru un trai decent pentru populaţia României. Rezultatele acestei cercetări ar trebui să constituie o nouă etapă în discuţia despre resursele necesare pentru traiul populaţiei în România, nu atât datorită reînnoirii conceptului mai vechi de coş minim de consum, cât mai ales datorită sublinierii explicite a noţiunii de nivel de trai decent şi a cheltuielilor care trebuie acoperite pentru ca populaţia României să îşi poată asigura un asemenea nivel de trai.

Ideea unui coş minim de consum pentru un trai decent presupune alcătuirea unui set de cheltuieli periodice necesare pentru îndeplinirea unor nevoi de bază pentru o familie cu o structură dată. Pe lângă nevoile imediat necesare supravieţuirii – adăpost, alimentaţie – coşul minim pentru un trai decent acoperă o serie cuprinzătoare de nevoi curente cum ar fi îmbrăcămintea, igiena personală, educaţia, îngrijirea sănătăţii, transportul, comunicaţiile, recreerea, precum şi eventualele cheltuieli neprevăzute (evenimente familiale, probleme de sănătate etc.).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă, fără aer - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?