De unde va lua Guvernul bani pentru restituiri privind taxa auto

De unde va lua Guvernul bani pentru restituiri privind taxa auto
Publicat: 09/06/2014, 18:54
Actualizat: 28/09/2018, 10:37

Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule și a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, actualizate cu indicele prețurilor de consum comunicat de Institutul Național de Statistică, dobânzile calculate până la data plății integrale și cheltuielile de judecată, precum și alte sume stabilite de instanțele judecătorești, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora, potrivit OUG 8/2014 pentru modificarea și completarea unor acte normative și alte măsuri fiscal-bugetare.

Astfel, sumele de plată stabilite prin hotarârile judecatorești se actualizează cu indicele prețurilor de consum, iar dobânzile se calculează până la data plății integrale, respectiv data stabilită prin borderoul întocmit de organul fiscal pentru fiecare tranșă anuală. Plățile se se suportă din sumele încasate din timbrul de mediu la bugetul Fondului pentru Mediu, potrivit unui proiect de ordin comun al ministrului Mediului și ministrului Finanțelor.

Cererile de restituire se depun de către contribuabili la autoritatea obligată prin hotărâre judecătorească să efectueze restituirea, respectiv Agenția Națională de Administrare Fiscală sau Administrația Fondului pentru Mediu, după caz.

Termenul de depunere este cel legal de prescripție a dreptului de a cere restituirea, respectiv cinci ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere dreptul la restituire.

Cererea trebuie să fie însoțită de hotărârea judecătorească executorie, în copie legalizată, o copie a actului de identitate și împuternicirea reprezentantului legal, dacă este cazul. Cererea se soluționează în termen de 45 de zile de la înregistrare, putându-se prelungi în cazul solicitării de documente suplimentare.

Documentele depuse la organul fiscal competent vor fi transmise Administrației Fondului pentru Mediu, clasic sau electronic, pentru a se stabili graficul de plată a tranșelor anuale, care va fi comunicat Fiscului în cinci zile de la data înregistrării documentelor primite.

Plata pentru prima tranșă anuală se va face în luna următoare datei comunicării graficului de către Administrația Fondului pentru Mediu organului fiscal, iar pentru următoarele tranșe anuale în lunile aprilie și noiembrie ale fiecăruia dintre următorii patru ani, în funcție de data depunerii cererii.

Înainte de efectuarea plății la fiecare tranșă, Fiscul verifică dacă contribuabilul are datorii neachitate, în acest caz realizând compensările legale.

Contribuabilii care au sume de primit, eventual rămase în urma compensării, vor fi programați de către Fisc pe o listă, transmisă în copie și la Administrației Fondului pentru Mediu, fiind înștiințați pentru data stabilită.

Restituirea către firme se va realiza doar prin decontare bancară în contul indicat prin cererea de restituire, iar către persoanele fizice se poate și în numerar la ghișeul unității Trezoreriei Statului, în funcție de opțiunea acestuia.

Procedura se va aplica și cererilor de restituire a sumelor stabilite de instanțele judecătorești prin hotărâri executorii, aflate în curs de soluționare la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență a Guvernului 8/2014 care reglementează aceste plăți, respectiv a cererilor de restituire pentru care nu s-au comunicat contribuabililor solicitanți decizia de restituire și nota de restituire.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu tună și fulgeră. Cine i-a umilit finul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”