De unde va lua Guvernul bani pentru restituiri privind taxa auto

De unde va lua Guvernul bani pentru restituiri privind taxa auto
Publicat: 09/06/2014, 18:54
Actualizat: 28/09/2018, 10:37

Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule și a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, actualizate cu indicele prețurilor de consum comunicat de Institutul Național de Statistică, dobânzile calculate până la data plății integrale și cheltuielile de judecată, precum și alte sume stabilite de instanțele judecătorești, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora, potrivit OUG 8/2014 pentru modificarea și completarea unor acte normative și alte măsuri fiscal-bugetare.

Astfel, sumele de plată stabilite prin hotarârile judecatorești se actualizează cu indicele prețurilor de consum, iar dobânzile se calculează până la data plății integrale, respectiv data stabilită prin borderoul întocmit de organul fiscal pentru fiecare tranșă anuală. Plățile se se suportă din sumele încasate din timbrul de mediu la bugetul Fondului pentru Mediu, potrivit unui proiect de ordin comun al ministrului Mediului și ministrului Finanțelor.

Cererile de restituire se depun de către contribuabili la autoritatea obligată prin hotărâre judecătorească să efectueze restituirea, respectiv Agenția Națională de Administrare Fiscală sau Administrația Fondului pentru Mediu, după caz.

Termenul de depunere este cel legal de prescripție a dreptului de a cere restituirea, respectiv cinci ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere dreptul la restituire.

Cererea trebuie să fie însoțită de hotărârea judecătorească executorie, în copie legalizată, o copie a actului de identitate și împuternicirea reprezentantului legal, dacă este cazul. Cererea se soluționează în termen de 45 de zile de la înregistrare, putându-se prelungi în cazul solicitării de documente suplimentare.

Documentele depuse la organul fiscal competent vor fi transmise Administrației Fondului pentru Mediu, clasic sau electronic, pentru a se stabili graficul de plată a tranșelor anuale, care va fi comunicat Fiscului în cinci zile de la data înregistrării documentelor primite.

Plata pentru prima tranșă anuală se va face în luna următoare datei comunicării graficului de către Administrația Fondului pentru Mediu organului fiscal, iar pentru următoarele tranșe anuale în lunile aprilie și noiembrie ale fiecăruia dintre următorii patru ani, în funcție de data depunerii cererii.

Înainte de efectuarea plății la fiecare tranșă, Fiscul verifică dacă contribuabilul are datorii neachitate, în acest caz realizând compensările legale.

Contribuabilii care au sume de primit, eventual rămase în urma compensării, vor fi programați de către Fisc pe o listă, transmisă în copie și la Administrației Fondului pentru Mediu, fiind înștiințați pentru data stabilită.

Restituirea către firme se va realiza doar prin decontare bancară în contul indicat prin cererea de restituire, iar către persoanele fizice se poate și în numerar la ghișeul unității Trezoreriei Statului, în funcție de opțiunea acestuia.

Procedura se va aplica și cererilor de restituire a sumelor stabilite de instanțele judecătorești prin hotărâri executorii, aflate în curs de soluționare la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență a Guvernului 8/2014 care reglementează aceste plăți, respectiv a cererilor de restituire pentru care nu s-au comunicat contribuabililor solicitanți decizia de restituire și nota de restituire.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
A murit un campion al României. Marele antrenor a căzut pe scări și a decedat
„Babs” se descurcă și fără Dorian Popa. Bruneta își promovează hainele în capitala luxului
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Alergătorii de elită trăiesc mai mult, au descoperit oamenii de știință
×