Decizia luată de CNA în privința Radio Guerrilla

Decizia luată de CNA în privința Radio Guerrilla
Publicat: 11/10/2013, 13:52
Actualizat: 31/07/2014, 15:19

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) își menține hotărârea de retragere a licențelor audiovizuale în cazul postului Radio Guerrilla, după ce reprezentanții Realitatea Media au solicitat o reexaminarea a deciziei luate de Consiliu în data de 19 septembrie.

Consiliul Național al Audiovizualului a analizat, în ședința de joi, solicitarea de reexaminare a deciziei CNA din data de 19 septembrie privind retragerea licențelor audiovizuale Radio Guerrilla, adresată de Realitatea Media.

La ședința de joi a CNA au participat avocatul Realitatea Media, Andrei Țâru, și directorul executiv al Realitatea Media, Mura Frînculescu.

Astfel, avocatul Realitatea Media a afirmat că decizia Consiliului Național al Audiovizualului privind retragerea licențelor Radio Guerrilla „a fost drastică”.

„Noi apreciem că cererea de reexaminare pe care am formulat-o se circumscrie condițiilor legale de reexaminare întrucât, din punctul nostru de vedere, sancțiunea aplicată de onoratul Consiliu a fost drastică și automat ne-a afectat prin retragerea acestor licențe. Interpretarea pe care noi am dat-o contractului între Realitatea și Expresiv este aceea de folosire a unor licențe, unor licențe care, este adevărat, au fost acordate Realitatea Media. Realitatea, l-a momentul în care s-a pus în discuție retragerea licențelor, atât prin mine, cât și administratorul judiciar v-au explicat foarte clar ceea ce s-a urmărit. Fiind în situația de a uzita de drepturile pe care le are, de a-și valorifica anumite drepturi care au fost conferite de diverse instituții ale statului, am încercat, cu acordul Comitetului creditorilor, al Adunării creditorilor să dispunem de aceste bunuri în folosul creșterii și al maximizării averii Realitatea Media”, a declarat avocatul Andrei Țâru.

De asemenea, el a precizat că nu s-a urmărit cedarea licențelor, apreciind că titularul licențelor a rămas în continuare Realitatea Media. „Cedarea presupunea anumite etape pe care noi nu le-am îndeplinit, nici măcar nu începusem să le îndeplinim sau să încercăm să le materializăm , pur și simplu acest contract era urmarea unui alt contract existent între cele două societăți și trebuia să continue într-un fel, într-un fel a fost reglementat la nivelul anului 2010 și ulterior a trebuit să fie reglementat într-un mod special datorită incidenței legii insolvenței. Din punctul nostru de vedere, considerăm că retragerea aceasta a reprezentat o sancțiune extrem de drastică și noi apreciem că onoratul Consiliu ar fi trebuit să ia o măsură împotriva acestui contract care nu ar fi trebuit să fie atât de radical”, a mai explicat avocatul Realitatea Media.

Pe de altă parte, directorul executiv al Realitatea Media, Mura Frînculescu, a declarat că în procesul verbal pe care l-au adus inspectorii de la sediul Radio Guerrilla se precizează că există un contract între Realitatea Media și Expresiv SA pentru servicii strategice și pentru asigurarea resurselor de finanțare a activității în legătură cu exploatarea mărcii și a produselor media. „Este exact ca atunci când ai o licență și, cu ajutorul ei, prin exploatarea ei, obții bani din publicitate și atunci faci un contract cu o agenție de publicitate”, a spus Mura Frînculescu.

În acest context, Monica Gubernat, membru al CNA, l-a întrebat pe avocatul Realitatea Media cum comentează din punct de vedere juridic scoaterea la licitație a unor licențe audiovizuale, iar Andrei Țâru a spus: „Scoaterea la licitație presupune transmiterea drepturilor și obligațiilor pe care le are o persoană către o altă persoană. Drepturile acelea pot fi conferite de acte juridice, iar procedura de licitație propriu-zisă este și continuă să fie cea mai trasparentă posibilitate oferită oricui. (…) Nu neapărat de vânzare, de transmiterea a ceva”.

De asemenea, el a subliniat că cedarea nu s-a materializat niciodată. „La momentul la care a apărut acea încercare de vânzare pe site-ul adminsitartorului judiciar, s-a stopat, nu s-a materializat. A existat intenție, este adevărat. Dacă eram sub imperiul unei legi penale, aș fi spus să sancționați tentativa. A existat o tentativa, dar nu suntem sub imperiul unei legi penale ca să spunem că acționăm potrivit acestei legi. Ne-am asumat existanța tentativei și considerăm că, nematerializându-se cedarea (…) licențelor, nu avem cum să fim sancționați atât de drastic”, a mai spus acesta.

Pe de altă parte, Narcisa Iorga, membru al Consiliului, a spus că CNA nu a luat o decizie de ridicare a licențelor ca urmare a tentativelor, ci ca urmare a acelui contract „care reprezintă o formă mascată de cedare”. „Cedarea responsabilității editoriale, adică cedarea către un alt readiodifuzor”, a completat aceasta.

În acest context, președintele CNA, Laura Georgescu, a supus votului Consiliului „reexaminarea deciziei de ridicare a licențelor Radio Guerrilla în data de 19 septembrie 2013”. Astfel, pentru aprobarea reexaminării au fost patru voturi „pentru” (Viorel-Vasile Buda, Christian Mititelu, Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu) și cinci voturi „împotrivă” (Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Narcisa Iorga și Laura Georgescu).

La ședința de joi participă membrii CNA Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Narcisa Iorga, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea. La momentul votului, Valentin Jucan nu se afla în sala de ședințe.

Decizia de retragere a licențelor Radio Guerrilla a fost aplicată, în data de 19 septembrie, la propunerea lui Valentin Jucan, membru al CNA, în baza articolului 56 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „(1) Licența audiovizuală analogică sau digitală poate fi cedată către un terț numai cu acordul Consiliului, nu mai devreme de un an de la data intrării în difuzare, cu asumarea de către noul titular a tuturor obligațiilor decurgând din licență și cu prezentarea certificatelor fiscale din care să rezulte că la data solicitării acordului Consiliului pentru cedarea licenței nici societatea titulară cedentă a licenței și nici societatea cesionară nu înregistrează obligații restante la bugetul de stat”, și a articolului 57, alineatul 1, literele c și d din Lege – „Licența audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situații: „ca urmare a încălcării normelor privind regimul proprietății în audiovizual, prevăzute la art. 46, și a nerespectării dispozițiilor art. 56”.
Decizia a fost luată cu șapte voturi „pentru” (Valentin Jucan, Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu și Cristina Trepcea) și trei voturi „împotrivă” (Lorand Turos, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea).

Decizia CNA luată pe 19 septembrie implică toate cele 24 de licențe audiovizuale ale Radio Guerrilla (23 de licențe terestre și o licență de satelit) pe care Realitatea Media SA le deține.

Licențele terestre ale Radio Guerrilla erau în București, Baia Mare, Brăila, Cernavodă, Cluj, Comănești, Constanța, Craiova, Dărăbani, Focșani, Iași, Oltenița, Petroșani, Piatra Neamț, Râmnicu Vâlcea, Sighișoara, Sulina, Târgu Mureș, Târgoviște, Timișoara, Tulcea, Vaslui și Zalău.

Decizia din 19 septembrie a fost luată de CNA după ce, pe 16 septembrie, societatea Realitatea Media SA, aflată în insolvență, a anunțat că va vinde la licitație, prin administratorul său judiciar, HM Expert IPURL, licențele audiovizuale ale postului Radio Guerrilla. Potrivit unor anunțuri postate pe 16 septembrie pe site-ul HM Expert IPURL, licitațiile urmau să se desfășoare săptămânal, în fiecare zi de luni, de la ora 13.00, la sediul administratorului judiciar.

În ședința din 17 septembrie a CNA, Consiliul a anunțat că vânzarea la licitație a licențelor audiovizuale ale Radio Guerrilla este ilegală, precizând că aceste licențe vor fi retrase de Consiliu în cazul în care ele vor fi tranzacționate prin licitație. În aceeași zi, anunțurile de scoatere la licitație a licențelor Radio Guerrilla au fost eliminate de pe site-ul administratorului judiciar al Realitatea Media, HM Expert IPURL.

Cu toate acestea, în ședința din 19 septembrie, CNA a reluat discuțiile și a retras licențele Radio Guerrilla.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Tragedie în România! A MURIT
„Cât de eșuați suntem ca țară?” Oana Roman, reacție nervoasă în mediul online după ultima...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
UNGURII vor să schimbe regulile în toată Europa. Se PREGĂTEȘTE deja decizia: Trebuie să încetăm
Supă de cartofi cu pâine prăjită și usturoi. Rețeta măicuțelor de la Mănăstirea Prislop
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Florin Piersic, dus de urgență la spital! Marelui actor i s-a făcut rău în timpul...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cele mai populare destinații în minivacanța de 1 mai și Paște