Decizia privind programul teraselor sezoniere din Centrul Istoric

Decizia privind programul teraselor sezoniere din Centrul Istoric
Publicat: 26/02/2013, 10:03
Actualizat: 14/02/2019, 03:32

Proiectul privind funcționarea teraselor sezoniere din Centrul Istoric, care cuprinde regulile în cazul activităților de alimentație publică care se desfășoară între 15 martie și 15 noiembrie, nu a întrunit numărul de voturi pentru a fi adoptat în Consiliul General al Municipiului București.

Proiectul a fost votat de 16 consilieri generali, membri ai PDL și PPDD, în timp ce alți 23 dintre cei prezenți în sală la ședința Consiliului General al Municipiului București, membri ai USL, s-au abținut.

Proiectul pentru funcționarea teraselor sezoniere din Centrul Istoric cuprinde regulile privind activitățile de alimentație publică ce se desfășoară între 15 martie și 15 noiembrie și stabilește ca terasele din această zonă să funcționeze până la ora 4.00.

„Agenții economici care dețin terase amplasate în Centrul Istoric București în perimetrul delimitat de Bulevardul Regina Elisabeta la nord, Bulevardul I.C. Brătianu la est, Splaiul Independenței la sud și Calea Victoriei la vest, au obligația ca, la orele 4.00, mobilierul să fie strâns în scopul asigurării condițiilor necesare efectuării serviciilor de salubrizare”, se arată în regulamentul supus aprobării în ședința de luni a CGMB.

Lansat în dezbatere publică în luna ianuarie, proiectul pentru aprobarea „Regulamentului privind organizarea și funcționarea teraselor sezoniere în perimetrul Centrului Istoric București” propunea inițial ca terasele sezoniere din Centrul Istoric să funcționeze, între 15 martie și 15 noiembrie, doar până la ora 22.00, excepție de la această regulă făcând terasele din perimetrul delimitat de străzile Lipscani, Bulevardul I.C. Brătianu, Splaiul Independenței și Calea Victoriei, care ar fi putut funcționa până la ora 24.00 în timpul săptămânii și în weekend până la ora 1.00.

Ulterior, în urma opiniilor expuse de reprezentanții societății civile, cât și de cetățenii Capitalei care au transmis propuneri asupra actului normativ, pe perioada în care proiectul s-a aflat în dezbatere publică, regulamentul a fost schimbat, și de comun acord cu patronii teraselor sezoniere s-a stabilit că, începând cu ora 4.00 dimineața, aceștia să elibereze domeniul public de mobilier, pentru a putea fi făcută salubrizarea străzilor.

În 2 februarie, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a discutat cu membrii Asociației Comercianților din Centrul Istoric despre programul de funcționare a teraselor sezoniere, dar și despre posibilitatea ca acestea să aibă cromatică uniformă și mobilier adecvat specificului zonei.

Primarul Sorin Oprescu a spus atunci că dorește ca Centrul Istoric să arate ca orice zonă turistică și de promenadă din centrul unei capitale europene dezvoltate.

Regulamentul mai prevede ca spectacolele live organizate pe terasele sezoniere să se termine la ora 22.00, fiind interzisă organizarea evenimentelor festive private, printre care și nunți sau botezuri.

Regulamentul stabilește că vor constitui contravenții amplasarea pe terase a altor elemente de amenajare decât cele avizate, depășirea orarului de funcționare, organizarea evenimentelor festive private, folosirea sistemelor de amplificare pentru difuzarea de muzică, servirea preparatelor „în veselă de plastic”, montarea aparaturii electronice de tip TV, plasmă, LCD, LED, video proiectoare, inclusiv alimentarea cu energie electrică a acestora.

În privința mobilierului folosit la ameanjarea terasei, potrivit proiectului de regulament, se vor putea folosi „numai seturi identice de tipuri de mobilier, evitând-se culorile stridente”. Documentul prevede și că este interzisă utilizarea mobilierului de terasă pliant și a celui din material plastic, cromatica umbrelelor urmând să fie încadrată în paleta „alb-beige”.

Delimitarea teraselor va fi făcută cu aranjamente florale verzi, „pe care agenții economici se obligă să le întrețină”, fiind interzisă utilizarea jardinierelor din plastic și a plantelor decorative artificiale. De asemenea, în proiect se arată că este interzisă construirea platformelor și amplasarea cortinelor de protecție împotriva vântului și a ploii sau a covoarelor din materiale plastice.

De asemenea, proiectul prevede și că va fi interzisă prepararea în aer liber a oricăror produse alimentare, „cu excepția standurilor amenajate cu ocazia unor evenimente de scurtă durată culturale, târguri sau expoziții ce includ demonstrații culinare”.

Cei care încalcă aceste prevederi ar urma să fie sancționați cu amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei, se mai arată în proiect.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
E ilegal pentru cei cu CASA la CURTE. Nu poți face asta vecinului. Faci închisoare
Exclusiv. La 10 ani de la moartea lui Dinu Patriciu, familia se ceartă pe avere....
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Au trecut 505 ani de la moartea marelui Leonardo da Vinci. Moştenirea lui este încă...