DECLARAȚIILE LUI REMUS VULPESCU la DNA: „Când a apărut oferta lui Diaconescu, statul era în proceduri pentru repornirea Oltchim”

DECLARAȚIILE LUI REMUS VULPESCU la DNA: Când a apărut oferta lui Diaconescu, statul era în proceduri pentru repornirea Oltchim
Publicat: 22/10/2012, 17:39
Actualizat: 22/10/2012, 17:42

Fostul șef al OPSPI, Remus Vulpescu, a dat luni o amplă declarație în fața procurorilor anticorupție în legătură cu eșecul privatizării Oltchim, arătând că, atunci când a apărut oferta lui Dan Diaconescu, statul era în proceduri de aducere de fonduri pentru plata angajaților și repornirea unității.

În declarația dată la Direcția Națională Anticorupție (DNA), Vulpescu le-a oferit procurorilor detalii privind privatizarea Oltchim.

La ieșirea din sediul DNA, Vulpescu a declarat că nu a primit nicio citație în acest sens, că a discutat de mai multe ori telefonic cu anchetatorii și că a dat declarații în fața lor în calitate de persoană care poate oferi informații.

Fostul șef al Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI) a arătat că, în opinia sa, Dan Diaconescu s-ar face vinovat de fapta de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.

Întrebat care este paguba produsă prin neprivatizarea Oltchim și în ce constă ea, Vulpescu a arătat că aceasta se ridică la aproximativ 200-300 milioane de lei, respectiv suma pachetului de acțiuni.

În legătură cu natura pagubei, Vulpescu a menționat că, în acest caz, nu este vorba despre o pagubă neapărat materială, ci de un grav dezechilibru adus instituțiilor statului.

În altă ordine de idei, Vulpescu a arătat că, în cazul în care nu exista vreo ofertă de privatizare, combinatul Oltchim ar fi repornit mult mai repede.

„Trebuie să înțelegem că, în momentul în care în procedura de privatizare s-a formulat o ofertă categorică, care îndeplinește toate condițiile legale și condițiile din caietul de sarcini pentru a fi declarată câștigătoare, ofertă ce nu putea fi înlăturată abuziv și ilegal, ei bine, din acel moment, statul român Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Economiei, reprezentantul României la Bruxelles pe lângă Comisia Europeană, OPSPI și alte instituții au fost nevoite să întrerupă mai multe demersuri ce aveau acest obiect – acordarea unui sprijin financiar la Oltchim pentru plata salariilor din urmă și reluarea activității. Acest proces trebuie reluat acum de la zero. Este anevoios. Apar probleme suplimentare când te oprești la trei sferturi din drum și după 10 zile o iei de la capăt”, a mai declarat Vulpescu.

Fostul șef al OPSPI a arătat că se va prezenta în fața anchetatorilor ori de câte ori va fi nevoie, pentru a oferi lămuriri privind eșecul privatizării Oltchim.

La 3 octombrie, OPSPI a sesizat Parchetul în privința săvârșirii de către Dan Diaconescu a infracțiunii de înșelăciune în formă continuată prin inducerea în eroare și pentru dobândirea fără drept a calității de adjudecatar al Oltchim.

„Șeful OPSPI, Remus Vulpescu, sesizează, astăzi, 3 octombrie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României, cu privire la săvârșirea de către numitul Diaconescu Cristian Dan a infracțiunii de înșelăciune, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, prin inducerea în eroare a statului român și a opiniei publice în ce privește existența la dispoziția numitului Diaconescu Cristian Dan a sumei de circa 200 milioane de lei necesară pentru cumpărarea pachetului majoritar de acțiuni deținut la Oltchim de statul român, prin MECMA – OPSPI”, s-a arătat într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Dan Diaconescu câștigase licitația pentru preluarea a 54,8% din acțiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare preț, pentru titlurile deținute de stat.

Contractul de preluare a acțiunilor nu a fost însă semnat, întrucât Dan Diaconescu nu a prezentat OPSPI dovezi că deține suma pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Kim Jong Un a primit „cadou” de ziua sa jurăminte de loialitate de la nord-coreeni