Deputat USR, despre împrumutul acordat Complexului Energetic Oltenia: Este o greșeală

Deputat USR, despre împrumutul acordat Complexului Energetic Oltenia: Este o greșeală
Publicat: 31/12/2019, 11:24

„Guvernul intenționează să continue practica de a subvenționa ineficiența companiilor de stat. Guvernul a adoptat în penultima zi a anului un memorandum prin care acordă un ajutor de stat sub forma unui împrumut din trezorerie de 1,2 miliarde de lei pentru Complexul Energetic Oltenia (CEO), cea mai mare companie de stat producătoare de energie electrică pe bază de cărbune. Această decizie este o greșeală. Este doar o prelungire a agoniei pe motiv de alegeri care vor avea loc anul viitor. Problema este că aceste soluții de tip „dregem busuiocul până la alegeri” sunt exact motivul pentru care CEO a ajuns în situația în care este acum”, a scris Cristina Prună, pe Facebook.

Deputatul USR subliniază că decizia Guvernului de a ajuta Complexul Energetic Oltenia va încuraja și celelalte companii poluante din țară să ceară subvenții pentru a plăti taxele de mediu.

„În plus, acest ajutor de stat de 1.2 miliarde de lei, din acest moment, seamănă cu o invitație subtilă pentru toate capacitățile de producție ineficiente și poluante din țară să ceară subvenții de la guvern pentru a-și onora obligațiile de mediu. Până și șoferii bucureșteni care și-au luat mașini poluante second hand sunt îndreptățiti să ceară un ajutor financiar și o perioadă lungă de conformare de la orice taxă de mediu. Ei de ce să fie taxați pentru poluare? E același principiu!Ce se întâmplă la CEO? În primul rând CEO este căpușată din toate părțile pentru că este o companie de stat, a tuturor și deci a nimănui. Și fiind o companie poluantă, trebuie să cumpere multe certificate de carbon. Prin sistemul certificatelor de carbon, producătorii de poluare suportă costul ei. E o discuție despre cât de bine funcționează acest sistem, dar despre asta altădată”, a adăugat Prună.

Ea susține că Guvernul PNL nu vrea decât să „cumpere puțin timp până la alegeri”.

„Ce face guvernul să rezolve problema pierderilor de la această companie? Vreun plan de descăpușare? Vreo strategie pe termen lung să reducă poluarea și costurile? Deloc. Dă o subvenție mascată sub forma unui împrumut. Și încă una mare: 1,2 miliarde de lei. Totul pentru a cumpăra puțin timp până la alegeri. Ce a făcut compania de stat CEO în ultimii ani pentru a-și reduce emisiile de carbon și, astfel, a plăti mai puțin pentru poluare? Doar promisiuni! Ce a făcut CEO să se modernizeze și să ușureze viața bieților mineri care lucrează cu echipamente din timpul comunismului și cu unelte aduse de acasă? Nimic. Ce măsuri a întreprins statul pentru ca tranziția energetică de care se tot vorbește să se întâmple? Niciuna. Câți bani din acele certificate de carbon s-au întors înapoi în Gorj pentru a finanța infrastructură și proiecte energetice nepoluante? Zero.
Și atunci de ce îi mai tot dăm bani? Fără niciun plan, fără termene, fără obiective”, se mai arată în postarea deputatului USR.

Cristina Prună acuză Guvernul Orban că face „aceeași ciorbă reîncălzită pe care a făcut-o și guvernele anterioare”, însă aceasta precizează că împrumutul acordat de stat către Complexul Energetic Oltenia va trebui să treacă și de aprobarea Comisiei Europene.

„După aproape 3 luni de guvernare, mi-ar fi plăcut să scriu despre cum guvernul PNL a reușit să dea o perspectivă sectorului energetic. Din păcate, văd că face aceeași ciorbă reîncălzită pe care au făcut-o și guvernele dinainte sa. Știu că tot ieri guvernul a trecut desființarea Institutului revoluției. Este foarte bine că s-a desființat. Dar ca să avem o imagine asupra cifrelor de care vorbim. Acel institut avea un buget de 3,3 milioane de lei (în 2019). Subvenția pe care o dă, din banii noștri, guvernul „liberal” este de 1,2 miliarde de lei. Ne bucurăm că guvernul a economist bani cu o sinecură în minus. Dar a dat de 364 de ori mai mult pe încă o subvenție într-o gaură neagră. Partea bună este că acest ajutor de stat va trebui să treacă de aprobarea Comisiei Europene. Va fi trist dacă guvernul va repeta exact povestea de la Complexul Energetic Hunedoara, din timpul PSD, care a primit un ajutor de stat de 60 de milioane euro pe care acum trebuie să îi dea înapoi”, a adăugat deputatul USR.

Guvernul a adoptat, luni, un memorandum care prevede acordarea unui împrumut Complexului Energetic Oltenia, pentru achiziționarea certificatelor de carbon pe anul 2019, potrivit unui comunicat postat de Ministerul Energiei pe Facebook.

„La propunerea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Guvernul României a aprobat astăzi, 30 decembrie, un Memorandum privind ajutorarea Complexului Energetic Oltenia, pentru achiziționarea certificatelor de carbon pe anul 2019. Memorandumul conține o serie de măsuri, pe termen scurt și pe termen mediu, în vederea asigurării securității în alimentarea cu energie electrică și a siguranței Sistemului Energetic Național: Se împuternicește Ministerul Finanțelor Publice să acorde un aviz de principiu privind posibilitatea acordării unui împrumut din Trezorerie în valoare de 1.200 mil lei Societății Complexul Energetic Oltenia, sub forma unui ajutor de salvare, după parcurgerea etapelor prevăzute de legislația aplicabilă privind ajutoarele de stat și după obținerea deciziei de autorizare a Comisiei Europene”, scrie Ministerul Energiei, pe Facebook.

Împrumutul acordat Complexului Energetic Oltenia va trebui rambursat în termen de șase luni, potrivit Ministerului.

„Aprobarea transmiterii documentației de prenotificare și notificare către Comisia Europeană a propunerii României de ajutor de salvare pentru Complexul Energetic Oltenia,urmând ca în termen de 6 luni de la acordare, Complexul Energetic Oltenia fie să ramburseze împrumutul acordat, fie să prezinte un Program de Restructurare pe care Ministerul Economiei , Energiei si Mediului de Afaceri îl va notifica Comisiei Europene în vederea obținerii unui ajutor de stat pentru restructurare. În cazul în care se va notifica către COM Programul de Restructurare, acesta va trebui să prezinte viabilitatea pe termen lung a CE Oltenia, va trebui să fie fezabil, coerent și de perspectivă, se va baza pe ipoteze realiste privind desfășurarea activității și va sta la baza obținerii unui ajutor de stat de restructurare pentru o perioada de 5 ani”, se mai arată în postarea Ministerului Energiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului