Dinel Staicu rămâne în arest, Tribunalul București a respins cererea de eliberare pe cauțiune

Dinel Staicu rămâne în arest, Tribunalul București a respins cererea de eliberare pe cauțiune
Dinel Nuțu, fost Staicu, va fi judecat în continuare în arest în dosarul privind prejudicierea Transgaz Mediaș, după ce Tribunalul București a respins definitiv, luni, cererea lui de eliberare pe cauțiune.
Publicat: 14/05/2012, 16:07

Dinel Nuțu, fost Staicu, va fi judecat în continuare în arest în dosarul privind prejudicierea Transgaz Mediaș, după ce Tribunalul București a respins definitiv, luni, cererea lui de eliberare pe cauțiune.

Instanța Tribunalului București a admis, recursul procurorilor la decizia Judecătoriei Sectorului 2 de eliberare pe cauțiune a lui Dinel Nuțu, în dosarul în care este judecat pentru prejudicierea Transgaz Mediaș.

Decizia Tribunalului București este definitivă, astfel că Dinel Nuțu rămâne în arest. Instanța a dispus restituirea sumei de aproximativ 50.000 de euro depusă drept cauțiune pentru cazul în care judecătorii ar fi dispus eliberarea lui Dinel Nuțu din arest.

Procurorul a cerut judecătorilor menținerea în arest a lui Dinel Nuțu, arătând că suma de 50.000 de euro depusă drept cauțiune pentru eliberarea acestuia nu oferă garanții că se va supune obligațiilor impuse de instanță în cazul eliberării lui. Mai mult, el a subliniat că cei 50.000 de euro au fost depuși pentru Dinel Nuțu de către Asociația Creștin Ortodoxă.

„Nefiind vorba de o sumă muncită personal de către inculpat, acesta ar putea renunța cu ușurință la ea și și-ar putea încălca ușor obligațiile. Hotărârea instanței (Judecătoriei Sectorului 2 de eliberare pe cauțiune, n.r.) este nelegală și netemeinică”, a spus procurorul.

Alte argumente aduse de procuror pentru menținerea stării de arest preventiv au fost legate de faptul că acesta a fugit la scurt timp de la începerea cercetării judecătorești, și-a schimbat numele de familie din Staicu în Nuțu, lucruri care denotă „hotărâre și perseverență” de a nu participa la proces.

În replică, avocatul lui Dinel Nuțu a declarat în fața instanței că, potrivit noului Cod de procedură penală, plata cauțiunii poate fi făcută de orice persoană. Acesta a spus că cele afirmate de procuror în legătură cu faptul că Dinel Staicu a arătat „hotărâre și perseverență” de a se sustrage judecății sunt „susțineri nefondate” și că cei aproximativ 50.000 de euro reprezintă o sumă mare, suficientă în a garanta că acesta se va supune obligațiilor stabilite de către instanță.

Judecătoria Sectorului 2 dispusese, în 10 mai, eliberarea din arest a lui Dinel Nuțu, în dosarul privind prejudicierea Transgaz Mediaș, instanța admițând atunci cererea acestuia de punere în libertate pe cauțiune. Judecătorii au stabilit atunci ca Dinel Nuțu să plătească o cauțiune de 50.000 de euro.

Dinel Nuțu este judecat, alături de alte persoane, în dosarul în care este acuzat de „asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni”, în cazul prejudicierii Transgaz Mediaș.

În 22 februarie 2012, Curtea de Apel București a anulat condamnarea la șapte ani de închisoare primită de Dinel Nuțu, fost Staicu, într-un alt dosar, privind fraudarea Băncii Internaționale a Religiilor (BIR), în care acesta a fost judecat pentru complicitate la abuz în serviciu, dispunând anularea mandatului de executare a pedepsei.

Completul Curții de Apel București care a anulat sentința lui Dinel Staicu și-a motivat decizia prin aceea că în cazul acestuia a existat o dublare a procedurilor judiciare, totul începând de la înregistrarea a două sesizări cu același obiect la Inspectoratul Poliției Române-București și Inspcetoratul Poliției Județene (IPJ) Dolj.

Curtea de Apel București îl condamnase definitiv, în 4 aprilie 2011, pe Dinel Staicu la șapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor, instanța reducând cu cinci ani pedeapsa primită de acesta la Tribunalul Capitalei.

Omul de afaceri a fost atunci de negăsit, astfel că instanța de executare a pedepsei l-a dat în urmărire națională pe vechiul nume.

Noul nume al lui Dinel Staicu a devenit legal de la 1 aprilie 2011, când omul de afaceri și-a ridicat noua carte de identitate, însă autoritățile au fost informate de această schimbare în 6 aprilie 2011, după ce, la cererea jurnaliștilor, au cerut informații de la Centrul Național de Administrare a Bazelor de Date.

Astfel, în 7 aprilie 2011, Dinel Nuțu a fost dat în urmărire internațională, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare.

Dinel Nuțu a fost prins în 19 aprilie 2011, în localitatea Mako din Ungaria, acesta fiind încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Catalin Lupasteanu, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?