Directorul Știrilor TVR, după ce i s-a cerut demisia în urma alegerilor: Știrile TVR au relatat toate protestele din campania electorală, se încearcă discreditarea mea

Directorul Știrilor TVR, după ce i s-a cerut demisia în urma alegerilor: Știrile TVR au relatat toate protestele din campania electorală, se încearcă discreditarea mea
Publicat: 21/11/2014, 10:12

Agenția MEDIAFAX i-a transmis, marți, o serie de întrebări lui Claudiu Lukacsi (Claudiu Lucaci), prin intermediul Departamentului de Comunicare al TVR, după ce Andrei Muraru, Radu Carp și Romina Surugiu, membri ai Consiliului de Administrație (CA) al Societății Române de Televiziune (SRTv), au solicitat public, în aceeași zi, demiterea lui Lukacsi din funcția de coordonator cu atribuții de director al Direcției Știri, din cauză că „televiziunea publică a fost singura televiziune care nu a prezentat manifestațiile publice de vineri, 14 noiembrie”.

Până joi – când agenția MEDIAFAX a prezentat punctul de vedere al lui Stelian Tănase, președintele-director general al SRTv, care s-a declarat nemulțumit de modul în care au fost reflectate la TVR protestele din 14 noiembrie -, Departamentul de Comunicare al TVR nu a transmis niciun răspuns la întrebările adresate marți de MEDIAFAX lui Claudiu Lukacsi. Reprezentanți ai TVR au precizat joi, pentru MEDIAFAX, că nu au niciun punct de vedere de comunicat pe acest subiect.

Claudiu Lukacsi a declarat joi noaptea, pentru MEDIAFAX, că a răspuns la întrebările adresate încă de marți, iar răspunsurile le-a transmis Departamentului de Comunicare din TVR, în conformitate cu regulamentele din Televiziunea Română. El a precizat că Departamentul de Comunicare din TVR este în subordinea lui Stelian Tănase și a făcut dovada e-mailului pe care l-a transmis marți către Departamentul de Comunicare al TVR, în care a răspuns la întrebările adresate de MEDIAFAX.

Potrivit lui Lukacsi, este „de neînțeles” de ce Departamentul de Comunicare al TVR nu a transmis răspunsurile la întrebări. „E de neînțeles, pentru că domnul Tănase are de două zile punctul meu de vedere oficial. Mi se pare de necrezut”, a spus Claudiu Lukacsi.

De asemenea, Claudiu Lukacsi a precizat că are convingerea că în prezent se încearcă discreditarea sa, pentru a fi înlocuit din funcția de coordonator cu atribuții de director al Direcției Știri din TVR.

„Am convingerea că sunt persoane care pun în scenă un plan de discreditare a mea. Faptul că se aruncă asupra mea toate acuzațiile, fără ca măcar să se țină cont de realitate și mi se obstrucționează dreptul la liberă exprimare constituie un caz grav de hărțuire asupra unui jurnalist și un linșaj mediatic care are ca scop înlocuirea mea din funcție în scopul preluării acesteia de către alte persoane interesate”, a spus Claudiu Lukacsi.

Întrebat dacă el consideră întemeiată solicitarea celor trei membri ai CA al SRTv privind demiterea sa de la conducerea Știrilor TVR, Claudiu Lukacsi a declarat că nu cunoaște motivele obiective ale acestei solicitări.

Răspunzând unei alte întrebări, referitoare la posibilitatea demiterii unui director al instituției, care ocupă o funcție în urma unui concurs câștigat, Claudiu Lukacsi a afirmat: „Din câte cunosc, nu este posibilă o astfel de situație decât pentru management defectuos sau încălcarea gravă a regulamentelor interne”.

În ceea ce privește reflectarea protestelor din 14 noiembrie, la TVR, Claudiu Lukacsi a spus că acestea au fost reflectate în emisiunile de știri.

„În emisiunile de știri de la ora 22.00, pe TVR 2, și de la ora 14.00, primul Telejurnal al zilei pe TVR 1. Fac mențiunea că toate protestele din România, în perioada campaniei electorale, inclusiv din străinătate, au fost prezentate în toate jurnalele de știri, conform deciziei editoriale a producătorilor responsabili”, a spus Claudiu Lukacsi.

El a mai spus că a fost o singură excepție în data de 14 noiembrie, la Telejurnalul de seară de pe TVR 1, când din motive obiective protestele nu s-au putut include în emisiunea de la acea oră, fiind însă difuzate în emisiunea de știri de la ora 22.00.

„Aceste motive sunt următoarele: în București la ora 18.30, conform informației primite de la reporterul de teren, în stradă erau în jur de 40 de persoane care nu aveau nicio revendicare. În alte orașe, mitingurile au început și s-au desfășurat după orele 18.00 și nu s-au primit în timp util materialele filmate de la studiourile terioriale. În plus, Departamentul de știri nu mai are dreptul să plătească ore suplimentare, conform deciziei domnului Stelian Tănase. În același timp se desfășurau alte evenimente politice unde au fost trimise cu prioritate resursele umane: declarația președintelui Traian Băsescu, evenimentul de lansare al noului USL, activitățile publice de la staff-ul domnului Klaus Iohannis. În această situație, din explicațiile primite de la producătorii Telejurnalului, am aflat că a fost adus mai devreme din programul legal de lucru reporterul de noapte care a fost trimis la protestele din cursul serii. Acesta a revenit în televiziune cu filmarea și informațiile obținute de pe teren și le-a pus la dispoziția producătorilor de la emisiunea de știri de la ora 22.00. Acestea și cele din alte orașe au fost difuzate imediat după finalizarea lor”, a explicat Claudiu Lukacsi.

Întrebat dacă a discutat cu Stelian Tanase cu privire la acest subiect și dacă acesta i-a cerut demisia, Claudiu Lukacsi a negat. „N-am fost întrebat nici în ziua de 14 noiembrie, nici cu altă ocazie, deși frecvent domnul Tănase solicită ca anumite materiale să fie introduse în jurnalele de știri. Fie personal, fie prin intermediul Producătorului General. De această dată, niciunul dintre aceștia nu mi-a solicitat nimic, deși am anunțat care este situația de fapt. În cursul zilei de ieri (17 noiembrie, n.r.), după ce am aflat că, anterior acesteia, domnul Tănase a publicat pe blogul personal un articol acuzator la adresa mea, mi-a fost transmisă o solicitare din partea dumnealui pentru explicații care urmează să-i fie prezentate, în scris, până pe 20 noiembrie 2014, așa cum mi-a fost comunicat”, a spus Claudiu Lukacsi.

„Consider acest gest ca pe o antepronunțare și un proces de intenție, mai ales că în TVR, ca peste tot în media, există independență editorială și un control ierarhic editorial, în care ultima verigă este managerul structurii. Prin urmare, solicitarea domnului Tănase pornește de la premisa eronată că port răspunderea pentru deciziile editoriale ale unor jurnaliști protejați de dreptul la libera exprimare și de apelul, în situații extreme, la clauza de conștiință. Aș vrea să mai adaug că Știrile TVR au relatat toate activitățile de interes public și evenimentele desfășurate în timpul campaniei electorale, conform dispozițiilor CNA care prevăd sancțiuni în cazul încălcării instrucțiunilor sale. Cu toate acestea, este cel puțin ciudat că în alte situații, despre care inclusiv membrii Comitetului Director au solicitat verificarea unor încălcări ale dispozițiilor CNA, domnul Tănase nu le-a acordat nicio atenție. Într-unul din cazuri, o emisiune înregistrată a fost transmisă live, cu acordul explicit al domnului Tănase, în timpul campaniei electorale, o decizie care a condus la încălcarea gravă a regulilor CNA. Acestea prevăd că opiniile candidaților nu pot fi difuzate în alte spații decât cele comunicate la CNA ca fiind de dezbatere sau promovare electorală”, a mai spus Claudiu Lukacsi.

Pe de altă parte, Stelian Tănase, președintele-director general al SRTv, a declarat joi după-amiază, pentru MEDIAFAX, că va lua o decizie în privința directorului Știrilor TVR, Claudiu Lukacsi, precizând că este nemulțumit de modul în care au fost reflectate protestele din 14 noiembrie, care în opinia sa ar fi trebuit difuzate live.

Tănase a spus că i-a cerut lui Lukacsi „o notă explicativă” încă de luni. „El s-a dus în concediu medical. Pe durata concediului medical nu poți să aplici nicio sancțiune, nicio mutare, nimic. Îl așteptăm să se întoarcă din concediu și mi-a trimis nota explicativă. Am citit-o, am văzut despre ce e vorba. Îl așteptăm să se întoarcă și să vedem ce se va întâmpla. Nu vreau să mă antepronunț sau să spun de acum ce am de gând să fac (…)”, a spus Tănase.

El a precizat că va lua o decizie în cazul lui Lukacsi, după ce subiectul va fi discutat în Comitetul Director și în Consiliul de Administrație al TVR. El a precizat însă că trebuie să respecte niște regulamente din TVR, „care sunt foarte în dezavantajul conducerii”, respectiv a sa. „Dar totuși sunt niște posibilități. O să le explorăm. O să vedem. În orice caz, am fost foarte nemulțumit de situația care s-a produs în seara aia (pe 14 noiembrie, n.r.)”, a spus Tănase.

El a precizat că TVR a difuzat informații despre protestele din 14 noiembrie doar în jurnalul din acea zi, de la ora 22.00. „A difuzat la 22.00. A dat mai târziu, dar putea să se dea și la 20.00. Existau toate condițiile întrunite ca acele informații de la Cluj, de la Timișoara să fie date în jurnalul de la ora 20.00. Nu există și nu am găsit până acum un motiv real – pentru că am stat de vorbă cu oamenii din redacție – un motiv real pentru care să nu se fi dat. Și am fost foarte frustrat că nu mi se pare în regulă să pierd competiția cu alte televiziuni. Eu vreau să fiu primul la știre, să dau primul, să dau mai amplu, mai bine, nu să lipsesc de pe piață”, a spus Stelian Tănase.

Mai multe proteste au avut loc vineri, 14 noiembrie, în București și în mai multe orașe din țară, în care manifestanții au solicitat, printre altele, fluidizarea procesului de vot în diaspora.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Ce vedetă din România se iubește cu un puștan cu 22 de ani mai tânăr...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Cine va fi succesorul lui Putin?
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Maghiarii au pus pe jar toată Transilvania. Este scandal total în politică: Este o creatură...
Cele mai frumoase femei. O zodie le întrece pe toate
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
În urmă cu 43 de ani, românul Dumitru Prunariu ajungea în spaţiu
×