DNA a cerut instanței să aplice un spor de pedeapsă de un an în cazul lui Gigi Becali

DNA a cerut instanței să aplice un spor de pedeapsă de un an în cazul lui Gigi Becali
Publicat: 27/06/2013, 17:18
Actualizat: 27/06/2013, 17:19

Procurorul DNA prezent joi la judecarea cererii de contopire a pedepselor lui Gigi Becali a arătat că acesta a comis o pluralitate de infracțiuni, cu grad ridicat de pericol și în participație penală cu un anturaj infracțional, astfel că se impune aplicarea unui spor de pedeapsă de un an.

Procurorul i-a explicat judecătorului Marin Marino Constantin că Becali a săvârșit fapte grave, iar pentru cele mai grave dintre acestea a primit doar trei ani de închisoare. El a mai arătat că, potrivit normelor legale în vigoare, Becali poate fi eliberat după ce execută două treimi din pedeapsă, respectiv doi ani de închisoare, și a subliniat că, în opinia sa, această pedeapsă este mică în raport cu numărul și gravitatea faptelor comise.

BAREM MATEMATICĂ la EVALUARE NAȚIONALĂ 2013. Cum se punctează subiectele date azi la MATEMATICĂ

Numerele extrase azi la LOTO. Miză uriașă la jocul LOTO 6 din 49. Statistici

Astfel, procurorul a arătat că Becali a săvârșit o pluralitate de infracțiuni, iar din toate cele săvârșite pentru șapte dintre ele a fost găsit vinovat și condamnat în cele trei dosare penale.

Reprezentantul DNA a mai arătat că faptele finanțatorului Stelei au avut un grad ridicat de pericol și au fost comise de acesta alături de un anturaj infracțional.

Procurorul a explicat că perioada infracțională a lui Gigi Becali este una lungă, respectiv din 1995 până în 2002, după care a fost reluată în 2006 și a continuat până în 2009, ceea ce denotă „orientarea sa ca persoană ce sfidează cadrul legal”.

Potrivit procurorului, activitatea infracțională a lui Becali are periodicitate și ritmicitate, iar în acest context el ar trebui să petreacă mai mult timp în detenție.

De celalaltă parte, avocații finanțatorului Stelei au arătat că acesta a plătit integral prejudiciul din dosarul schimburilor de terenuri cu MApN, precum și cheltuielile de judecată din acel caz.

Totodată, avocații au depus înscrisuri din care rezultă actele de binefacere și donațiile făcute de-a lungul anilor de Becali.

Unul dintre avocații lui Gigi Becali, Bogdan Vlad, a declarat joi, la intrarea în Tribunalul București, unde se judecă cererea de contopire a pedepselor finanțatorului Stelei, că instanța nu are temeiuri să-i aplice acestuia un spor la anii pe care trebuie să îi stea în închisoare.

La judecarea cererii de contopire a pedepselor sunt prezenți, printre alții, managerul general al Stelei, Mihai Stoica, antrenorul echipei, Laurențiu Reghecampf, și soția acestuia, Ana-Maria Prodan.

În 19 iunie, Tribunalul București a amânat pentru 27 iunie judecarea cererii de contopire a pedepselor lui Becali și a stabilit că la dosar trebuie atașate fișa de cazier judiciar a finanțatorului Stelei și copii după minutele instanțelor care l-au condamnat. Instanța a mai decis ca, tot până la termenul din 27 iunie, să fie atașate și dosarele de executare în baza cărora au fost emise mandatele de executare a pedepeselor.

După termenul din 19 iunie, Becali a comentat în direcția apărătorilor săi, nemulțumit de amânarea judecării cauzei. „Hai să ne plimbăm cu mașina”, a spus el, cu referire la drumurile pe ruta închisoare-instanță și la timpul pierdut până la pronunțare.

Ulterior, finanțatorul Stelei le-a cerut vărului Virgil Becali și fostului fotbalist Ionuț Luțu, în prezent angajat al său, să îi angajeze avocați care să știe ce acte îi trebuie la dosar.

În 21 iunie, reprezentanții avocatului Bogdan Vlad au anunțat că acesta și Pavel Abraham îl vor apăra pe Gigi Becali în procesele legate de întreruperea executării pedepsei și de contopire a pedepselor, după ce finanțatorul Stelei a renunțat la serviciile lui Bogdan Bărbuceanu și ale Mihaelei Olaru.

La termenul de 19 iunie al cererii de contopire a pedepselor, Gigi Becali a fost reprezentat în instanță de trei avocați, doi dintre aceștia fiind Bogdan Vlad și Bogdan Bărbuceanu.

În aceeași zi, Tribunalul București a respins cererea lui Becali de întrerupere pentru trei luni a pedepsei din dosarul schimbului de terenuri cu MApN, decizia putând fi atacată la Curtea de Apel București.

Ulterior, finanțatorul Stelei București nu a obținut permisiunea să părăsească pentru o zi Penitenciarul Jilava, pentru a-și serba ziua de naștere, marți, 25 iunie, împreună cu familia, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

În 20 mai, Gigi Becali a fost condamnat definitiv de instanța supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naționale (MApN). Alături de acesta au primit pedepse de câte doi ani de închisoare cu executare fostul ministru al Apărării Victor Babiuc și fostul șef al Statului Major General Dumitru Cioflină.

Aceștia au fost încarcerați în 20 mai la Penitenciarul Rahova, iar în 10 iunie au fost transferați la Penitenciarul Jilava.

În 4 iunie, Gigi Becali a fost condamnat tot la trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Valiza”, pentru dare de mită și fals în înscrisuri sub semnătură privată, decizia dispusă de Completul de cinci judecători al instanței supreme fiind definitivă.

Instanța nu a făcut reindivualizarea și contopirea pedepselor lui Gigi Becali, astfel că avocații acestuia au cerut, la Tribunalul București, contopirea pedepselor, pentru a se constata care este cea mai mare pe care o are de efectuat acesta.

Gigi Becali și-a pierdut mandatul de deputat în urma condamnării sale definitive. Camera Deputaților a aprobat în 5 iunie, prin vot, vacantarea locului de deputat al lui Gigi Becali.

În 11 februarie, Becali a fost condamnat definitiv, tot de instanța supremă, la trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul sechestrării celor care i-au furat limuzina.

Catalin Lupasteanu, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...