Doi administratori ai Alfredo Foods au fost arestați pentru evaziune de 12 milioane de euro

Doi administratori ai Alfredo Foods au fost arestați pentru evaziune de 12 milioane de euro
Publicat: 28/05/2015, 12:00
Actualizat: 21/08/2017, 10:09

Tribunalul București a admis propunerea procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) București și a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Mihai Cristian Dărmănescu, Florin Daniel Nistor, Mihael Voicu și Cătălin Leonte, toți patru fiind reținuți marți.

Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel București, care va stabili definitiv dacă cei patru vor rămâne în arest preventiv, vor fi cercetați în arest la domiciliu sau dacă în cazul lor se va lua măsura controlului judiciar.

În același dosar, procurorii DIICOT au dispus cercetarea sub control judiciar a lui Hesham Hussein Ahmed Soliman, Murat Pasa, Al Madfai A H Jankeer, Cem Karatas, Fakdet Tadal, Muzaffer Kerkutlu, Elena Daniela Bîsceanu, Daniela Mihaela Nica și Mirela Iolanda Secelean.

Anchetatorii fac cercetări și cu privire la alte persoane, inclusiv în calitate de suspecți, urmând să stabilească participația penală și vinovăția fiecărui membru al grupului infracțional investigat în acest dosar.

Cercetările penale sunt efectuate în dosarul în care, marți, au fost făcute 23 de percheziții domiciliare și la sediile sociale ale unor societăți comerciale din București și județele Ilfov, Constanța și Bacău, suspectate de evaziune fiscală și spălare de bani.

Procurorii au suspiciuni că în perioada 2009-2010, reprezentanții legali ai firmelor Alfredo Fresh și Alfredo Foods au constituit un grup infracțional organizat, împreună cu mai multe persoane, pentru a crea circuite financiare fictive, cu ajutorul cărora cele două societăți comerciale să nu mai plătească TVA aferentă comercializării pe piața internă a produselor alimentare achiziționate din spațiul intracomunitar.

„În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat că membrii grupului infracțional au creat un mecanism extrem de bine pus la punct, înființând pe teritoriul României, prin intermediul mai multor persoane, zeci de societăți comerciale cu un comportament de tip «fantomă», care funcționau o scurtă perioadă de timp, fiind interpuse în raporturile comerciale dintre furnizorii reali de marfă din Uniunea Europeană și beneficiarii finali SC Alfredo Fresh SRL și SC Alfredo Foods SRL”, conform DIICOT.

Societățile „fantomă”, interpuse în lanțurile comerciale între furnizorii din spațiul comunitar și societățile beneficiare SC Alfredo Fresh SRL și SC Alfredo Foods SRL, fie nu au funcționat la sediile sociale declarate, fie contractele privind sediile sociale erau expirate, multe dintre acestea neavând puncte de lucru și nici salariați. Sediile sociale erau formale, de cele mai multe ori fiind sediile unor cabinete de avocatură și utilizate exclusiv pentru primirea corespondenței, a arătat sursa citată.

Anchetatorii au ajuns la concluzia că, în activitatea infracțională, aceste firme au fost folosite pentru a simula tranzacții comerciale. Acestea erau interpuse între un furnizor extern și societatea care reprezenta adevăratul beneficiar al tranzacției. După o perioadă de timp, societățile erau cesionate, de regulă tot unor cetățeni străini, care dețineau calitatea de asociat sau administrator la mai multe societăți comerciale și care părăseau teritoriul țării la scurt timp după preluarea societăților.

Potrivit sursei citate, societățile erau înființate, de regulă, pe numele unor persoane greu de identificat, având cetățenie străină sau pe numele unor persoane apropiate liderilor grupului infracțional, care acceptau să figureze în calitate de asociat sau administrator, în schimbul unor sume de bani.

Prejudiciul produs de cele două societăți comerciale, prin neplata către bugetul de stat a impozitului pe profit și a taxei pe valoarea adăugată, este de aproximativ 12 milioane de euro, potrivit evaluărilor DIICOT.

În acest dosar, anchetatorii au pus sechestru pe mai multe bunuri, pentru a recupera prejudiciul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația