Doi medici și administratorul farmaciilor 2NA, acuzați că au eliberat rețete gratuite false de 2,3 milioane lei

Doi medici și administratorul farmaciilor 2NA, acuzați că au eliberat rețete gratuite false de 2,3 milioane lei
Publicat: 28/03/2013, 15:14
Actualizat: 03/07/2013, 16:36

Medicii Tiberius Mogoș și Carmen Dondoi, precum și administratorul lanțului farmaceutic 2Na, Georgeta Oprea, sunt cercetați după ce ar fi eliberat rețete gratuite pentru medicamente antidiabetice pe numele unor falși pacienți, producând un prejudiciu de 2,3 milioane de lei.

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus, în 19 martie, extinderea cercetărilor și începerea urmăririi penale în cauza având ca obiect falsificarea unor rețete de către anumite cadre medicale, în baza cărora s-au decontat sume importante prin intermediul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB), se arată într-un comunicat al Ministerului Public remis joi agenției MEDIAFAX.

Potrivit procurorilor, în perioada 1 septembrie 2008 – 31 august 2009, Tiberius Viorel Mogoș, medic primar la o unitate medicală cu profil diabetologic, a întocmit fictiv rețete gratuite pentru medicamente antidiabetice folosind informații referitoare la pacienți cărora nu le-a recomandat aceste medicamente sau la pacienți care nu se aflau în evidența sa, ori folosind datele de stare civilă ale unor persoane decedate.

„Învinuitul remitea aceste rețete, dar și pe cele completate de către învinuita Dondoi Carmen (medic rezident în cadrul aceluiași cabinet), învinuitei Oprea Georgeta Doina, reprezentant legal al unei farmacii, pentru ca aceasta să primească valoarea medicamentelor de la CASMB”, au precizat procurorii.

Într-o singură zi erau completate și emise pe numele aceluiași pacient rețete cu diagnostic diferit, respectiv diabet zaharat insulino-dependent în prima rețetă și diabet zaharat non-insulino dependent în cea de-a doua. Totodată, erau eliberate rețete supradozate sau repetate la un interval de timp mai mic decât cel legal.

„O altă modalitate de săvârșire a faptei era preluarea medicamentelor de către medicul Mogoș Tiberius Viorel direct de la farmacie, urmată de remiterea către aceasta a rețetelor necesare, pentru a fi decontată valoarea medicamentelor la CASMB”, au precizat procurorii.

Cei doi medici și farmacista au produs în acest fel un prejudiciul de 2.341.794 de lei.

Medicul Tiberiu Viorel Mogoș este cercetat pentru fals intelectual (718 acte materiale), complicitate la înșelăciune, abuz în serviciu contra intereselor publice, complicitate la infracțiunea de uz de fals (1.373 de acte materiale), iar Carmen Dondoi a fost acuzată de fals material în înscrisuri oficiale (430 de acte materiale), complicitate la uz de fals (430 de acte materiale) și complicitate la înșelăciune, iar Georgeta Doina Oprea de fals material în înscrisuri oficiale (1.373 acte materiale), uz de fals și înșelăciune.

În septembrie 2009, Ministerul Sănătății a înaintat Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție o sesizare, însoțită de documente doveditoare pentru continuarea investigațiilor, care indica o fraudă cu o valoare preliminară de peste 21 de miliarde de lei vechi, comisă de un prezumtiv „grup organizat”.

În 21 ianuarie 2010, procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din Parchetul instanței supreme i-au pus sub acuzare pe medicul Tiberiu Mogoș și pe administratorul lanțului farmaceutic 2Na, Georgeta Oprea, pentru o fraudă de 21 miliarde de lei vechi, în urma eliberării unor rețete pentru diabetici.

Medicul a fost acuzat că, în perioada octombrie 2008 – august 2009, a prescris 73 de rețete gratuite în care au fost consemnate date de identitate ale unor persoane decedate, precum și alte două rețete „cu încălcarea normelor legale”. Procurorii au verificat atunci modul în care au fost eliberate 3.000 de rețete.

În martie 2010, procurorii au descins la sediul farmaciei 2Na din Unirii, precum și la alte două depozite de medicamente, de unde au fost ridicate documente și computere.

Într-un alt caz, procurorii Parchetului Tribunalului București au trimis în judecată 33 de persoane, dintre care 20 de farmaciști și nouă medici, pentru eliberare de rețete false cu valoare compensată pe numele unor falși pacienți, astfel fiind păgubită Casa Națională de Asigurări de Sănătate cu aproximativ două milioane de lei.

Cei 20 de farmaciști sunt Prioteasa Constantin Wychy-Nessy, Vecserdi Geta, Șerban Claudia-Elena, Solomon Anca-Mihaela, Besciu Ștefan Liviu, Boțu Maria Dalia, Ciotaru Mihnea, Cîrstea Ioana Luiza, Filoti Marinela, Mihuț Magdalena, Săvulescu Claudia Cristina, Stoiciu Alexandru, Tencaliec Anca Monica, Voicu Cristina, Craina Adriana, Munteanu Mihaela, Știucă Alina Mihaela, Negulescu Ermina, Pătrașcu Florica Monica, Pătrașcu Sorin Gelu. Cei nouă medici sunt Sescu Cristina-Daniela, Alexandru Aurelia, Badea Carmen, Boțoagă Victorița, Galeș Laurenția Nicoleta, Iftimie Mihaela Carmen, Leontescu Anca Marilena, Mudava Comănoiu Sinona Ana, Spătaru Doina, precum și pe Mihai Mirela Gabriela, Sescu Gabriel, Sescu Laurențiu Aurelian, Sescu Maria Mirabela.

Anchetatorii au stabilit că farmacistul, care de regulă era dirigintele de farmacie sau coordonatorul de zonă, stabilea o legătură cu un medic specialist sau de familie, ulterior, medicul prescrind în mod constant numeroase rețete false cu valoarea compensată. Rețetele erau eliberate pe numele unor pacienți care nu fuseseră consultați și care nu solicitaseră vreun tratament.

Medicul înmâna rețete false farmacistului, care le introducea în programul de gestiune al farmaciei și le înainta spre decontare către Casa de Asigurări de Sănătate. Farmacistul verifica „formal” rețetele, completa rubrica „am primit”, uneori prin falsificarea scrisului și semnăturii beneficiarului rețetei, iar alteori farmacistul se trecea, în mod fals, drept împuternicit al pacientului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Halep a aflat acum verdictul REAL. E o diferență de la cer la pământ
Vestea zilei despre Digi/RCS-RDS. Mai multe televiziuni, scoase din Grila de programe
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern