Două zile nu se intră în mare. Interdicție pentru turiști, din cauza valurilor mari

Două zile nu se intră în mare. Interdicție pentru turiști, din cauza valurilor mari
Publicat: 24/07/2012, 14:50
Actualizat: 04/07/2013, 08:11

Turiștii aflați în această perioadă pe litoral au interdicție de a intra în mare, de două zile, din cauza valurilor mari și a curenților puternici, sute de salvamari patrulând pe plaje în încercarea de a-i împiedica pe oameni să intre în apă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Din cauza mării agitate, salvamarii au arborat încă de duminică steagul roșu, ceea ce înseamnă că oamenii nu pot intra în apă.

„Încercăm să ținem turiștii pe mal, să nu-i lăsăm să intre în apă. Le explicăm că este steagul roșu arborat, ceea ce înseamnă că scăldatul în apele mării este interzis. În general reușim să îi convinge, însă unii dintre ei nu respectă aceste reguli, deși pericolul de înec este foarte mare în aceste zile cu vânt puternic și valuri foarte mari. În cazul în care unii turiști încalcă avertismentele salvamarilor, mai întâi insistăm cât putem de mult, iar în momente mai delicate cerem sprijinul Jandarmeriei și Poliției, iar atunci oamenii înțeleg și ies din apă”, a declarat coordonatorul salvamarilor din nordul litoralului, Gabriel Culea.

El spune că în ultimele două zile, de când a fost arborat steagul roșu, salvamarii au avut foarte multe intervenții, unele chiar dificile, fiind necesară și intervenția Ambulanței.

„Am avut foarte multe intervenții, au fost multe persoane scoase din apă, de câteva ori a fost nevoie și de intervenția ambulanței. Nu am reușit să strângem datele, să vedem câte intervenții am avut, dar după ce se liniștește vremea o să facem și o statistică”, a mai spus Gabriel Culea.

Când este arborat steagul roșu este interzis scăldatul, iar cei care ignoră indicațiile salvamarilor pot fi de amendați cu sume cuprinse între 500 și 1.000 de lei, dar aceste sancțiuni pot fi aplicate doar de oamenii legii.

Potrivit acestuia, toți salvamarii care acționează în acestă zonă a litoralului românesc „sunt la datorie” și fac eforturi de a-i ține pe turiști departe de apă.

„În zona Năvodari, Mamaia și Constanța sunt în jur de 170 de salvamari, toți prezenți la datorie în aceste zile. Facem un cordon, stăm în apă până la genunchi și ținem turiștii să nu intre în mare. Avem și bărci pentru intervenția rapidă, dar acestea nu pot fi folosite la patrulare, pe o astfel de vreme, cu vânt puternic și valuri mari. Pe acelea le folosim doar dacă este neapărată nevoie, în situații foarte grave. Este pentru prima dată în această vară când marea este atât de agitată, dar nu este o situație deosebită. Pe sezon se întâmplă de două, trei ori când marea este așa de agitată. În special la sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august, așa cum se întâmplă și acum”, a mai spus coordonatorul salvamarilor din nordul litoralului.

În zona de nord a litoralului nu au avut loc incidente grave în această perioadă în care este furtună pe mare, însă la Costinești și Eforie două persoane s-au înecat în ultimele zile.

Primul incident a avut loc duminică dimineață, în jurul orei 05.00, când un adolescent de 16 ani s-a înecat la Costinești. De asemenea, un bărbat de 50 de ani și-a pierdut viața luni seară după ce a intrat în apă în zona Capul Turcului din Eforie Sud.

Luni, între orele 11.30 și 17.30 a fost avertizare nowcasting transmisă de Administrația Națională de Meteorologie, pentru estul Munteniei (județele Buzău, Brăila, Ialomița și Călărași) și în Dobrogea (în special pe litoral și în Delta Dunării), cu intensificări ale vântului cu viteze care vor atinge la rafală 55 km/h și izolat 70 km/h.

De asemenea, meteorologii au avertizat că marți, până la ora 14.30, în Dobrogea și jumătatea de est a Munteniei va fi vânt puternic, care va atinge la rafală 50-60 de kilometri pe oră și izolat 65-70 de kilometri pe oră.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
"Nu am mai văzut aşa ceva". Prim-procuror, despre cazul băieţelului bătut cu biciul din sârmă la...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Final pentru Simona Halep! Medicii au dat verdictul
A dopat-o intenționat sau nu Mouratoglou pe Halep? Ce spune Simona
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Cine este atacatorul premierului Slovaciei, Robert Fico. Care a fost motivul atacului
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
3 schimbări simple de viață prin care putem reduce riscul de cancer
×