După ce a stat, „ca orice cetățean”, 45 de minute să-și plătească taxele, un ministru al Guvernului Ponta constată că „serviciile Fiscului sunt MIZERABILE și PRIMITIVE”

Redactor:
Adrian Dumitrache
Primitivism

Ministrul pentru Societatea Informațională, Răzvan Cotovelea, a calificat serviciile furnizate populației de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) că fiind mizerabile și primitive, după ce în calitate de contribuabil a așteptat 45 de minute să plătească taxele datorate de familie statului.

„Știu în detaliu situația de la ANAF pentru că și eu, la fel ca și alți cetățeni ai României, am fost în situația să achit anumite contribuții ale familiei și, după 45 de minute, nu am înțeles deloc, sincer vorbind, cum este organizată această instituție a statului. Este o mizerie ce se întâmplă acolo. Sunt nevoi mari, investiții financiare care trebuiau realizate până acum, erau angajamente pe care România le-a luat în 2010, lucruri care încă nu funcționează (…) Ceea ce se întâmplă acum la toate sediile ANAF este un privitimism dacă ne comparăm situația cu alte state europene, cum ar fi Germania sau Austria, unde peste 99% din plăți se fac online”, a afirmat Cotovelea, la conferința internațională „Mediafax Talks about Digital Europe”.

El a adăugat că situația de la ANAF poate fi schimbată prin utilizarea fondurilor europene care vor fi alocate României în perioada 2014-2020 pentru informatizarea administrației publice.

Cum se plătesc taxele în România. Reportaj cu camera ascunsă

„În plus, Ministerul Finanțelor Publice și ANAF au un acord cu Banca Mondială pentru un împrumut care poate ajunge până la 100 milioane de euro pentru informatizarea instituției, care trebuie să fie o prioritate”, a afirmat ministrul.

Paradoxul unui stat unde există o elită IT, dar și o populație deloc familiarizată cu acest domeniu

El a arătat că România este o țară a paradoxurilor, unde există o elită la nivel de producție software, care realizează niște aplicații extraordinare, dar, în același timp, există și o populație, în special zona de mijloc și vârstă înaintată, care nu este deloc familiarizată cu domeniul IT&C.

„Este foarte greu și costisitor de schimbat pe termen scurt această stare de fapt. Trebuie să insistăm pe training, pe comunicare și pe informare, iar în acest moment aceste tipuri de proiecte pot fi finanțate nu pe o scara foarte mare din fondurile strucuturale programate pentru 2014-2020. Pe noi, ca stat, ne interesează în special să ajutăm infrastructura IT&C să se dezvolte cu fonduri europene, să încurajăm sectorul IT&C să fie la fel de performant și competitiv ca și până acum, să încurajăm exporturile, mai ales cele legate de proprietate intelectuală, care vor aduce bani la buget”,a spus Cotovelea.

Potrivit statisticilor europene, doar 5% dintre români au interacționat în 2013 cu autoritățile statului prin intermediul internetului, de 6 ori mai puțini față de anul precedent.

De asemenea, numai 4% dintre români au accesat informații de pe pagini web oficiale și doar 2% au depus online formulare, de aproape 10 ori mai puțin comparativ cu media europeană și mult mai puțin decât în 2012.

Ministrul pentru Societatea Informațională, Răzvan Cotovelea

 

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Când vine, de fapt, iarna în România. Data în care va începe să ningă
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Mulți se plâng că 2020 e cel mai rău an din istorie. Care este, de...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Anunț uimitor despre pensii: se întâmplă acum cu banii a milioane de români
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020: Marţi este sărbătoare mare pentru toţi românii! Ce nu este...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Bucuresti
Inchide