După ce CCR le-a întors legea, deputații-juriști au găsit o soluție să nu-i lase fără pensii speciale pe primari. De unde se iau banii

După ce CCR le-a întors legea, deputații-juriști au găsit o soluție să nu-i lase fără pensii speciale pe primari. De unde se iau banii
Publicat: 31/03/2016, 16:24
Actualizat: 08/05/2018, 04:32

„Am ținut cont de observațiile CCR și am refăcut proiectul trimis la reexaminare, astfel că am stabilit foarte clar căror categorii se adresează acest proiect de lege și discutăm despre indemnizații pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene. Deci, sunt excluși consilierii locali și județeni”, a susținut deputatul PSD Florin Iordache.

Aleșii vor primi indemnizația dacă au minim un mandat încheiat sau în funcție de numărul de luni în care a fost în funcție. Deputații din comisia juridică au interzis cumularea indemizațiilor speciale și au scos de sub incidența actului normativ aleșii acuzați de fapte de corupție săvârșite în perioada mandatului.

„Am prevăzut foarte clar că pentru a primi această indemnizație este necesar minim un mandat înterg, restul primesc în funcție de câte luni a avut respectivul ales. Am stabilit foarte clar că dacă un ales local a fost și parlamentar nu poate primi această indemnizație concomitent cu indemnizația de parlamentar. De asemenea, am stabilit că poate primi această indemnizație în condițiile în care îndeplinește condițiile de vârstă și este pensionat potrivit legii, deci nu este pensie publică și nu este pensionat anticipat. Aleșii care au fost condamnați pentru fapte de corupție în perioada mandatului nu pot primi această indemnizație”, a explicat deputatul PSD.

Deputații au mai stabilit ca indemnizația să intre în vigoare cu data de 1 ianuarie 2017, urmând ca prin norme comune ale ministerelor de resort să se stabilească formatul de cerere și cui se adresează.

„Ca sursă de finanțare este bugetul local și cererea se face către consiliul local sau județean al cărui membru a fost alesul local a fost”, a mai spus Iordache.

„Era discriminatoriu pentru aleșii locali, le cerem performanță, să își conducă bine comunitățile (era normal-n.r.) ca pentru perioada în care și-au condus comunitățile să primească această indemnizație”, a susținut deputatul PSD.

Întrebat cum văd cetățenii această lege, când aleșii locali „fac coadă la DNA”, Florin Iordache a susținut că legea prevede clar ca alesul local care este condamnat pentru fapte de corupție să nu primească pensie specială

Legea va ajunge în plenul Camerei Deputaților, săptămâna viitoare, urmând să fie transmisă Senatului, cameră decizională.

În ianuarie, Curtea Constituțională a decis cu unanimitate de voturi că Legea privind pensiile speciale pentru aleșii locali este neconstituțională, întrucât normele pe care le reglementează nu îndeplinesc condițiile de claritate și previzibilitate cu privire la „indemnizația pentru limită de vârstă”.

Curtea a constatat că legea a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale cuprinse în art. 16 referitoare la egalitatea în drepturi a cetățenilor, precum și a celor ale art.138 alin.(5) care consacră interdicția aprobării cheltuielilor bugetare fără stabilirea sursei de finanțare.

Guvernul a sesizat, pe 26 decembrie, Curtea Constituțională a României în legătură cu obiecțiuni privind Legea pensiilor speciale ale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene.

Potrivit Executivului, sesizarea vizează încălcarea mai multor articole din Legea fundamentală prin instituirea unor privilegii pentru anumiți aleși locali și ridică problema impactului financiar al aplicării actului normativ care ar duce la un deficit bugetar peste cel agreat cu Parlamentul, de aproape 400 milioane de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Se interzic TELEFOANELE mobile. S-a adoptat ordin la nivel de stat. CINE RENUNȚĂ la smartphone
O mare greșeală la examenul auto. Mulți elevi o comit
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cui va preda Warren Buffett imperiul de 400 de miliarde de dolari?