E oficial: o nouă sărbătoare națională pe 18 decembrie

E oficial: o nouă sărbătoare națională pe 18 decembrie
Publicat: 21/11/2017, 14:29
Actualizat: 28/03/2019, 23:04

Proiectul privind declararea și ridicarea la nivel de sărbătoare națională a zilei de 18 decembrie, ca Ziua Minorităților Naționale din Români a fost adoptat cu 279 de voturi „pentru” și 4 abțineri.

Proiectul de lege prevede că anual, cu prilejul sărbătoririi Zilei Minorităților Naționale din România, se organizează manifestări culturale dedicate acestei sărbători.

„Autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și organizațiile neguvernamentale interesate pot acorda sprijin logistic și/sau financiar, pentru organizarea și desfășurarea manifestărilor dedicate sărbătoririi acestei zile”, se arată în proiectul de lege.

În România, dreptul la identitate este unul dintre drepturile fundamentale consacrate de către Constituție. De asemenea, ziua de 18 decembrie este sărbătorită în fiecare an, așa cum prevede și Hotărârea de Guvern nr. 881/1998 pentru declararea zilei de 18 decembrie Ziua Minorităților Naționale din România, putând vorbi de existența unei tradiți în acest sens, potrivit expunerii de motive.

Adunarea Generală a ONU a adoptat, pe 18 decembrie 1992, Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, lingvistice și religioase, au precizat inițiatorii, în expunerea de motive, motivând astfel alegerea date de 18 decembrie.

Camera Deputaților este for decizional.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase