ELENA UDREA, reacție la ordonanța pentru revizuirea sentințelor date pe protocoale

Redactor:
Silviu Bănilă
Elena UDREA, reacție la ordonanța de urgență pentru revizuirea SENTINȚELOR

Fostul ministru al Turismului Elena Udrea a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că ordonanța de urgență pentru revizuirea sentințelor date pe protocoale sau interceptări ilegale va fi „inutilă dacă nu are prevederi curajoase, ferme și clare”.

„Această Ordonanță ar putea fi inutilă dacă nu are prevederi curajoase, ferme și clare. Din experiența personală în dosarul Gala Bute, dar și a altora în această perioadă, am văzut că DNA minte instanțele că nu a lucrat probe pe baza Protocolului cu SRI, iar instanțele de judecată iau de bune aceste răspunsuri. Din fericire, în cazul meu a apărut acel document care arată minciuna procurorilor, precizându-se în respectiva Notă secretă că este o acțiune comună SRI-DNA în baza Protocolului, operațiunea denumita Bujorul. Dar SRI nu va face publice astfel de Note, așa că este un pericol să rămână de bune pentru judecători, chiar și în Revizuire, minciuna procurorilor ca nu s-au folosit de protocoale ilegale”, a declarat pentru MEDIAFAX Elena Udrea.

Ea mai spune că instanțele de judecată vor trebui să recunoască faptul că s-au pronunțat pe probe ilegale.

„Cred că avem suficiente dovezi că mulți judecători, parteneri de voie ori de nevoie cu Serviciul Român de Informații, nu vor fi dispuși să o facă, așa că vor încerca să se acopere, excluzând aparent probele făcute de SRI, dar păstrând pur și simplu soluțiile”, a conchis Udrea.

Ea a mai spus că ordonanța nu o va afecta, ea având și în prezent cale de revizuire în baza unui document prezentat de Traian Băsescu.

„Pe mine nu mă afectează ordonanța. Cu sau fără ea, cu modificările la codul de procedură penală sau nu, în cazul meu există și acum text de lege care îmi permite să formulez revizuire, în baza acelui document secret prezentat de fostul Președinte unor instituții – Comisia SRI din Parlament, CSM, dar pe care, din păcate, instanța de judecată nu a dorit să îl vadă și s-a pronunțat înainte de a fi desecretizat. Nici până acum SRI nu a răspuns Comisiei SRI la întrebările pe care aceasta i le-a formulat, anume dacă acel document pe care a scris cu cerneală verde domnul Coldea este adevărat, astfel încât să fie desecretizat și trimis instanței ICCJ pentru a fi probă în dosarul meu”, a apreciat Elena Udrea.

Ministrul Justiției a anunțat, miercuri seară, că-i va propune premierului adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru revizuirea sentințelor date pe protocoale sau interceptări ilegale, Tudorel Toader precizând că va face această propunere într-un timp scurt, „după terminarea concediilor”.

„(Ordonanța va dispune -n.r.) posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că hotărârea a fost pe protocol sau pe interceptare nelegală să se apropie de dosar, să ceară unui judecător să verifice dacă hotărârea lui a fost pronunțată pe baza celor două elemente, judecător care să spună da, îi admite și trimite cauza la rejudecare, judecător care să spună nu, nu e vorba de interceptări nelegale, de protocoale, se respinge. Deciziile Curții Constituționale fac această definiție, această clasificare (- a ceea ce înseamnă interceptări nelegale -n.r.). Interceptări făcute de SRI și folosite de procurorul de drept comun, fapte care nu au legătură cu securitatea, siguranța națională și folosite în fapte de drept comun”, a declarat, miercuri seară, Tudorel Toader, la Antena 3.

Întrebat când va înainta această propunere de ordonanță de urgență, ministrul Justiției a răspuns că într-un timp scurt.

 

Inchide