Epidemie de gripă în România. Au fost opt decese în ultima săptămână

Epidemie de gripă în România. Au fost opt decese în ultima săptămână
Ministerul Sănătății a aunțat noi măsuri în spitale
Publicat: 06/02/2020, 17:30

Au fost înregisrate 7022 cazuri de gripă clinică, pe întreg teritoriul tării, un număr aproape dublu față de cele raportate în săptămâna precedentă (3645) și față de cele raportate în aceeași săptămână a anului precedent (3455 cazuri), a anunțat joi Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 171.081, cu 17.5% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămâna a sezonului precedent (145.622) și cu 66.1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (102.981).

Au fost raportate 38 cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 23 mai multe (de 2,5 ori mai multe) față de săptămâna precedentă și cu 42 mai puține (de 2 ori mai puține) față de aceeași perioadă a sezonului precedent.

Au fost confirmate 8 decese noi confirmate cu virus gripal, ceea ce face ca bilanțul de la începutul sezonului 2019-2020 să ajungă la 18 decese confirmate cu virusul gripal.

În urma rapărtării Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, Ministerul Sănătății a anunțat că specialiștii epidemiologi au constatat o evoluție epidemică a gripei.

„În acest context, precizăm că, toate măsurile luate până în prezent de către Ministerul Sănătății, precum și recomandările către populație, către unitățile sanitare, de îngrijire, sau colectivitățile școlare rămân aceleași. Mai mult, în această perioadă, este recomandată limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc, realizarea triajului epidemiologic al personalului medico-sanitar, refacerea stocurilor de medicatie antivirală și a stocurilor de echipamente de protecție”, se arată într-un comunicat transmis joi de Ministerul Sănătății.

Recomandări pentru populație

Ministerul Sănătății reamintește populației că măsurile de igienă personală (spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos – alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii și în special prin gripă.

De asemenea, se recomandă evitarea automedicației și consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare, precum și izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei.

Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenție și se recomandă, în continuare, vaccinarea antigripală.

Recomandări pentru spitale

„În această perioadă, este recomandată limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc. De asemenea, trebuie realizat triajul epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie, purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical, purtarea maștii de către pacienți în UPU, pe traseul de la UPU la salon și când părăsește salonul de izolare/grupare”, precizează MS.

„Ministerul Sănătății solicită unităților sanitare care internează cazuri de infecții respiratorii acute refacerea urgentă a stocurilor de antivirale, refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestuia, refacerea urgentă a stocurilor de săpun lichid, prosoape de hârtie, antiseptice și dezinfectante, pentru o igienă riguroasă a mâinilor și a suprafețelor, respectarea protocoalelor de management al cazului de gripă, inclusiv severă, al contactilor și al focarelor, precum și instituirea terapiei antivirale imediat după internare tuturor pacienților care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa, fară a aștepta rezultatul de laborator”, transmit reprezentanții MS.

Ministerul Sănătății a finalizat achiziția celor 35 000 de doze de vaccin gripal suplimentare pentru campania de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Începând de vineri noile doze de vaccin gripal vor fi distribuite de furnizor către direcțiile de sănătate publică, astfel încât săptămâna viitoare să se continue imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire în cabinetele medicilor de familie.

Până la data de 02 februarie 2020 au fost vaccinate antigripal 1.486.486 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Conform informării ANMDM, la nivel național există stocuri de medicamente antivirale specifice (OSELTAMIVIR) care sunt eliberate în farmaciile cu circuit deschis pe bază de prescripție medicală.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Cea mai sexy atletă face avere din pozele cu ea! Din banii pe care...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Toți proprietarii de apartamente cu DOUĂ CAMERE au fost avertizați. Anunțul venit marți, 7 MAI
Sticlele care distrug sănătatea. Provoacă boli grave
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani