Experții Comisiei Europene: „Noul Cod Penal trebuie amendat. DNA și DIICOT au semnalat că interceptările devin inutile”

Experții Comisiei Europene: Noul Cod Penal trebuie amendat. DNA și DIICOT au semnalat că interceptările devin inutile
Publicat: 21/01/2014, 11:19
Actualizat: 02/05/2015, 20:11

Experții Comisiei Europene atrag atenția că în Noul Cod Penal au fost identificate o serie de probleme și că guvernul trebuie să le rezolve până la intrarea în vigoare, adică până pe 1 februarie. Procurorul șef al DNA a declarat, în decembrie, că una din problemele identifcate este aceea că interceptările devin inutile pe Noul Cod pentru că cei ascultați vor fi anunțați în prealabil. Analiza CE îl contrazice pe procurorul general Nițu, care a susținut într-un interviu că nu există nici o problemă privind interceptările în Noul Cod.

„O dificultate care rămâne este instabilitatea noilor Coduri, chiar cu câteva luni înainte de intrarea lor în vigoare. Câteva probleme au fost identificate, care au nevoie de o rezolvare prin amendamente ale codurilor. În plus, în decembrie, Parlamentul a votat o serie de amendamente controversate la Codul Penal,care au fost declarate neconstituționale”, se arată în draftul raportului MCV

Acest pasaj se referă la problemele idetificate și semnalate de DNA și DIICOT, cele două structuri solicitând Ministerului Justiției să adopte o ordonanță pentru pune în acord legislația penală. În draftul raportului, experții CE vorbesc direct de problema interceptărilor.”DNA și DIICOT au ridicat problema interceptărilor care se vor face pe Noul Cod numai în faza de urmărire penală fără posobilitatea de a face interceptări în faza de acte premergătoare”, se arată în raprortul tehnic

În februarie 2014, intră în vigoare Noul Cod de Procedură Penală care modifică regimul interceptărilor. Practic, de anul viitor, miniștrii nu vor mai putea fi interceptați decât după ce sunt anunțați si după ce DNA primește un aviz de la Parlament. Chiar și în cazurile „obișnuite”, suspecții mai întâi vor fi anunțați că sunt investigați de procurori și abia după aceea vor putea fi interceptați sau filați. „Practic, noi trebuie să îl chemăm imediat pe cel cercetat și să îi prezentăm învinuirile. Vă dați seama că, ulterior, interceptarea devine inutilă”, a declarat șeful DNA, Codruța Kovesi la Gândul Live. DNA și DIICOT au cerut Ministerului Justiției să modifice legea până la intrarea în vigoare.

Șefa DNA, Codruța Kovesi, a declarat joi, la Gândul Live, că o prevedere din noul Cod de procedură penală va face „inutile” interceptările, în condițiile în care, înainte de a se obține autorizație pentru acestea, persoana vizată în anchetă va trebui înștiințată că este urmărită penal.

„Există o prevedere care va intra în vigoare în noul Cod de Procedură Penală și care ne cere să fie începută urmărirea penală înainte să putem obține autorizație de interceptare. Practic, noi trebuie să îl chemăm imediat pe cel cercetat și să îi prezentăm învinuirile. Vă dați seama că, ulterior, interceptarea devine inutilă”, a explicat Kovesi.

În schimb, procurorul general Tiberiu Nițu a explicat pentru DigiTv în opinia sa de expert în procedură penală nu există nici un fel de probleme în a utiliza interceptările. Tiberiu Nițu spune că noua lege penală poate fi interpretată astfel încât să permită efectuarea interceptărilor, pentru că nu vorbește despre începerea urmăririi penale față de persoană, ci față de faptă.

„Sunt de acord că textul poate fi reformulat mai clar, dar pe textele pe care le avem, interpretând în sensul de a face dosare, de a produce efecte juridice, nu cred că este nicio problemă. Urmărirea penală cu privire la faptă se dispune practic din debutul sesizării. Chiar dacă în denunț persoana care a pretins sau a acceptat mita este identificată de denunțător ca fiind X, cu nume prenume și funcție de ministru parlamentar, nu ne împiedică să începem urmărirea penală cu privire la o faptă de luare de mită. Dacă în cauză avem urmărire penală cu privire la faptă începută, ca la matematică putem solicita instanței luarea, aplicarea tehnicilor speciale de investigare”, a explicat la Digi24 Tiberiu Nițu, procurorul general al României.

Ministerul Justiției are în pregătire o Ordonanță pentru a rezolva acestă neconcordanță a legii. La solicitarea gândul în decembrie MJ a răspuns că ordonanța este în lucru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Sebastian Bălășescu, primul proprietar român de Rolls Royce Spectre. Poartă două ceasuri, ca Maradona
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...