Facebook renunță la funcția de recunoaștere facială

Facebook renunță la funcția de recunoaștere facială
Publicat: 03/11/2021, 08:56

Facebook a anunțat că închide sistemul său de recunoaştere facială, care identifică automat utilizatorii în fotografii și videoclipuri, invocând preocupările tot mai mari ale societății cu privire la utilizarea unei astfel de tehnologii, scrie Reuters.

„Organismele de reglementare sunt încă în proces de a oferi un set clar de reguli care guvernează utilizarea acestei funcții”, a scris Jerome Pesenti, vicepreședinte responsabil cu inteligența artificială la Facebook, într-o postare pe blog. „În mijlocul acestei incertitudini continue, credem că limitarea utilizării recunoașterii faciale la un set restrâns de cazuri este o soluție adecvată”.

Această decizie vine în timp ce industria tehnologiei s-a aflat în ultimii ani în mijlocul unei polemici  cu privire la etica utilizării tehnologiei.

Criticii consideră că recunoașterea facială ar putea compromite confidențialitatea, ar putea viza grupurile marginalizate și ar putea normaliza supravegherea intruzivă.

De asemenea, vestea vine într-un moment în care Facebook a fost supusă unui control intens din partea autorităților de reglementare și a legiuitorilor, cu privire la siguranța utilizatorilor și la o gamă largă de abuzuri pe platformele sale.

Facebook va șterge „șabloanele de recunoaștere facială” a peste un miliard de persoane

Facebook a anunțat că peste o treime dintre utilizatorii activi zilnic ai aplicației au optat pentru setarea de recunoaștere a feței, iar schimbarea va șterge acum „șabloanele de recunoaștere facială” a peste un miliard de persoane.

Eximinarea ar trebui să fie finalizată până la finalul anului 2021, a spus  un purtător de cuvânt al Facebook. De asemenea, Facebook a precizat că instrumentul său automat de text, care creează descrieri de imagini pentru persoanele cu deficiențe de vedere, nu va mai include numele persoanelor recunoscute în fotografii după eliminarea recunoașterii feței.

În viitor, funcția se va limita la anumite servicii, cum ar fi ajutarea oamenilor să obțină acces la conturile lor blocate sau să deblocheze un dispozitiv personal