FENOMENUL IZVOARELE. După cutremurul nr. 78, sătenii oscilează între seismologul de la București, care „liniștește populația” la căminul cultural, și popa Casian

FENOMENUL IZVOARELE. După cutremurul nr. 78, sătenii oscilează între seismologul de la București, care „liniștește populația la căminul cultural, și popa Casian
Publicat: 04/10/2013, 20:07
Actualizat: 04/09/2019, 20:24

Localnicii dintr-o comună din Galați sunt terorizați de zece zile din cauza unor cutremure repetate. Primarul afirmă, citându-i pe premierul Ponta și pe seismologi, că cele 78 de cutremure care au avut loc până acum „sunt o premieră în România”. Parohul din localitate a chemat oamenii la rugăciune, iar autoritățile au decretat mobilizarea pentru o eventuală situație de urgență. Nimeni nu știe însă care este cauza acestor cutremure în lanț.

Un număr de 78 de cutremure au avut loc în ultimele 10 zile în satul Izvoarele, localitate situată în comuna Slobozia – Conachi, în partea de sud a județului Galați, în care trăiesc peste 1.000 de oameni. Localnicii sunt speriați de „fenomenele însoțite de zgomote”, care au loc chiar și de câteva ori pe zi, când „pământul se ridică și se așează la loc”. Totodată, unele locuințe au fost crăpate ca urmare a seismelor repetate. Nemulțumiți că nimeni nu le oferă nicio explicație și că autoritățile nu iau măsuri, mai mulți localnici au încercat să blocheze joi drumul județean 255, care asigură legătura dintre satul Izvoarele și DN 25. Unii dintre aceștia afirmă că de vină pentru producerea cutremurelor ar fi o exploatare petrolieră situată la aproximativ 10 kilometri de sat, în comuna Schela. Autoritățile și specialiștii dau din umeri la plângerile lor.

INFP: Periodicitatea acestor cutremure este atipică. Și la Timișoara se pot produce astfel de cutremure

De câteva zile, mai mulți specialiști de la Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) monitorizează situația din Izvoarele pentru a afla cauzele.

Întrebat despre seismele repetate de la Izvoarele, directorul INFP, prof. dr. Constantin Ionescu, a declarat pentru gândul că „segmentul acesta de cutremure este atipic”. Potrvit acestuia, în zona respectivă există o falie activă, denumită Sfântul Gheorghe, unde se produc seisme. La Izvoarele au mai avut loc cutremure într-un anumit interval și în 2005, 2011 și 2012. Anul trecut, într-o singură zi au avut loc mai multe cutremure, cel mai mare fiind de 3,7. Niciodată nu au fost însă atât de multe într-un timp atât de scurt.

Directorul INFP menționează că și în alte zone din România există anumite falii active, unde pot apărea cutremure similare celor din Galați. „La Galați este o zonă activă, la fel cum sunt și în alte părți ale României. De exemplu, zona Banatului până la granița cu Serbia este feliată în diverse zone active, iar la Timișoara se pot produce astfel de cutremure. Alte zone mai sunt în Campulung Muscel sau Sinaia. A mai fost un cutremur, știți, și la Giurgiu, la fel este neobișnuit. Și în Dobrogea sunt niște zone active. La Galați, însă, este totuși neobișnuită periodicitatea lor”, afirmă prof. dr. Constantin Ionescu.

Cel mai mare cutremur înregistrat în zona Galați în anii anteriori a fost de 4,4. Între cele 78 de cutremure din ultimele 10 zile, cel mai mare s-a înregistrat în 30 septembrie, la ora 05:01, având o magnitudine de 3,9. „Noi înțelegem că populația și lumea este speriată, însă aceste cutremure nu pot duce la prăbușirea locuințelor. Avem specialiști acolo, nu putem prognoza însă când se vor opri ele”, a precizat prof. dr. Constantin Ionescu pentru gândul.

Acesta dă, însă, asigurări că în Galați nu va avea loc un cutremur major. „Pentru noi, un cutremur major este cel care are pagube. Cutremure majore au fost cele din 1977, 1940. Cele din 1986 si 1991 nu le putem încadra în această categorie. Un cutremur de suprafață de 4,4, cum s-a înregistrat în Galați, nu poate produce pierderi materiale. Casele nu pot fi dărâmate la 4,4″, este de părere directorul INFP.

ISU: „Cam 30%” dintre casele din Izvoarele au fost crăpate

Cutremurele din Galați au ajuns și în atenția premierului Victor Ponta. El a declarat în cursul dimineții de joi că, deocamdată, nu se pune problema evacuării localnicilor din Izvoarele și că Prefectura și Inspectoratul pentru Situații de Urgență sunt pregătite „pentru orice fel de situație”.

„Este ceva cu totul și cu totul nou, nu există un precedent în România”, a spus Ponta, adăugând că parlamentarii nu pot opri cutremurele.

În afară de cutremure și de zgomotele pe care le însoțesc, în fântânile gălățenilor din Izvoarele nu există apă potabilă. În această situație, autoritățile au dispus distribuirea de apă potabilă îmbuteliată către populația afectată. „Ieri am dus un tir cu apă minerală, urmând să mai ducem unul mâine. Mai avem două cisterne, una de la ISU și una de la Apă-Canal, prin care le ducem apă pentru animale”, a declarat pentru gândul col. Vasile Balaban, șeful ISU Galați.

Potrivit acestuia, „cam 30%” dintre casele din Izvoarele au fost crăpate „de la mișcarea frecventă a pământului”. „Crăpăturile diferă, însă creează un disconfort mare. Oamenii, pe bună dreptate, sunt panicați, vor să știe și ei care este cauza. Noi roșim și roșim degeaba, că nu știm ce să le spunem. Au fost montate niște GPS-uri de către seismologi care să ne spună exact de unde vin mișcările și ce se va întâmpla, sperăm să aflăm în 2-3 zile”, a adăugat acesta.

Galați, județul caselor din paiantă

Directorul INFP, prof. dr. Constantin Ionescu, afirmă că locuințele din paiantă, precum sunt cele din comuna gălățeană, sunt predispuse la crăpături și dacă trec mașini de mare tonaj. „O basculantă de 16 tone poate produce efectul unui cutremur de 2,5 la asemenea case care nu au fundație și centură, iar ele pot crăpa”, afirmă el.

Autoritățile din zonă susțin însă că prin Izvoarele nu trec frecvent basculante și nici nu este un trafic intens. Mai mult, șeful ISU precizează că paianta este rezistentă la cutremure, nu însă și la inundații. Izvoarele este una dintre localitățile afectate de inundații în urmă cu câteva săptămâni, zeci de locuințe fiind afectate.

„La noi în județ baza la construcții este paianta pentru că este un județ mai sărac. Spre bucurie, ele sunt cele mai rezistente la cutremure. Din păcate, paianta este cea mai păcătoasă la inundații. Se udă, se umflă și toată structura de rezistență de pe pereți apasă pe fundație și cedează. De aceea am avut și probleme în zonă cu inundațiile. De abia am scăpat de ele și acum ne omoară trepidațiile care sunt zilnice”, afirmă col. Vasile Balaban, șeful ISU Galați.

O altă ipoteză lansată ar fi alunecările de teren, însă reprezentanții ISU afirmă că în zona respectivă nu au mai avut loc de foarte mulți ani alunecări de teren. Potrivit acestora, în zona Galațiului nu sunt gaze de șist și nici nu s-au făcut explorări în acest sens.

La acest moment nu se ia în calcul evacuarea gălățenilor din Izvoarele.

„Prefectura și ISU analizează această eventuală posibilitate de a evacua populația. Facem un inventar al spațiilor posibile în care să meargă cei aproximatov 1.000 de cetățeni afectați. Acum nu se impune însă evacuarea populației”, a precizat pentru gândul Petrica Pațilea Crângan, purtator de cuvânt al Institutiei Prefectului.i.

În cazul în care se va ajunge la o astfel de situație, soluțiile ar fi, potrivit șefului ISU Galați, mutarea lor într-o sală de sport și o școală din comuna Slobozia – Conachi, precum și într-un bloc nelocuit de la Pechea. „Am solicitat să ne suplimenteze și acele module, pentru că noi le-am folosit pe toate în urma inundațiilor, în situația în care se va ajunge la o evacuare și vom avea nevoie de ele”, a menționat col. Vasile Balaban.

Seismolog, însărcinat să liniștească populația în fiecare zi la ora 17

La Izvoarele au ajuns joi și reprezentanți ai autorităților centrale. Primarul comunei Slobozia – Conachi, Ion Neculau, se declară „bucuros” că în urma vizitei a obținut ceva: un seismolog care să liniștească oamenii.

„S-a hotărât, la solicitarea noastră, după ce am citit-o în ochii cetățenilor, ca începând de mâine să fie un specialist de la Institutul de Fizică a Pământului, care să domicilieze în Izvoarele timp de zece zile. Va fi găzduit de cetățenii din localitate, i se vor asigura și mesele necesare. Dânsul, în fiecare zi, la ora 17, la căminul cultural din localitatea Izvoarele, va liniști populația spunând care sunt ultimele evenimente înregistrate de aparatele dumnealor”, a specificat pentru gândul primarul.

Potrivit acestuia, locuințele construite în ultimii ani, din BCA sau cărămidă, nu au fost afectate de cutremure. „Între casele vechi există mai multe. Încă nu avem un inventar, iar acum îmi e că îi isterizăm mai mult pe oameni. Cine ne lasă să intrăm în casele lor, o facem. Să știți că sunt însă alții care au crăpături mai vechi, nu de la cutremure. Estimez că sunt zece case crăpate de la aceste cutremure”, afirmă el.

Referitor la exploatarea petrolieră situată la aproximativ 10 kilometri de sat, în comuna Schela, primarul Ion Neculau afirmă că „este posibil să aibă legătură” cu seismele din ultima vreme, menționează imediat, însă, că nu se hazardează totuși în astfel de afirmații.

Alexandru Pătruți, fostul șef al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), a precizat, pentru gândul, că în zona Galați sunt exploatări de hidrocarburi de zeci de ani. „Să spunem, însă, că acestea sunt cauza, ar fi prematur”, menționează el.

Geolog: Bârladul e prea departe

Și Institutul Geologic al României a trimis doi specialiști la Galați pentru a lua mai multe date despre această situație. „În treacăt”, dr. Gabriel Bindea, șeful departamentului Geologie Regională și Economică din cadrul IGR, afirmă că la baza cutremurelor din Galați ar putea fi cauze antropice sau naturale. „La cauze antropice pot intra petrol, gaze de șist. Dar, deocamdată, nu putem spune care sunt cauzele, este periculos să ne lansăm în astfel de speculații fără date certe. Mai mult, dacă ar fi să ne referim la explorările de lângă Bârlad, sunt prea depărtate și nici măcar nu a început execuția forajului de acolo”, a spus specialistul, pentru gândul.

Cele mai multe seisme au provenit de la o adâncime cuprinsă între 4 și 7 grade, toate fiind însă catalogate de INFP drept cutremure de pământ.

„Pentru că datele preliminare ale celor de la Fizica Pământului indică niște surse pe la 5-7 km, trebuie să le interpretăm foarte atent, pentru că nici cauze geofizice nu pot să fie. Nu e falia San Andreas acolo să creadă lumea că trebuie să părăsească casele și să plece. Până nu se va face un punct de vedere documentat nu ne putem hazarda”, adaugă geologul.

Oamenii au fost chemați la acatist

În lipsa unor informații clare în privința cutremurelor care îi zgâlțâie și a zgomotelor care îi sperie, localnicii din Izvoarele de îndreaptă către Dumnezeu. „Pentru mâine, le-am sugerat să ne întâlnim la biserică la ora 9. Vom face un Acatist, al Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, care se spune că este și protectorul cutremurului. Acum suntem foarte agitați și sunt îndreptățiți să fie așa”, a declarat pentru gândul preotul George Casian, parohul din Izvoarele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping