Fermierii ies în față: Cerem Guvernului să își asume uciderea preventivă a porcilor din gospodării

Fermierii ies în față: Cerem Guvernului să își asume uciderea preventivă a porcilor din gospodării
Publicat: 03/09/2019, 16:04

„Din motive strict politice, Guvernul nu își asumă uciderea preventivă a porcilor din gospodăriile care nu aplică normele de biosecuritate din jurul marilor ferme – precum și a mistreților. Fermierii din România, prin vocea dr. Mary Pană, medic veterinar și președinte de asociație, au încercat să transmită săptămână trecută strigătul lor de alarmă asupra situației în Olt și Teleorman unde fermierii sunt blocați de două luni și nu pot livra porcii la abator – datorită focarelor care apar constant în gospodării. Pentru acestea nu ia nimeni o decizie, sunt blocate livrările fermelor și atat. Nicio altă măsură!”, arată un comunicat de presă al Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine Ovine și Porcine (ACEBOP).

Fermierii din Olt care investesc sume importante pentru dezvoltarea afacerilor sunt în incapacitate de a-și urma activitatea din cauza cetățenilor care ascund animalele în timpul controalelor apoi aduc porcii înapoi în gospodărie.

„Oltul, de exemplu, este închis complet, trei ferme mari și trei mai mici sunt blocate de două luni! Un exemplu concret din focar de pestă într-o gospodărie din Olt – porcii uciși, imediat după plecarea organelor de control, gospodarul a populat din nou, fără respectarea legislației. Pe cine încălzește o amendă, când astfel de practici blochează livrările și în fermele mari sunt porci de 140 kg care se mănâncă între ei?
Fermier care a avut curaj să investească 7 milioane de euro, să facă producție, stă cu poarta închisă, nu poate livra la abator pentru că autoritatea veterinară nu se obosește să ceară derogare la Bruxelles, în schimb îl ține luni de zile închis datorită focarelor reapărute în gospodării?”, mai spune asociația.

ACEBOP face din nou, apel la ministrul Agriculturii, Petre Daea și la reprezentanții ANSVSA să se ocupe de caz, întrucât în prezent nu există buget pentru reproducție, pesta porcină face revagii iar fermele de porci din România sunt în colaps.

„Efectivele de suine au scăzut alarmant comparativ cu cele din 2018 și continuă să scadă. Legea reproducției nu este bugetată, pesta porcină africană face ravagii și filiera porcului românesc este în colaps. Am transmis săptămâna trecută printr-un mesaj domnului Ministru Daea, solicitarea fermierilor pentru cordoane de protecție în jurul fermelor de 10 km, în care să fie uciși preventiv porcii și mistreții. Speram să își asume și președintele ANSVSA, domnul Brănescu, să mergem și noi măcar în ceasul cel din urmă în fața bolii și nu pe urmele ei, să numărăm focarele și… atât!”, mai anunță ACEBOP în comunicat.

Asociația cere măsuri urgente și rapide, așa cum sunt luate în celelalte stare membre ale Uniunii Europene, pentru fermieri care dețin zeci de mii de animale în fermele lor.

„De măsuri urgente avem nevoie domnilor, să salvăm fermele mari de suine peste 20.000 de capete. Nici măcar nu sunt multe, 10 sau 11. Într-o comună nu sunt mai mult de 200-300 de porci, costă mai puțin bugetul decât despăgubirile pentru fermele mari. Noi nu facem politica, sau mai bine spus facem politica fermierilor, care vor să muncească decent într-o țară normală. Și nu ne cântărim munca în voturi. Măsura cordonului preventiv de 10 km a fost discutată de acum 7-8 luni, ni s-a promis că vor fi luate măsuri. Dar am fost duși cu vorba, aproape un an. Iar acum, factorii de decizie se ocupă numai de campanie, de voturi. Noi nu avem decât muțenie și telefoane închise. În celelalte state UE se acționează pentru măsuri rapide, cordonul preventiv de 10 km se aplica în jurul fermelor de reproducție și îngrășare și zeci de mii de porci, mistreți, au fost uciși. România nu a luat o asemenea măsură de peste un an, perioadă în care s-au plătit milioane de euro de la buget pe ferme închise și dezinfectante”, a adăugat ACEBOP în comunicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Obligatoriu pentru toți șoferii din România. A intrat în vigoare astăzi, 18 Aprilie
WhatsApp trezește mari nemulțumiri. Utilizatorii sunt total derutați
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete