Festivalul Europalia | Un film mut românesc va deschide programul „Videogramele unei națiuni”

Redactor:
Bogdan Nicolai
Festivalul Europalia | Un film mut românesc va deschide programul „Videogramele unei națiuni”
Un film mut românesc, vechi de aproape o sută de ani, "Manasse" (1925), va deschide programul de cinema "Videogramele unei națiuni" din cadrul festivalului Europalia, în capitala Belgiei, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Deschiderea oficială a programului de cinema din cadrul Festivalului Europalia România, „Videogramele unei națiuni”, va avea loc pe 8 decembrie, de la ora 19.30, la prestigiosul centru al artelor Bozar din Bruxelles, cu proiecția filmului mut „Manasse” (1925), semnat de Jean Mihail, acompaniată live de Cvartetul Volekh.

Cvartetul va interpreta o coloană sonoră nouă, compusă exclusiv pentru Festivalul Europalia, care reflectă spiritul muzicii klezmer din România anilor ”20. Cvartetul Volekhîi are în componență pe Mihai Balabaș (vioară), Benjy Fox-Rosen (contrabas), Marian Șerban (țambal) și Shaun Williams (acordeon, caval). Cu un scenariu bazat pe piesa omonimă a dramaturgului român de origine evreiască Ronetti Roman, filmul are ca temă toleranța etnică și religioasă de la începutul secolului XX.

Din cele peste 50 de lungmetraje de ficțiune incluse în programul românesc, jumătate provin de la Arhiva Națională de Filme. Lor li se adaugă și o serie de documentare, printre care „Videogramele unei revoluții” (1992), semnat de Andrei Ujică și Harun Farocki, „Timebox” (2018), în regia Norei Agapi, și „Asta e” (2001), semnat de Thomas Ciulei, dar și scurtmetraje documentare din arhiva Sahia Film și scurtmetraje de animație, fiind prezentate publicului peste 100 de producții ale cinematografiei românești.

Festivalul Europalia este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de a 27-a ediție a Festivalului Europalia, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 și implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturiiși Identității Naționaleși Secretariatul General al Guvernului, alături de Europalia International, organizatorul manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului Europalia este dedicată României, țara invitată de onoare.

Inchide