FMI: Împărtășim obiectivul reducerii CAS, dar vrem să înțelegem cum va fi acoperit deficitul

FMI: Împărtășim obiectivul reducerii CAS, dar vrem să înțelegem cum va fi acoperit deficitul
Publicat: 17/07/2014, 12:07
Actualizat: 01/02/2019, 01:35

„În timp ce Fondul împărtășește obiectivul de a reduce povara mare a taxelor pe forța de muncă, într-un efort de a stimula angajările, trebuie să înțelegem cum intenționează Guvernul să compenseze deficitul de venituri. Fără măsuri de compensare, o reducere a CAS cu 5 puncte procentuale ar crește deficitul bugetar”, a afirmat Rice, întrebat, în cadrul unei conferințe a FMI din 10 iulie, cum comentează Fondul respingerea de către președintele Traian Băsescu a reducerii CAS, în așteptarea unor măsuri care să acopere un probabil deficit de venituri.

Rice a arătat că misiunea comună a FMI și CE a avut discuții constructive cu autoritățile române referitor la cum să asigure continuarea progreselor în cadrul celei de-a treia evaluări a actualului program, dar unele subiecte cheie rămân nerezolvate, astfel că discuțiile continuă.

Guvernul a aprobat în luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat și Camera Deputaților.

În urmă cu o săptămână, președintele Traian Băsescu a declarat că a primit la promulgarea legea privind diminuarea contribuțiilor de asigurări sociale și că are semne de întrebare privind oportunitatea măsurii, spunând că este de părere că Guvernul are ca țintă acoperirea deficitului rezultat prin micșorarea CAS prin creșterea taxei pe proprietate de 2-3 ori. Luni, președintele s-a întâlnit cu premierul și ministrul Finanțelor pentru a discuta pe tema surselor de finanțare, dar nu au ajuns la o concluzie.

Încă de la începutul discuției de la Cotroceni, șeful statului le-a reproșat premierului Victor Ponta și ministrului Finanțelor, Ioana Petrescu, că nu au prevăzute surse din care să acopere „gaura” produsă de scăderea CAS cu 5% și a spus că a văzut „tentativa de punere în dezbatere publică a noului Cod Fiscal”, care prevedea taxe suplimentare.

Ioana Petrescu a declarat miercuri, la Antena 3, că nu a prezentat cifre la întâlnirea de la Cotroceni cu președintele Traian Băsescu întrucât a realizat că este o dispută politică, în care reducerea CAS cu 5 puncte reprezintă un pretext, și i-a fost teamă să nu îi fie distrus proiectul. Ea a afirmat că FMI a avut studiile în urmă cu o lună.

Miercuri, Băsescu a declarat, la B1 TV, că, dacă ar fi prim-ministru, ar adopta reducerea CAS și a menționat că niciodată nu a declarat că nu susține această măsură.

Tot miercuri premierul Ponta a afirmat că reducerea CAS este acoperită contabil din creșterea accizei, taxa specială pe construcții și încasări suplimentare inclusiv pe baza noii Legi a insolvenței, dar economia nu necesită doar contabilitate, ci și un pic de minte care uneori lipsește „la cel mai înalt nivel”.

El a mai arătat că CAS va scădea „evident” de la 1 octombrie, precizând că măsura este susținută de mediul de afaceri și poate contribui la fiscalizarea locurilor de muncă în actualul context economic favorabil.

Marți, premierul estima că CAS va fi redusă la angajator cel mai târziu la 1 ianuarie dacă președintele Traian Băsescu atacă proiectul de lege la Curtea Constituțională.

Întrebat dacă va ataca la CC legea de reducere a CAS, președintele Băsescu a declarat că „rămâne de văzut” și că vrea să aibă o discuție și cu mediul de afaceri, arătând că așteaptă de la ministrul de Finanțe un document, în care să precizeze sub semnătură de unde vor veni veniturile suplimentare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Carcasa unei balene a apărut în mod misterios pe prova unei nave de croazieră