FMI: Împărtășim obiectivul reducerii CAS, dar vrem să înțelegem cum va fi acoperit deficitul

FMI: Împărtășim obiectivul reducerii CAS, dar vrem să înțelegem cum va fi acoperit deficitul
Publicat: 17/07/2014, 12:07
Actualizat: 01/02/2019, 01:35

„În timp ce Fondul împărtășește obiectivul de a reduce povara mare a taxelor pe forța de muncă, într-un efort de a stimula angajările, trebuie să înțelegem cum intenționează Guvernul să compenseze deficitul de venituri. Fără măsuri de compensare, o reducere a CAS cu 5 puncte procentuale ar crește deficitul bugetar”, a afirmat Rice, întrebat, în cadrul unei conferințe a FMI din 10 iulie, cum comentează Fondul respingerea de către președintele Traian Băsescu a reducerii CAS, în așteptarea unor măsuri care să acopere un probabil deficit de venituri.

Rice a arătat că misiunea comună a FMI și CE a avut discuții constructive cu autoritățile române referitor la cum să asigure continuarea progreselor în cadrul celei de-a treia evaluări a actualului program, dar unele subiecte cheie rămân nerezolvate, astfel că discuțiile continuă.

Guvernul a aprobat în luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat și Camera Deputaților.

În urmă cu o săptămână, președintele Traian Băsescu a declarat că a primit la promulgarea legea privind diminuarea contribuțiilor de asigurări sociale și că are semne de întrebare privind oportunitatea măsurii, spunând că este de părere că Guvernul are ca țintă acoperirea deficitului rezultat prin micșorarea CAS prin creșterea taxei pe proprietate de 2-3 ori. Luni, președintele s-a întâlnit cu premierul și ministrul Finanțelor pentru a discuta pe tema surselor de finanțare, dar nu au ajuns la o concluzie.

Încă de la începutul discuției de la Cotroceni, șeful statului le-a reproșat premierului Victor Ponta și ministrului Finanțelor, Ioana Petrescu, că nu au prevăzute surse din care să acopere „gaura” produsă de scăderea CAS cu 5% și a spus că a văzut „tentativa de punere în dezbatere publică a noului Cod Fiscal”, care prevedea taxe suplimentare.

Ioana Petrescu a declarat miercuri, la Antena 3, că nu a prezentat cifre la întâlnirea de la Cotroceni cu președintele Traian Băsescu întrucât a realizat că este o dispută politică, în care reducerea CAS cu 5 puncte reprezintă un pretext, și i-a fost teamă să nu îi fie distrus proiectul. Ea a afirmat că FMI a avut studiile în urmă cu o lună.

Miercuri, Băsescu a declarat, la B1 TV, că, dacă ar fi prim-ministru, ar adopta reducerea CAS și a menționat că niciodată nu a declarat că nu susține această măsură.

Tot miercuri premierul Ponta a afirmat că reducerea CAS este acoperită contabil din creșterea accizei, taxa specială pe construcții și încasări suplimentare inclusiv pe baza noii Legi a insolvenței, dar economia nu necesită doar contabilitate, ci și un pic de minte care uneori lipsește „la cel mai înalt nivel”.

El a mai arătat că CAS va scădea „evident” de la 1 octombrie, precizând că măsura este susținută de mediul de afaceri și poate contribui la fiscalizarea locurilor de muncă în actualul context economic favorabil.

Marți, premierul estima că CAS va fi redusă la angajator cel mai târziu la 1 ianuarie dacă președintele Traian Băsescu atacă proiectul de lege la Curtea Constituțională.

Întrebat dacă va ataca la CC legea de reducere a CAS, președintele Băsescu a declarat că „rămâne de văzut” și că vrea să aibă o discuție și cu mediul de afaceri, arătând că așteaptă de la ministrul de Finanțe un document, în care să precizeze sub semnătură de unde vor veni veniturile suplimentare.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Moment tulburător! Laurențiu Reghecampf jr. a început să plângă când Anamaria Prodan vorbea de divorțul...
Frig neobișnuit pentru România. Alertă meteo, aer polar! Cât vom avea de îndurat
România, descrisă de presa internaţională ca un cimitir al Europei: un mort la fiecare 5...
O nouă măsură pregătită pentru școlile de șoferi. Ce trebuie să știi dacă vrei să...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Localitatea din România care intră în carantină. Rata de infectare a depăşit 40 la mie
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Unde e mai ieftin la Lidl, în România sau Ungaria? Descoperirea incredibilă făcută de vecinii...
Horoscop iarna 2021-2022. Zodiile care vor da lovitura, sunt cele mai norocoase
SCANDAL în Tomis III! Un BĂRBAT către poliţiştii locali: SECURIȘTILOR! video
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă... O dispariție fulgerătoare
Doliu în presa din România! A murit un personaj celebru, răpus de COVID. Avea doar...
Pericol uriaș în pandemie! Numai o minte criminală putea face asta. ALERTĂ pe planetă
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Ce afacere a început o tânără medic veterinar cu o investiţie de doar 70 de...