FMI: Împărtășim obiectivul reducerii CAS, dar vrem să înțelegem cum va fi acoperit deficitul

FMI: Împărtășim obiectivul reducerii CAS, dar vrem să înțelegem cum va fi acoperit deficitul
Publicat: 17/07/2014, 12:07
Actualizat: 01/02/2019, 01:35

„În timp ce Fondul împărtășește obiectivul de a reduce povara mare a taxelor pe forța de muncă, într-un efort de a stimula angajările, trebuie să înțelegem cum intenționează Guvernul să compenseze deficitul de venituri. Fără măsuri de compensare, o reducere a CAS cu 5 puncte procentuale ar crește deficitul bugetar”, a afirmat Rice, întrebat, în cadrul unei conferințe a FMI din 10 iulie, cum comentează Fondul respingerea de către președintele Traian Băsescu a reducerii CAS, în așteptarea unor măsuri care să acopere un probabil deficit de venituri.

Rice a arătat că misiunea comună a FMI și CE a avut discuții constructive cu autoritățile române referitor la cum să asigure continuarea progreselor în cadrul celei de-a treia evaluări a actualului program, dar unele subiecte cheie rămân nerezolvate, astfel că discuțiile continuă.

Guvernul a aprobat în luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat și Camera Deputaților.

În urmă cu o săptămână, președintele Traian Băsescu a declarat că a primit la promulgarea legea privind diminuarea contribuțiilor de asigurări sociale și că are semne de întrebare privind oportunitatea măsurii, spunând că este de părere că Guvernul are ca țintă acoperirea deficitului rezultat prin micșorarea CAS prin creșterea taxei pe proprietate de 2-3 ori. Luni, președintele s-a întâlnit cu premierul și ministrul Finanțelor pentru a discuta pe tema surselor de finanțare, dar nu au ajuns la o concluzie.

Încă de la începutul discuției de la Cotroceni, șeful statului le-a reproșat premierului Victor Ponta și ministrului Finanțelor, Ioana Petrescu, că nu au prevăzute surse din care să acopere „gaura” produsă de scăderea CAS cu 5% și a spus că a văzut „tentativa de punere în dezbatere publică a noului Cod Fiscal”, care prevedea taxe suplimentare.

Ioana Petrescu a declarat miercuri, la Antena 3, că nu a prezentat cifre la întâlnirea de la Cotroceni cu președintele Traian Băsescu întrucât a realizat că este o dispută politică, în care reducerea CAS cu 5 puncte reprezintă un pretext, și i-a fost teamă să nu îi fie distrus proiectul. Ea a afirmat că FMI a avut studiile în urmă cu o lună.

Miercuri, Băsescu a declarat, la B1 TV, că, dacă ar fi prim-ministru, ar adopta reducerea CAS și a menționat că niciodată nu a declarat că nu susține această măsură.

Tot miercuri premierul Ponta a afirmat că reducerea CAS este acoperită contabil din creșterea accizei, taxa specială pe construcții și încasări suplimentare inclusiv pe baza noii Legi a insolvenței, dar economia nu necesită doar contabilitate, ci și un pic de minte care uneori lipsește „la cel mai înalt nivel”.

El a mai arătat că CAS va scădea „evident” de la 1 octombrie, precizând că măsura este susținută de mediul de afaceri și poate contribui la fiscalizarea locurilor de muncă în actualul context economic favorabil.

Marți, premierul estima că CAS va fi redusă la angajator cel mai târziu la 1 ianuarie dacă președintele Traian Băsescu atacă proiectul de lege la Curtea Constituțională.

Întrebat dacă va ataca la CC legea de reducere a CAS, președintele Băsescu a declarat că „rămâne de văzut” și că vrea să aibă o discuție și cu mediul de afaceri, arătând că așteaptă de la ministrul de Finanțe un document, în care să precizeze sub semnătură de unde vor veni veniturile suplimentare.

Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ce i-a mărturisit Sofia mamei sale! Bianca Drăgușanu a amuțit: „Mi-a zis că s-a îndrăgostit,...
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți. Urmează scene de Mad Max?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Adrian Marinescu: „Trebuie să rămânem calmi. Se apropie sfârșitul pandemiei”
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Din ce este făcută brânza tofu și cum se consumă. Cât de sănătoasă e
ATENȚIE! CREȘTEREA incidenței vine cu NOI REGULI STRICTE, în municipiul CONSTANȚA
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
Toți cei VACCINAȚI cu PFIZER trebuie să știe asta! Dovezile aruncă totul în aer
Ce se întâmplă în aceste clipe cu Ion Iliescu? Se știe doar că medicii îl...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...