Foștii șefi ai Companiei de Autostrăzi, trimiși în judecată de DNA pentru vânzarea ilegală a unui teren

Foștii șefi ai Companiei de Autostrăzi, trimiși în judecată de DNA pentru vânzarea ilegală a unui teren
Publicat: 27/04/2012, 17:22
Actualizat: 27/04/2012, 17:22

Fostul director al CNADNR, Dorin Debucean, și adjuncta sa, Alina Istrate, au fost deferiți justiției de procurorii anticorupție, care îi acuză de abuz în serviciu și fals, după ce au vândut un teren la un preț subevaluat și au efectuat nelegal plăți unei firme, a anunțat, vineri, DNA.

Procurorii anticorupție de la Oradea i-au deferit justiției pe Dorin Gavril Debucean, fost director general al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), și pe Alina Natalia Istrate, fost director general adjunct al companiei.

Debucean este acuzat de procurorii anticorupție de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals intelectual, uz de fals și conflict de interese, în formă continuată. Adjuncta acestuia de la acea vreme a fost trimisă în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

În rechizitoriul transmis instanței, procurorii arată că, în 2008, Debucean, în calitate de director general al CNADNR și președinte al consiliului de administrație al companiei, a dispus vânzarea din patrimoniul companiei a unui teren de 38.000 metri pătrați din Oradea și a unor construcții situate în Cluj-Napoca și Feleac, județul Cluj, către o societate comercială, în schimbul sumelor de 4.146.918 de lei și, respectiv, 1.115.702 de euro.

În condițiile în care valoarea de piață reală a imobilelor era de aproximativ 2.335.306 de euro, prin această vânzare, directorul a cauzat companiei un prejudiciu de 1.219.604 euro, arată procurorii.

Debucean, se mai arată în rechizitoriu, a luat această decizie în mod nelegal, întrucât nu exista inițiativa consiliului de administrație al companiei, aprobarea adunării generale a acționarilor și mandatul special din partea Ministerului Transporturilor.

Pentru a înlătura aceste lipsuri, Debucean a falsificat hotărârea ședinței consiliului de administrație și procesul verbal aferent acestei ședințe din 29 iulie 2008, consemnând, în mod nereal, că membrii consiliului de administrație au aprobat înstrăinarea imobilelor companiei, mai spun procurorii.

De asemenea, mai arată DNA, Debucean a pus hotărârea astfel falsificată la dispoziția comisiei de licitație constituite în vederea vânzării imobilelor.

În demersul său, directorul a fost ajutat de adjuncta sa, Alina Istrate, și a dispus întocmirea unor note de fundamentare, a susținut în ședința adunării generale a acționarilor o notă de fundamentare și a redactat caietul de sarcini, fără a avea atribuții în acest sens și în condiții dezavantajoase pentru companie.

De asemenea, mai notează procurorii, în cursul anilor 2007 și 2008, Debucean, în calitate de director general adjunct al CNADNR și director general, a participat la luarea unei decizii de efectuare de plăți către Sucursala din Oradea a unei societăți comerciale din Budapesta și apoi a aprobat plățile către această firmă, în condițiile în care, în ultimii cinci ani, a avut relații comerciale cu această societate comercială care i-au adus beneficii.

CNADNR s-a constituit parte civilă în procesul penal cu 3.187.600 de euro, reprezentând prejudiciul cauzat companiei prin înstrăinarea, fără respectarea dispozițiilor legale, a imobilelor în cauză, și cu 544.388 de lei, reprezentând contravaloarea redevenței achitate în avans pentru terenurile situate în localitatea Cluj-Napoca, pe care au fost construite imobilele înstrăinate fraudulos.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au pus sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile aparținând ambilor inculpați.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Curtea de Apel Oradea.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Devine obligatoriu din 7 iulie. Dispozitivul pe care toate mașinile trebuie să-l aibă la bord
Codul rutier: Obligații pentru conducătorii auto care tractează alte vehicule
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O nouă eră de parteneriat între China și Rusia. Anunțul făcut de Xi Jinping și...
×