Fotografia raportului pe Justiție al CE. Care este singura instituție lăudată de oficialii de la Bruxelles

Fotografia raportului pe Justiție al CE. Care este singura instituție lăudată de oficialii de la Bruxelles
Publicat: 30/01/2013, 19:18
Actualizat: 29/04/2015, 22:33

Statul de drept nu este pe deplin respectat, magistrații sunt hărțuiți din motive politice prin mass-media, politicienii cu problem de integritate și acuzați de corupție nu demisionează din funcțiile publice, sunt câteva din concluziile raportului pe Justiției prezentat de Comisia Europeană. România este încă monitorizată de la Bruxelles, iar următorul raport va fi emis în decembrie.

Documentul prezentat miercuri consemnează că imunitatea parlamentară ar trebui să le asigure senatorilor și deputaților doar dreptul de a fi anchetați la fel ca orice cetățean. Singura instituție lăudată în raport este DNA.

CITEȘTE AICI RAPORTUL PE JUSTIȚIE ÎN LIMBA ROMÂNĂ

CE solicită respectarea statului de drept și a independenței sistemului judiciar

Raportul oficial al Comisiei arată că din cele 11 puncte convenite cu premierul Ponta a fost respectat deplin angajamentul de a reinstaura puterile Curții Constituționale. Raportul subliniază că în independența sistemului judiciar nu este deplină. „Deși Constituția și rolul și hotărârile Curții Constituționale au fost respectate, angajamentele privind independența sistemului judiciar și privind răspunsul la hotărârile în materie de integritate nu au fost puse în aplicare în mod corespunzător. De asemenea, nu a fost numită încă o nouă conducere a Ministerului Public și a DNA-ului”, se arată în raport.

„Politicienii să nu submineze credibilitatea magistraților”

Comisia mai arată că politicienii nu au înteles că trebuie să accepte deciziile instanțelor fără a le comenta și fără a submina autoritatea judecatorilor. ” Din păcate, recomandarea Comisiei nu a fost pusă în aplicare pe deplin. Atacurile cu motivație politică la adresa sistemului judiciar nu au încetat. Un punct critic este acceptarea hotărârilor judecătorești: pentru aceasta este necesar ca toți membrii clasei politice să ajungă la un consens privind abținerea de la criticarea hotărârilor judecătorești, de la subminarea credibilității magistraților sau de la exercitarea de presiuni asupra acestora”, se arată în Raport

„Mijloace de informare în masă au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar”

Raportul CE are și un paragraf dur la adresa unor instituții media care au dus campanii agresive împotriva judecătorilor, membrilor CSM, CCR și a reprezentanților ANI. Raportul arată că la Bruxelles au fost primite pl\ngeri din partea acestor instituții prin care denunțau presiunile politice exercitate prin intermediul presei. „Au existat numeroase exemple de mijloace de informare în masă care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar, precum și anumite îndoieli cu privire la eficacitatea activității de supraveghere desfășurată de Consiliul Național al Audiovizualului. Situația sugerează necesitatea unei revizuiri a normelor existente pentru a garanta faptul că libertatea presei este însoțită de o protecție corespunzătoare a instituțiilor și a drepturilor fundamentale ale persoanelor, precum și pentru a pune la dispoziție măsuri reparatorii eficiente”, se arată în raport

Miniștri acuzați de corupție trebuie să facă un pas în spate

Analiza experților de la Bruxelles susține că guvernul nu și-a îndeplinit angajamentul privind eliminearea din executiv a miniștrilor cu probleme de integritate. Comisia spune că nici miniștri cercetați penal sau cu dosare penale nu ar trebuii să mai fie acceptați în executiv. „Persoanele aflate în funcții de conducere trebuie să demonstreze că îndeplinesc standarde ridicate în materie de integritate. În plus, în cazul în care autoritățile judiciare constată că această condiție nu este îndeplinită, nerespectarea hotarârilor judecătorești implică, de asemenea, o lipsă de respect față de statul de drept. Comisia și-a exprimat speranța că miniștrii vor da un exemplu în ceea ce privește respectarea aspectelor legate de integritate: același lucru este așteptat și în ceea ce privește acuzațiile de corupție”, se arată în raport.

Despre superimunitate: Parlamentarii să fie cercetați ca oricare cetățean

Comisia Europeană face în raport și o mențiune față de superimunitatea parlamentară pe care aleșii au dorit să și-o aroge. CE subliniează că senatorii și deputații trebuie să fie egali în fața legii. „Prezumția ar trebui să fie aceea că, în cadrul normelor constituționale instituite, organele de urmărire penală să își poată desfășura activitatea în același mod ca în cazul celorlalți cetățeni. Claritatea și caracterul automat al procedurilor sunt cele mai bune modalități de a îndepărta îndoielile anterioare conform cărora a existat un grad de subiectivitate în cadrul procedurilor parlamentare în acest domeniu”, se arată în raport.

Șeful DNA și procurorul general trebuie să primească avizul pozitiv al CSM

În opinia experților de la Bruxelles, procedura de numire a șefului DNA și a procurorului general inițiată de ministrul Mona Pivniceru nu a inspirat încredere. CE consideră o prioritate numirea unor procurori cu experiență și care au dovedit profesionalism. CE mai menționează că cei doi procurori trebuie să aibe avizul pozitiv al CSM.

DNA, lăudat din nou în raportul pe Justiție

DNA a fost din nou lădudat pentru dosarele de mare corupție pe care le instrumentează. Raportul arată din nou că DNA a investigat dosarele nepartizan și că nu există nici un indiciu privind politizarea anchetelor. „DNA a continuat să cerceteze și să aducă în fața instanței cu succes dosare de corupție. Numărul condamnărilor definitive pronunțate pe baza dosarelor instrumentate de DNA s-a dublat în 2012, în comparație cu anul precedent. Acestea au vizat politicieni din toate partidele importante. A existat, de asemenea, o creștere constantă a trimiterilor în judecată și a condamnărilor în dosare instrumentate de DNA privind fraude implicând fonduri ale UE”, se arată în raport

Un nou raport în decembrie

Purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray a declarat că România este în continuare sub monitorizare în cadrul MCV. Comisia urmează să emită un nou raport privind progresele în sistemul Judiciar în luna decembrie. Premierul Victor Ponta a solicitat o întâlnire cu președinte CE pe marginea raportului MCV, întâlnire care va avea loc lunea viitoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Surpriză la pompă, înainte de Paște. Prețurile carburanților
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic