GÂNDUL LIVE. Avocatul Adrian Cuculis, despre cazul adolescenților care au băgat o pisică în toaletă: „Ar trebui să răspundă penal!”

GÂNDUL LIVE. Avocatul Adrian Cuculis, despre cazul adolescenților care au băgat o pisică în toaletă: „Ar trebui să răspundă penal!”
GÂNDUL LIVE. Avocatul Adrian Cuculis, despre cazul adolescenților care au băgat o pisică în toaletă: „Ar trebui să răspundă penal!”
Publicat: 24/08/2020, 12:26
Actualizat: 24/08/2020, 13:40

Avocatul Adrian Cuculis, un cunoscut apărător al drepturilor animalelor, a comentat, la GÂNDUL LIVE, cazul șocant al adolescenților care au torturat o pisică, băgând-o într-un WC. Se poate vorbi de răspundere penală, a avertizat Cuculis.

„Pe mine mă deranjează tare mult imaginile astea. Am și eu doi câini, două pisici, o să fac o fermă, sunt iubitor de animale. Ce vreau să precizez e că avem legislație pentru persoanele care abuzează animalele. La 14 ani ai niște cunoștințe despre mediul înconjurător, e vorba de răspundere penală. Ar trebui să răspundă penal. E o faptă pe care a săvârșit-o în cunoștință de cauză. Ce s-ar întâmpla dacă ar merge mai departe, dacă nu ar fi pedepsit? Azi un animal, mâine un copil, poimâine un adult.

„Mâine devine prădător sexual”

Să ne spună un medic care sunt incidențele. Dacă ai un astfel de comportament față de animale, cum o să devii prădător sexual, violator etc.

Despre cazul ursului care a agonizat pe drum în Harghita, timp de 16 ore: O să vorbesc chiar la subiect. Eu am depus plângerea asta, am ataca soluția, a fost menținută… Ce mi se pare ceva cinic e că jandarmii erau puși acolo să se asigure că oamenii nu se apropie de urși și își fac selfieuri. Țara este precis bolnavă. Nu știu dacă gândul meu e când văd un asemenea accident să-mi fac poze. Se face un ping pong: că e răspunderea celor de la drumuri, a jandarmilor, păi acolo erau vreo trei care aveau competențe în materie.

Dacă era vorba de o persoană accidentată acolo și să spunem că nu era nimeni la fața locului și nu îți păsa era infracțiune. Avem obligația să denunțăm asemenea fapte, să vină autoritățile acolo. Dacă vedem un urs, mi se pare că și el e la fel de calificat să primească prim ajutor, pe de o parte e din fondul cinegetic, dar are un suflet. Mai mult de atât, când facem o poză cu un exemplar când agonizează, nu mai e nicio infracțiune.

Profit de dezbaterea asta pentru că nu aș intra în politică pentru nimic în lume. Aș intra însă ca Avocat al Animalelor, cum e Avocatul Politic. Am făcut plângere din simț civic, nu îmi amintesc că altcineva s-ar fi autosesizat, atenție, bărbatul ăla care a intrat, din pricină că autoritățile nu au pus parapeți, este cercetat pentru braconaj, chiar dacă e victimă. Mai plătim și 150 lei pentru stat, pentru că am depus plângerea asta.

„Societatea civilă să se mobilizeze”

Societatea civilă, cei care militează pentru drepturile animalelor, să se mobilizeze, dar trebuie să ai voință politică. Mi-ai adus aminte de Marcel Vela, acei câini eroi din structurile MAI, câini polițiști, când ies la pensie, s-a modificat legislația și pot fi adoptați de către cei cu care au servit. Dar de aici până la protecție reală a animalelor e o cale lungă.

Dar suntem o societate scindată. Pot să pun ceva despre Covid pe Facebook, o să am 1000 de share-uri. Am pus asta cu ursul, dacă am făcut 200 de share-uri. N-o să rezolvăm nimic. Mentalul colectiv trebuie lucrat. Și animalele sălbatice și cele domestice trebuie protejate. Cât de interesant ar fi un program de reintegrare socială, pentru cei din penitenciare, să aibă grijă de animale? Suntem departe de normalitate, îmi pare rău.

În fiecare zi sunt sute de situații cu animale maltratate. Toate lucrurile astea sunt perpetuate zi de zi, oamenii la țară, în continuare, puii de pisică sunt aruncați în apă, înecați”, a declarat Adrian Cuculis, la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Oana Zăvoranu a ajuns la fundul sacului. Vedeta își vinde haine din garderobă.
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu