GÂNDUL LIVE. Marcel Ciolacu, despre situația de la Suceava: „Prima zonă scăpată de sub control!” / Despre pandemia de coronavirus: „Va trece, dar urmează o criză economică”

Redactor:
Gandul

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și totodată liderul interimar al PSD, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre situația de la Suceava, ordonanța pentru susținerea economie și ce va veni după atenuarea pandemiei de coronavirus.

„Trebuia să meargă cineva la Suceava să explice situația. Avem carantină, este prima zonă scăpată de sub control, sperăm să nu se extindă. Sunt 269 medici infectați. Aici mi se pare cea mai gravă situație. Continuă lipsa în cele mai multe spitale județene. Medicii sunt expuși în continuare, ca și toate cadrele medicale, auxiliare.

În primul rând nu aș face videoclipuri ca și ministrul de Interne sau cel al Sănătății, cu vedete la televiziune. Aș lăsa o comandă unică la domnul Arafat. S-a dovedit că această comandă bicefală că nu a fost cea corectă (Min Sănătății și DSU).

Anumite firme și anumite oameni speculează achizițiile directe, lucru dovedit cu societăți din Giurgiu, care nu au obiect de activitate vânzarea de produse sanitare. Aici e zona care l-a determinat pe dl ministru Costache să-și dea demisia.

La Suceava, ce se întâmplă, era evident de acum două săptămâni. Aseară au venit 13 decese deodată. Undeva se ascunde adevărul, să nu se creeze panică, dar nu e abordarea corectă. Oamenii au dreptul la informație, oamenii în stare de urgență trebuiesc respectați și interdicțiile trebuiesc mai rapide, deciziile la fel. Politicul să se distanțeze cât mai mult de această zonă, să ia decizii rapide.

În primul rând, guvernul a dat o ordonanță joia trecută, care a trebuit să apară luni, au modificat-o, au dat alta, în urma scandalurilor din presă. Noi avem depus un proiect, dar e marea problemă de dobândă la dobândă, interzisă prin lege. S-a făcut o capitalizare mascată a dobânzii. Au scos acest lucru în urma presei care a sesizat, dar au scos doar pentru persoanele fizice.

Avem și proiectul nostru în Parlament, urmând ca vineri să fie vot final la Camera Deputaților. Vrem să nu inventăm apa caldă, ci să venim cu efecte pozitive.

Dacă nu vom lua măsurile rapid și oamenii nu vor ști exact ce trebuie să facă în fața crizei, marea problemă e că toată Europa are o abordare, statul ajută pe toată lumea dar pun o interdicție: fără concedieri!

După pandemie, vorbim de o restartare. Ar trebui pornit un program național de ex produs în România, să cumpărăm produse din România. Ca să încurajăm consumul și producția românească. Putem schimba această paradigmă, putem merge cu toții într-un astfel de program național. Trebuie o coerență economică. Luăm doar măsuri paleative, nu salvăm economia.

Statul are datoria să facă rost de bani. Fonduri europene, avem grad de îndatorare mic, am lăsat 34%, Franța are grad de îndatorare de 100%. Trebuie să ieșim din logica deficitului bugetar. Putem pune bazele unei creșteri economice pe anul viitor.

FMI este ultima verigă pe care o abordează un stat. Avem și BM, BERD, Banca Europeană. România alături de alte state noi suntem în zona non-EURO. Vor avea un program unitar pentru toată Europa? Unul pentru zona euro, altul pentru cea non-euro?

Dacă nu produci și nu ai consum, economia se prăbușește. Nu sunt adeptul tăierii de salarii. Nu mai cheltuim bani decât pentru alimente. Agricultorii de exemplu au nevoie de bani acum, dar s-au sistat subvențiile, este o tâmpenie.

Ministerul Agriculturii a sistat depunerile de subvenții, solicitări. E nepermis așa ceva! Cred că s-a schimbat viața tuturor românilor, se va schimba și mai mult viața tuturor de pe Glob, vom avea cu toții alte reguli. Sper să depășim pandemia, dar va fi și o criză economică, fără doar și poate”, a declarat Marcel Ciolacu la GÂNDUL LIVE.

Inchide