Gîrbovan (UNJR): Răspunsul dat de Augustin Lazăr disidentului Iulius Filip dovedește „INDIFERENȚA acestuia față de crimele comunismului și disprețul față de VICTIMELE acestuia.”

Gîrbovan (UNJR): Răspunsul dat de Augustin Lazăr disidentului Iulius Filip dovedește „INDIFERENȚA acestuia față de crimele comunismului și disprețul față de VICTIMELE acestuia.
Publicat: 08/04/2019, 10:59

„Tăcerea procurorilor în scandalul implicării Procurorului General Augustin Lazăr în aparatul de represiune anti-comunistă este asurzitoare. Mai multe asociații nou înființate ale procurorilor își revendică cu aplomb și energie apartenența europeană, arătând că apară valorile democrației și ale statului de drept în România. Sunt deja aproape două săptămâni de când în spațiul public au apărut date despre participarea Procurorului General Augustin Lazăr la represiunea dizidenței anti-comuniste din anii ’80, iar aceste asociații tac. Nu spun nimic în apărarea Procurorului General, care susține că este victima unei acțiuni concertate, ce urmărește „destabilizarea Ministerului Public”. Nu spun nici că acțiunile sale din perioada comunistă ar trebui să îl împiedice în prezent să mai ocupe scaunul de procuror general, cel puțin din considerente ce țin de respectul datorat victimelor comunismului”, a scris, pe Facebook, Dana Gîrbovan.

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR) acuză aceste asociații, care invocă altfel apărarea valorilor europene, a statului de drept și a democrației în România, că nu au nimic de spus despre rolul pe care Procurorul General Augustin Lazăr l-a avut în reprimarea puținilor dizidenți anti-comuniști ai anilor ’80.

„Pentru comparație, UNJR solicita în 2010 demisia TUTUROR membrilor CSM care au votat ca președinte un judecător ce a recunoscut colaborarea cu fostele structuri comuniste de represiune. UNJR a spus că acest simplu fapt, chiar dacă nu a reprezentat poliție politică, nu îi mai dă acelei persoane moralmente dreptul de a conduce Consiliul Superior al Magistraturii. UNJR a arătat atunci că „o justiție independentă este în primul rând o justiție demnă și curată, ce își recunoaște și își asumă greșelile trecutului”. După 9 ani, suntem din nou în situația în care aflăm despre participarea sau susținerea represiunii comuniste anti-românești de către un procuror aflat în vârful sistemului judiciar”, potrivit sursei citate.

Gîrbovan se întreabă, retoric, care este reacția din partea procurorilor pe care îi conduce Augustin Lazăr, precizând apoi că aceștia nu au niciuna.

„Nici de acceptare, nici de respingere. Doar pură indiferență. Actualul procuror general Augustin Lazăr este cel care, în perioada comunistă, a vegheat ca unul din puținii dizidenți din anii ’80 să nu părăsească temnițele comuniste înainte de a-și ispăși și ultima zi de pedeapsă. La 9 iulie 1985, procurorul Augustin Lazăr conducea Comisia de propuneri pentru liberare condiționată a Penitenciarului Aiud. La acea dată, condamnatul politic Iulius Filip făcuse cerere de eliberare din penitenciar, îndeplinind fracția de pedeapsă cerută de lege. Comisia condusă de Augustin Lazăr, însă, a respins cererea, motivând că Iulius Filip nu a dat dovadă temeinică de îndreptare, ‘purtând discuții dușmănoase’ la adresa RSR. În prezent, în România statului de drept și a democrației, Augustin Lazăr este procuror general și candidat pentru un al doilea mandat. A uitat, însă, după cum singur spune, faptele din perioada comunistă, peste care trece cu ușurință și nepăsare scuzandu-se că așa au fost vremurile, așa a fost legea”, mai scrie Gîrbovan.

Președintele UNJR arată că răspunsul dat de Procurorul General Augustin Lazăr la acuzele legate de menținerea în pușcărie a dizidentului anti-comunist Iulius Filip dovedește indiferența acestuia față de crimele comunismului și disprețul față de victimele acestuia.

„Acestuia i se adaugă indiferența corpului de procurori, pentru care aceste dezvăluiri nu reprezintă un subiect de interes, care să le determine o reacție”, conchide Dana Gîrbovan.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Relațiile intime te ajută să fii mai sănătos. 10 motive să fii intim cu cineva
Imaginea anului! Transformarea uluitoare a lui Mario Nicolae, fostul director sportiv al lui Dinamo: împarte...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ȘOFERUL care a MERS pe CONTRASENS în fața sediului POLIȚIEI a rămas FĂRĂ PERMIS
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Anunț ANM! Vreme rea în România
Avem restricții de Sărbători? Raed Arafat a zis clar pentru toată România
Când va exploda varianta Omicron în România. Ce se întâmplă de săbători. Estimarea unui cunoscut...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Decizia surpriză luată de Bill Gates pentru România. Ţara noastră este în prim-plan