Gîrbovan (UNJR): Răspunsul dat de Augustin Lazăr disidentului Iulius Filip dovedește „INDIFERENȚA acestuia față de crimele comunismului și disprețul față de VICTIMELE acestuia.”

Gîrbovan (UNJR): Răspunsul dat de Augustin Lazăr disidentului Iulius Filip dovedește „INDIFERENȚA acestuia față de crimele comunismului și disprețul față de VICTIMELE acestuia.
Publicat: 08/04/2019, 10:59

„Tăcerea procurorilor în scandalul implicării Procurorului General Augustin Lazăr în aparatul de represiune anti-comunistă este asurzitoare. Mai multe asociații nou înființate ale procurorilor își revendică cu aplomb și energie apartenența europeană, arătând că apară valorile democrației și ale statului de drept în România. Sunt deja aproape două săptămâni de când în spațiul public au apărut date despre participarea Procurorului General Augustin Lazăr la represiunea dizidenței anti-comuniste din anii ’80, iar aceste asociații tac. Nu spun nimic în apărarea Procurorului General, care susține că este victima unei acțiuni concertate, ce urmărește „destabilizarea Ministerului Public”. Nu spun nici că acțiunile sale din perioada comunistă ar trebui să îl împiedice în prezent să mai ocupe scaunul de procuror general, cel puțin din considerente ce țin de respectul datorat victimelor comunismului”, a scris, pe Facebook, Dana Gîrbovan.

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR) acuză aceste asociații, care invocă altfel apărarea valorilor europene, a statului de drept și a democrației în România, că nu au nimic de spus despre rolul pe care Procurorul General Augustin Lazăr l-a avut în reprimarea puținilor dizidenți anti-comuniști ai anilor ’80.

„Pentru comparație, UNJR solicita în 2010 demisia TUTUROR membrilor CSM care au votat ca președinte un judecător ce a recunoscut colaborarea cu fostele structuri comuniste de represiune. UNJR a spus că acest simplu fapt, chiar dacă nu a reprezentat poliție politică, nu îi mai dă acelei persoane moralmente dreptul de a conduce Consiliul Superior al Magistraturii. UNJR a arătat atunci că „o justiție independentă este în primul rând o justiție demnă și curată, ce își recunoaște și își asumă greșelile trecutului”. După 9 ani, suntem din nou în situația în care aflăm despre participarea sau susținerea represiunii comuniste anti-românești de către un procuror aflat în vârful sistemului judiciar”, potrivit sursei citate.

Gîrbovan se întreabă, retoric, care este reacția din partea procurorilor pe care îi conduce Augustin Lazăr, precizând apoi că aceștia nu au niciuna.

„Nici de acceptare, nici de respingere. Doar pură indiferență. Actualul procuror general Augustin Lazăr este cel care, în perioada comunistă, a vegheat ca unul din puținii dizidenți din anii ’80 să nu părăsească temnițele comuniste înainte de a-și ispăși și ultima zi de pedeapsă. La 9 iulie 1985, procurorul Augustin Lazăr conducea Comisia de propuneri pentru liberare condiționată a Penitenciarului Aiud. La acea dată, condamnatul politic Iulius Filip făcuse cerere de eliberare din penitenciar, îndeplinind fracția de pedeapsă cerută de lege. Comisia condusă de Augustin Lazăr, însă, a respins cererea, motivând că Iulius Filip nu a dat dovadă temeinică de îndreptare, ‘purtând discuții dușmănoase’ la adresa RSR. În prezent, în România statului de drept și a democrației, Augustin Lazăr este procuror general și candidat pentru un al doilea mandat. A uitat, însă, după cum singur spune, faptele din perioada comunistă, peste care trece cu ușurință și nepăsare scuzandu-se că așa au fost vremurile, așa a fost legea”, mai scrie Gîrbovan.

Președintele UNJR arată că răspunsul dat de Procurorul General Augustin Lazăr la acuzele legate de menținerea în pușcărie a dizidentului anti-comunist Iulius Filip dovedește indiferența acestuia față de crimele comunismului și disprețul față de victimele acestuia.

„Acestuia i se adaugă indiferența corpului de procurori, pentru care aceste dezvăluiri nu reprezintă un subiect de interes, care să le determine o reacție”, conchide Dana Gîrbovan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația