• Publicat:
Știri

Gruparea infracțională care clona carduri și trafica migranți: cinci persoane puse în arest la domiciliu

Gruparea infracțională care clona carduri și trafica migranți: cinci persoane puse în arest la domiciliu
Cele cinci persoane reținute joi de procurorii DIICOT în urma perchezițiilor din Craiova și București, în cazul grupării infracționale conduse de un bărbat din Mexic, care clona carduri în special în localități de pe litoralul mexican și trafica migranți, au primit vineri arest la domiciliu.

Potrivit IGPR, polițiștii și procurorii au făcut, joi, 14 percheziții domiciliare, în Craiova, în localitatea Salcia (județul Dolj) și în București, fiind vizată o grupare infracțională organizată, formată din cetățeni români și mexicani, care ar fi acționat, din anul 2012, pe teritoriile României, Mexicului, S.U.A. și a altor state. Membrii grupării sunt suspectați că au comis fraude prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice (clonare de carduri), trafic de migranți pe ruta România – Mexic – S.U.A. și infracțiuni de șantaj și spălare a banilor.

Gruparea ar fi fost coordonată din Mexic, de către un bărbat care ar deține acolo, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe societăți comerciale, unele specializate în achiziționarea și montarea de bancomate pe teritoriul acestui stat și asigurarea mentenanței acestora.

Membrii grupării ar fi instalat sisteme de tip „skimming” pe aceste bancomate, în special în localități de pe litoralul mexican, frecventate de turiști străini. Scopul era copierea datelor informatice conținute de cardurile introduse în acestea și ulterior, utilizarea lor în mod fraudulos, pentru a retrage bani.

Alți membri ai grupării s-ar fi deplasat în state precum SUA, India, Paraguay, Indonezia etc., de unde ar fi extras bani conținuți în conturile bancare aferente instrumentelor electronice de plată copiate.

Banii astfel obținuți ar fi fost introduși în circuitul financiar legal, prin achiziționarea de terenuri, autoturisme de lux, construirea de clădiri sau ca și capital al unor societăți comerciale de tip „paravan”, atât în Mexic, cât și în România.

La gruparea organizată au aderat și alte persoane, de cetățenie română, care aveau ca rol protejarea, prin violență și șantaj, a demersurilor infracționale, de acțiunile altor grupări de criminalitate organizată. Astfel, în cazul nesupunerii membrilor grupării, aceștia erau pedepsiți cu acte de violență.

Pentru controlarea persoanelor recrutate (electroniști, persoane care retrăgeau bani folosind cardurile bancare clonate sau membri ce aveau rolul exercitării actelor de violență), membrii grupării ar fi interacționat cu alte grupări de crimă organizată din România, în special din Craiova și București.

 

Tags:
Inchide