Guvernul a adoptat OUG care permite desfășurarea rezidențiatului în spitale militare și private

Guvernul a adoptat OUG care permite desfășurarea rezidențiatului în spitale militare și private
Publicat: 11/12/2019, 10:04

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului.

Conform documentului, pregătirea în rezidențiat se va defășura în mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie acreditate, prin departamentele de învățământ postuniversitar medical, medico-dentar și farmaceutic, inclusiv în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum și în unități sanitare și unități medico-militare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie, sau în unități sanitare aflate în administrarea unităților publice locale, informează Ministerul Sănătății, printr-un comunicat de presă.

„De asemenea, pregătirea în rezidențiat se va putea desfășura și în cadrul unităților sanitare private și în instituțiile de învățământ superior particulare acreditate, care au în structură programe de studii universitare de licență în domeniul medicină, medicină dentară, farmacie, în condițiile îndeplinirii de către acestea a criteriilor și condițiile de pregătire în rezidențiat aprobate prin ordin al ministrului sănătății”, se arată în sursa citată.

Actul normativ adoptat mai stabilește reglementări privind coordonatorii de program în rezidențiat, responsabilii de formare, drepturile și obligațiile pentru spitale, dar și pentru rezidenți.

„Am reușit ca, într-un timp record, să organizăm în bune condiții concursul de intrare în Rezidențiat și să salvăm o generație de specialiști în condițiile în care înregistrăm o lipsă a resursei umane în sistemul sanitar. Prin reglementările de astăzi eliminăm inechitățile existente elaborând cadrul legal care dă posibilitatea formării unui număr mai mare de specialiști atât în sistemul public, cât și în unități sanitare private și instituții de învățământ superior particulare acreditate care îndeplinesc toate condițiile de pregătire.

Astfel, toți cei care au obținut la concurs peste 60% din punctajul pe domeniu, vor intra în pregătire. Avem înregistrat un record privind numărul de rezidenți pe care-l vom pregăti, estimam 7159 rezidenți, în România și sperăm ca efectele să se vadă în câțiva ani”, a spus Victor Costache, ministrul Sănătății

Față de cele 3.960 locuri alocate domeniului medicină generală au fost identificate soluții pentru ca peste 900 tineri care au obținut punctaj minim de promovare și care nu puteau fi încadrați în sistemul actual de formare aferent medicilor rezidenți să intre, suplimenmtar, în pregătire.

În prezent, se lucrează și pentru integrarea celor din domeniile medicină dentară și farmacie, mai transmite Ministerul.

„Pentru a nu exista disfuncționalități în comunicare, între cei promovați la Rezidențiat și Centrul de Resurse Umane din Sănătatea Publică (CRUSP), unitatea aflată în subordinea MS și care se ocupă de repartizarea pe specialități a noilor medici rezidenți, se va forma un grup suport. Acesta va fi alcătuit din reprezentanți ai MS și reprezentanții celor admiși, astfel încât părțile să lucreze împreună și transparent în vederea integrării tuturor celor care au obținut peste 60% din punctajul pe țară, pe domeniu”, arată comunicatul.

Rolul grupului va fi acela de îndrumare, ca noii medici rezidenți să aibă toate informațiile necesare unor opțiuni clare.

Suplimentar, Ministerul Sănătății pune la dispoziție o adresă de e-mail, creată pentru cei care doresc consultanță cu privire la alegerea localui unde își vor definitiva pregătirea de specialitate, precum și un număr special de telefon.

La CRUSP va exista până în luna februarie, anul viitor, un birou dedicat acestor informări și consultări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Vremea strică planurile de weekend. Vești proaste de la ANM
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun