Guvernul a avizat 1,6 milioane locuri în învățământul preuniversitar și universitar pentru 2012-2013

Guvernul a avizat 1,6 milioane locuri în învățământul preuniversitar și universitar pentru 2012-2013
Publicat: 24/05/2012, 03:04
Actualizat: 24/05/2012, 03:04

Guvernul a aprobat 1,6 milioane locuri în învățământul preuniversitar și superior de stat, pentru anul școlar și universitar 2012-2013, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu.

Decizia a fost luată în ședința de miercuri a Executivului.

Astfel, numărul de granturi pentru anul universitar 2012-2013 este cu peste 28.000 mai mare decât se prevedea în proiectul elaborat în mandatul ministrului Cătălin Baba, potrivit cifrelor de școlarizare aprobate miercuri de guvern și făcute publice de Ministerul Educației.

Pentru 2012-2013, la învățământul superior de stat au fost aprobate 62.400 de granturi pentru ciclul de studii universitare de licență, 35.600 de granturi pentru ciclul de studii universitare de master și 3.000 de granturi pentru studiile de doctorat, precizează ministerul condus acum de interimarul Liviu Pop.

În proiectul dat publicității la începutul lui aprilie de ministerul condus atunci de Cătălin Baba, erau prevăzute 45.887 granturi de studii pentru ciclul universitar de licență, anul I, 25.426 de granturi pentru ciclul universitar de masterat și 1.504 pentru doctorat.

Anul universitar 2012-2013 va fi primul în care sunt alocate granturi (bani), și nu locuri, la admiterea în anul I de studii. Oficialii Ministerului Educației precizau, în aprilie, că granturile de studiu se pot fracționa, în condițiile respectării capacității de școlarizare. „De exemplu, o universitate care primește o mie de granturi le poate da toate pentru locurile bugetate sau le poate fracționa. Altfel spus, pot fi date 500 de granturi pentru locurile bugetate, iar restul pentru locurile cu taxă, dar la care facultatea poate contribui cu o anumită sumă, iar studentul, cu restul. În schimb, universitățile nu vor mai putea percepe taxe mai mici decât costurile reale”, au explicat atunci oficialii ministerului.

Anul trecut, pentru studii universitare de licență au fost 62.850 de locuri, pentru masterat – 35.600 de locuri, iar pentru doctorat – 3.500.

În rest, pentru 2012-2013, cifrele de școlarizare sunt similare celor din proiectul elaborat în mandatul lui Baba.

În privința numărului de locurilor în grădinițele de stat, acesta va fi, în 2012-2013, de 665.000, la fel ca anul trecut, precizează reprezentanții Ministerului Educației.

Pentru învățământul primar, în care va fi inclusă în premieră clasa pregătitoare, au fost aprobate 925.000 de locuri, față de 850.000 în anul școlar 2011-2012.

Numărul elevilor în clasele V-VIII, învățământ de zi și cel cu frecvență redusă, a fost stabilit la 900.000, identic cu cel de anul trecut.

„Numărul locurilor în clasa a IX-a, învățământ de zi, este de 210.000. Pentru învățământul profesional a fost aprobată o cifra de școlarizare de 20.000 de locuri, pentru clasa a X-a, învățământ de zi, iar pentru învățământul postliceal o cifra de 18.187 de locuri în anul I, învățământ de zi și seral”, mai spun reprezentanții ministerului.

Potrivit Ministerului Educației, cifrele de școlarizare dimensionează sistemul național de învățământ în funcție de o serie de indicatori specifici pentru fiecare ciclu de învățământ în parte. Se are în vedere, astfel, faptul că instituțiile de învățământ trebuie să funcționeze astfel încât, prin calitatea serviciilor, să răspundă așteptărilor publice.

„Pentru învățământul preuniversitar de stat, propunerile pentru cifrele de școlarizare se bazează pe proiectele înaintate de către inspectoratele școlare și sunt fundamentate pe evoluția demografică a populației de vârstă preșcolară și școlară, pe capacitatea liceelor de a răspunde solicitărilor, pe opțiunile elevilor și părinților, pe studiile privind evoluția în perspectivă a pieței muncii, respectiv tendințele privind dezvoltarea regională și a zonelor în care se află unitățile de învățământ. Criteriile care au fundamentat stabilirea cifrelor de școlarizare pentru ciclurile universitare de licență, master și doctorat au avut în vedere respectarea angajamentelor luate în cadrul Strategia Europa 2020, contribuția învățământului superior la accelerarea și orientarea schimbărilor din societatea noastră, precum și rezultatele studiilor de inserție a absolvenților pe piața forței de muncă în categoria de vârstă 20-30 de ani”, mai spun cei de la minister.

Ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, a transmis tuturor inspectoratelor școlare județene și Inspectoratului Școlar al Municipiului București cifrele de școlare pentru învățământul preuniversitar de stat.

„Menționăm că Hotărârea de Guvern privind aprobarea cifrelor de școlarizare trebuia elaborată și aprobată până la data de 1 martie 2012. Din această cauză au fost întârziate înscrierile pentru clasa a IX-a. Ne exprimăm speranța că părinții elevilor de clasa a VIII-a înțeleg efortul special depus de conducerea Ministerului Educației pentru recuperarea acestor termene pierdute și pentru respectarea celorlalte termene legale”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, miercuri seară, de Ministerul Educației.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?