Guvernul amână cupoanele sociale pentru preșcolari din familiile sărace și 500 euro pentru nou-născuți

Guvernul amână cupoanele sociale pentru preșcolari din familiile sărace și 500 euro pentru nou-născuți
Publicat: 20/12/2012, 11:43
Actualizat: 03/07/2013, 21:57

Guvernul a decis să amâne din nou, până la finele anului viitor, alocarea de cupoane sociale pentru educație, destinate preșcolarilor din familii cu venituri mici, și ca statul să nu acorde începând cu 2013, așa cum era obligat prin lege, 500 euro pentru educația permanentă a fiecărui nou-născut.

Guvernul a decis totodată să amâne și termenul de la care trebuie asigurată finanțarea de bază în învățământul preuniversitar particulare și confesional acreditat.

Aplicarea tuturor acestor măsuri a fost amânată de Guvern prin ordonanță de urgență adoptată în ședința de marți.

Legea educației adoptată la începutul anului 2011 prevede, printre altele, că statul trebuie să asigure finanțarea de bază pentru toți preșcolarii și toți elevii din învățământul general obligatoriu de stat, particular și confesional acreditat, în limitele costului standard per elev/preșcolar.

Aceeași lege stabilește că statul sprijină educația timpurie, ca parte componentă a învățării pe tot parcursul vieții, prin acordarea unor cupoane sociale în scop educațional, în funcție de veniturile familiei, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii. Educația antepreșcolară se organizează în creșe și, după caz, în grădinițe și în centre de zi.

Tot prin Legea educației a fost prevăzut că statul trebuie să sprijine dreptul la învățare pe tot parcursul vieții prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Națională a României și valabil la data plății, fiecărui copil cetățean român, la nașterea acestuia. Suma este acordată în scop educațional în beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, și se depune într-un cont de depozit deschis la Trezoreria Statului pe numele copilului de oricare dintre părinți, împuternicitul acestora sau de reprezentantul legal al copilului, pe baza certificatului de naștere.

Titularul contului este singura persoană care poate solicita sume din contul pentru educație permanentă, începând cu vârsta de 16 ani și cu acordul expres al părinților, tutorelui sau reprezentantului legal. Retragerea sumelor în alte condiții și/sau utilizarea acestora în alt scop constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la un an.

Pentru sumele depuse în contul trebuia plătită o dobândă anuală, la o rată a dobânzii stabilită prin ordin al ministrului Finanțelor, de la bugetul de stat.

Sprijinul de stat pentru exercitarea dreptului la educație permanentă prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro urma să fie acordat din 2013 tuturor copiilor născuți după data intrării în vigoare a Legii educației, respectiv februarie 2011.

Acordarea de cupoane sociale și asigurarea finanțării de bază în educație au fost amânate și de Guvernul Boc în urmă cu un an, până la finele lunii decembrie 2012, în timp ce sprijinul financiar de 500 euro trebuia să fie alocat începând cu anul 2013.

În urmă cu o săptămână, Guvernul a decis să amâne până în 2014 termenul impus prin lege de la care trebuie să asigure finanțarea sistemului educațional cu minimum 6% din PIB și să nu acorde bugetarilor nici anul viitor tichete de masă, tichete-cadou sau de vacanță, să sisteze în continuare plata unor indemnizații lunare reparatorii pentru o categorie de revoluționari, să limiteze gratuitățile la transportul feroviar și să păstreze înghețate angajările în sistemul public.

Premierul Victor Ponta a declarat atunci că beneficiile suplimentare rămân așa cum au fost suspendate de Guvernul Boc, arătând că nimeni nu va pierde niciun leu și că această situație se va menține până la adoptarea bugetului, când instituțiile vor spune ce pot și ce nu pot acoperi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. David Popovici și-a cumpărat „bestie” decapotabilă de peste 200.000 de euro! Băiatul modest a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Medicul care l-a operat a anunțat acum. FLORIN PIERSIC...
Vreme tumultuoasă în România. Schimbări uriașe de la o zi la alta
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani