Guvernul majorează pragul achizițiilor publice directe, cu aplicare din 2013

Guvernul majorează pragul achizițiilor publice directe, cu aplicare din 2013
Publicat: 22/11/2012, 15:51
Actualizat: 04/02/2019, 10:57

Pragul valoric al contractelor de la care autoritățile pot cumpăra direct produse, servicii sau lucrări, fără să fie obligate să inițieze licitații publice, va fi majorat în ședința de marți a Guvernului și urmează să fie aplicat la noul nivel începând cu 1 ianuarie 2013.

Președintele Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP), Lucian Dan Vlădescu, a precizat, joi, că propunerea sa este ca pragul achizițiilor directe să fie dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro, dar decizia finală va aparține Guvernului.

Intenția Guvernului de a dubla pragul achizițiilor directe a fost anunțată de MEDIAFAX la sfârșitul lunii iulie.

„Este inițiativa mea personală și am susținut-o începând cu luna iunie a acestui an. Proiectul de act normativ are în vedere ridicarea acestui prag de la 15.000 la 30.000 de euro, decizia finală va fi însă a Guvernului, dacă va fi operată această modificare a pragului sau nu”, a afirmat Vlădescu.

Întrebat care sunt argumentele ridicării acestui prag în condițiile în care, în cazul programelor finanțate din fonduri europene, Comisia Europeană a reclamat numeroase nereguli și chiar fraude în sistemul de achiziții publice, președintele ANRMAP a susținut că valoarea achiziților directe este mică în raport cu suma totală a achizițiilor publice.

Potrivit statisticii ANRMAP, cuantumul procedurilor de achiziție publică situate între 1 euro și 30.000 de euro este de 17% din totalul procedurilor, iar ca valoare reprezintă 0,97% din suma achzițiilor publice.

Vlădescu a invocat totodată ca argument faptul că de multe ori o procedură de achiziție publică generează cheltuieli mai mari din partea autorității contracte decât atunci când aceasta realizează o achiziție directă.

În cazul pragurilor pentru achizițiile publice cu proceduri, președintele ANRMAP a declarat că valorile au fost corelate ultimului Regulament european în domeniu.

Conform modificărilor ce vor fi aduse sistemului de achiziții publice, orice achziiție directă mai mare de 5.000 euro va trebui notificată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), sub rezerva unei amenzi de 2.000 lei pentru autoritatea contractantă.

Peste pragul de 30.000 euro, autoritatea contractantă poate aplica procedura de cerere de oferte în cazul în care valoarea estimată, fără TVA, a contractului de achiziție publică este mai mică decât echivalentul în lei al sumei de 130.000 euro pentru contractul de furnizare și cel de servicii și de 5 milioane euro pentru contractul de lucrări.

În cazul atribuirii contractelor de publicitate media, cu o valoare estimată mai mare decât noul prag al achizițiilor publice, autoritatea contractantă are obligația de a publica un anunț de participare și un anunț de atribuire, în sistemul informatic de utilitate publică disponibil pe internet, la o adresă dedicată, precum și pe pagina proprie de internet.

„În cazul contractelor de lucrări și servicii care presupun prestații intelectuale, cum ar fi consultanță, proiectare și altele asemenea, nu pot face obiectul licitației electronice acele aspecte ale ofertei care implică evaluarea unor elemente necuantificabile, respectiv care nu pot fi exprimate în cifre sau în procente”, se arată în ordonanță.

Publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene este obligatorie pentru contractul de concesiune de lucrări publice, dar în situațiile în care valoarea estimată a acestuia este egală sau mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 5 milioane euro.

De asemenea, contractul de achiziție publică va fi un act asimilat actului administrativ și nu va mai fi catalogat drept contract comercial, astfel încât toate litigiile vor fi soluționate de curțile de apel ale secțiilor de contencios administrativ și fiscal.

Documentația de atribuire va trebui să cuprindă o fișă de date a achziției și caietul de sarcini sau fișa de date descriptivă, în funcție de tipul procedurii, ANRMAP urmând să evalueze ex-ante doar fișa de date a achiziției, nu și caietul de sarcini. Orice criteriu de calificare, selecție sau factor de evaluare care va fi inclus în caietul de sarcini și nu se va regăsi în fișa de date sau anunțul de participare va fi considerat clauză nescrisă și va atrage anularea procedurii de atribuire, în măsura în care clauza a fost utilizată în desemnarea ofertantului câștigător.

Pentru eviterea conflictului de interese, se va introduce obligativitatea ca prezentarea documentației de atribuire, în vederea evaluării, să fie însoțită de o declarație pe proprie răspundere a conducătorului autorității contractante în care să fie precizate toate persoanele care sunt implicate într-o formă sau alta în procedura de atribuire, iar în termen de 5 zile de la deschiderea ofertelor autoritatea să publice în SEAP denumirea tuturor ofertanților.

Se va considera că o ofertă prezintă un preț aparent neobișnuit de scăzut în raport cu ceea ce urmează a fi furnizat, executat sau prestat atunci când prețul ofertat, fără TVA, reprezintă mai puțin de 70% din valoarea estimată a contractului respectiv sau, în cazul în care în procedura de atribuire sunt cel puțin cinci oferte care nu sunt considerate inacceptabile și/sau neconforme, atunci când prețul ofertat reprezintă mai puțin de 85% din media aritmetică a ofertelor, calculată fără a se avea în vedere propunerea financiară cea mai mică și propunerea financiară cea mai mare.

Termenul de evaluare a ofertelor va fi majorat de la 20 zile la maximum 25 zile, autoritatea contractantă putând prelungi acest termen doar cu notificarea prealabilă a tuturor ofertanților. Astfel, în termen de 25 zile de la data deschiderii ofertelor, autoritatea contractantă stabilește oferta câștigătoare, pe baza criteriului de atribuire precizat în invitația de participare/anunțul de participare și în documentația de atribuire, dacă oferta respectivă îndeplinește toate condițiile de admisibilitate care rezultă din documentația de atribuire și actele anexate.

În cazuri temeinic motivate, autoritatea contractantă poate prelungi o singură dată perioada de evaluare, cu excepția situațiilor în care autoritatea contractantă reevaluează ofertele ca urmare a unei decizii a Consiliului, a unei hotărâri judecătorești sau a recomandărilor observatorilor Unității pentru Coordonarea și Verificarea Achizițiilor Publice.

Proiectul de ordonanță de urgență stabilește totodată că președintele Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) nu va putea deține mandate consecutive, în condițiile menținerii actualei modalități de alegere a acestuia. Președintele CNSC va fi ales pe o perioadă de trei ani și va putea exercita cel mult două mandate, fără însă ca acestea să fie consecutive.

Conform noilor reguli, CNSC va avea obligația de a publica pe site întrega decizie pe care o pronunță într-un caz, nu numai minuta, iar până la data de 31 ianuarie a fiecărui an va publica pe internet numele operatorilor economici care în decursul anilor precedenți au înregistrat un număr semnificativ de contestații respinse.

Președintele ANRMAP a mai precizat că, în urma adoptării ordonanței de urgență, va fi adoptată și o hotârare de guvern care va modifica legislația secundară cu privire la procedurile de achiziție publică, astfel încât, de exemplu, o autoritate contractantă să fie obligată să publice în SEAP toate ordinele de plată emise în favoarea operatorului căruia i s-a atribuit un contract de achiziție publică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Este cea mai bizară insulă din lume. Puțini oameni au curaj să se apropie de...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?