Guvernul s-a sucit: schimbă Legea Vânătorii, după protestul ciobanilor

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunțat miercuri, după ședința de guvern, că aplicarea articolelor din Legea vânătorii care se referă la numărul de câini și la pășunat va fi suspendată până la 25 aprilie 2016, decizia fiind luată printr-o ordonanță de urgență.

De asemenea, Dan Suciu a precizat că premierul a trimis celor doi președinți ai Camerei Deputaților și Senatului o scrisoare prin care le solicită să vină cu soluții privind modificarea Legii vânătorii, adăugând că există un „interes comun” de a rezolva această problemă.

Marți, același Dan Suciu anunța că modificarea legii respective nu este posibilă prin ordonanță de urgență, pentru că este vorba despre o lege organică, inițiată și adoptată de Parlament. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, îi solicitase anterior lui Dacian Cioloș acest lucru.

„În cel mai scurt timp, Guvernul va veni cu o soluție tehnică și legală, care să rezolve problema”, a declarat marți Dan Suciu. Soluția legală, cel puțin pe moment, s-a dovedit a fi chiar cea negată inițial de Suciu.

Ciobanii, furioși după 20 de ani de legi în vigoare

Peste 2.500 de crescători de oi au protestat marți la Palatul Parlamentului, pe parcursul manifestației înregistrându-se incidente după ce o parte din aceștia au forțat poarta și au reușit să intre în curte.

Principalele nemulțumiri ale ciobanilor vizează deci limitarea numărului de câini la stână și interdicția la pășunat în perioada 6 decembrie-24 aprilie, pentru protejarea fondului cinegetic. Aceste prevederi sunt însă în vigoare din anul 2006 (inițial din 1996) – cea cu câinii, respectiv din vara lui 2015 – cea cu pășunatul.

Încă de acum aproape 10 ani, Legea vânătorii și protecției fondului cinegetic 407/2006 prevede la articolul 23, litera k, că se interzice: „permiterea însoțirii turmelor și cirezilor de către câini însoțitori al căror număr este mai mare de 3 în zona de munte, de 2 în zona de deal și de 1 la câmpie. În acest număr se includ și câinii care asigură paza stânei”.

De altfel, exact aceeași prevedere se găsește și în legea 103/1996, deci veche de 20 de ani, la articolul 24, litera g).

Printr-o lege care a modificat-o pe cea din 2006, în luna iulie 2015 s-a introdus și prevederea legată de pășunat, la același articol: „c) pășunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie și 24 aprilie”.

Ciobanii au decis însă să protesteze abia acum față de aceste prevederi legale care le limitează activitățile și drepturile.

Protestatarii au avut ciocniri cu jandarmii, care au încercat să îi oprească să pătrundă în curtea Parlamentului. În busculada creată în încercarea manifestanților de a intra în curtea Parlamentului, un jandarm a folosit un spray lacrimogen.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, jandarmul a folosit sprayul pentru a se apăra, fiindu-i rupt un deget în busculada creată. În urma incidentului, jandarmul a fost dus la spital.

Reprezentanți ai protestatarilor au fost invitați la Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaților, care s-a întrunit pentru a discuta despre nemulțumirile acestora, respectiv noile modificări ale Legii vânătorii, după care să propună o serie de modificări către Ministerul Mediului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Schimbare pentru cei cu MAȘINI PE BENZINĂ. Este răsturnare totală de situație pentru milioane de...
Probleme de securitate la iPhone. Ce ar mai putea pății utilizatorii
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne