Îndemnul ministrului Nicolăescu pentru români, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății

Îndemnul ministrului Nicolăescu pentru români, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății
Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, îndeamnă oamenii, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, să-și verifice periodic tensiunea arterială, pentru a preveni riscul de infarct miocardic sau accident vascular.
Publicat: 07/04/2013, 15:32
Actualizat: 03/07/2013, 22:53

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, îndeamnă oamenii, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, să-și verifice periodic tensiunea arterială, pentru a preveni riscul de infarct miocardic sau accident vascular.

Din 1950, Ziua Mondială a Sănătății este celebrată în fiecare an pe 7 aprilie, cu o temă care evidențiază un domeniu prioritar. În acest an, Ziua Mondială a Sănătății are ca temă „Hipertensiunea arterială”.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, consideră că prevenția este o investiție pe termen lung în sănătatea populației.

„De aceea, îndemnul meu către cetățeni este să-și verifice periodic tensiunea arterială, pentru a preveni riscul de infarct miocardic și accident cerebral”, a spus Eugen Nicolăescu, citat într-un comunicat de presă al Ministerul Sănătății.

Ministrul a adăugat că va acorda o mare atenție programelor de prevenție primară, respectiv combaterea factorilor de risc înainte de apariția bolilor, precum și de prevenție secundară, care presupune depistarea precoce a maladiilor deja instalate.

Hipertensiunea arterială este o boală cronică care se manifesta prin înregistrarea de valori crescute ale tensiunii arteriale, peste limitele normale. Boala nu are simptome specifice, de aceea se mai numește „ucigașul tăcut”, fiind un factor de risc major pentru creier, accidente vasculare sau atacuri ischemice tranzitorii, pentru inimă, angină, infarctul de miocard, insuficiența cardiacă sau alte boli cardiace, renale, dar și pentru diabetul zaharat, a precizat ministerul Sănătății în comunicatul citat.

Hipertensiunea arterială poate fi prevenită printr-un control al factorilor de risc, cum ar fi dieta nesănătoasă, consumul de alcool și tutun și lipsa de activitate fizică. Dacă nu se iau măsuri la momentul potrivit pentru a reduce expunerea la acești factori, incidența bolilor cardiovasculare poate crește.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, unul din trei adulți cu vârsta peste 25 de ani are tensiunea arterială ridicată. Peste nouă milioane de decese apar anual în lume din cauza complicațiilor hipertensiunii arteriale.

Medicii de familie depistează anual numeroase cazuri noi de hipertensiune arterială și monitorizează pacienți deja diagnosticați, 12 la sută din consultațiile oferite de aceștia fiind pentru controlul hipertensiunii arteriale.

Hipertensiunea poate fi depistată dacă oamenii merg la medicii de familie pentru a-și măsura corect tensiunea arterială, a spus președinte Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tănăsescu.

„Dacă în familie există cel puțin un caz de hipertensiune arterială, dacă nu ți-ai măsurat niciodată tensiunea arterială, dacă nu ești sigur că nu ai hipertensiune, fă un gest simplu, o vizită în cabinetul medicului tău de familie și măsoară-ți corect tensiunea arterială! Cheia succesului este depistarea precoce a hipertensiunii”, a adăugat Rodica Tănăsescu, citată într-un comunicat de presă al SNMF.

Președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, dr. Doina Mihăilă, a spus că dacă hipertensiunea arterială ar fi depistată la timp pentru toată populația, dacă s-ar respecta tratamentul corect, complicațiile acestui „ucigaș în serie” ar fi incomparabil mai mici.

„Ca profesioniști, suntem îngrijorați de ignorarea acestui adevăr simplu. Economiile se fac prin profilaxie și prin creșterea complianței la tratament”, a precizat Doina Mihăilă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Devine ilegal în TOATĂ ROMÂNIA. NU se va mai putea face acest lucru sub NICIO...
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
(P) Ceasuri Swatch inspirate de opere de artă
×