INEDIT. Forțele aeriene finlandeze renunță la simbolul svasticii, după aproape un secol. Cum au ajuns să folosească „eticheta” nazismului

Redactor:
Silviu Bănilă
INEDIT. Forțele aeriene finlandeze renunță la simbolul svasticii, după aproape un secol. Cum au ajuns să folosească „eticheta” nazismului
INEDIT. Forțele aeriene finlandeze renunță la simbolul svasticii, după aproape un secol. Cum au ajuns să folosească „eticheta” nazismului

Forțele aeriene finlandeze au renunțat la svastică, simbol pe care l-au adoptat încă din 1918.

Finlanda a modificat logo-ul Comandamentului Forțelor Aeriene, fără să anunțe în prealabil, scrie dw.com.

Noul logo este un vultur auriu într-un cerc format din aripi, în timp ce vechiul simbol includea o svastică, simbolul nazismului.

Teivo Teivainen, un academician la Universitatea din Helsinki, a fost primul care a observat schimbarea. Forțele aeriene finlandeze foloseau svastica încă din 1918.

Chiar dacă forțele aeriene au scos simbolul svasticii de pe avioane, după cel de-al Doilea Război Mondial, simbolul a rămas vizibil pe emblemene, steagurile și uniformele unității, a declarat un purtător de cuvânt al aviației militare, citat de BBC.

Istoria îndelungată a svasticii în Finlanda

Svastica a ajuns să fie folosită ca simbol de către forțele aeriene finlandeze prin intermediul unui nobil suedez, Contele Eric von Rosen. În 1918, acesta a oferit armatei finlandeze un avion, care avea pictată o svastică albastră, considerată aducătoare de noroc.

Ulterior, avioanele militare finlandeze au folosit simbolul, care a devenit însă asociat cu antisemitismul, după ascensiunea lui Adolf Hitler la putere și folosirea svasticii de către partidul nazist.

Rosen nu a avut legături cu naziștii în 1918, dar ulterior a relaționat cu ei prin cumnatul lui, un prieten apropiat al lui Hitler.

Teivanen a scris că schimbarea a fost demarată în 2017, deoarece svastica ar fi avut un impact negativ asupra atitudinii tinerilor față de înrolarea în armata finlandeză. Mai mult, țara-vecină Rusia ar fi putut considera că simbolul reprezintă un semn al adversității Finlandei.

Logoul academiei forțelor aeriene finlandeze continuă însă să includă svastica albastră „norocoasă”, cel puțin pentru moment.

Se întâmplă în România: Șofer cercetat penal pentru că în locul siglei mașinii avea montată o svastică

În 2019, un șofer sucevean a fost cercetat penal pentru că a montat pe autoturismul său, în locul siglei firmei care a produs mașina, o svastică, situația fiind sesizată după ce bărbatul a fost implicat într-un accident rutier.

Poliția Județeană Suceava a anunțat că șoferul unui autoturism implicat într-un accident rutier produs în localitatea suceveană Plopeni este cercetat penal pentru confecționarea, punerea în circulație sau deținerea în vederea punerii în circulație de simboluri fasciste.

Inchide