INTERVIU INTEGRAL Gândurile lui Cristoiu: Dragnea nu va fi condamnat/ Despre dosarul Revoluției: Este o nemernicie să-l numești așa. Aveam și noi o revoluție. Nu mai avem

Dacă Tudorel Toader avea o minimă conștiință a locului și rolului său în această republică, demisiona. Este un om terminat indiferent cum o fi

Monica Mihai: Vorbim de guvernul PSD, de doamna Viorica Dăncilă și vorbim de ministrul, controversatul de săptămâna aceasta, ministru al Justiției.

Ion Cristoiu: Mult controversatul.

Monica Mihai: Mult controversatul asupra căruia stă sabia remanierii. Cât mai supraviețuiește Tudorel Toader în guvernul Dăncilă?

Ion Cristoiu: Repet ce am mai spus, dacă domnul Tudorel Toader avea o minimă conștiință a locului și rolului său în această republică, demisiona. El este un om terminat indiferent cum o fi.

Monica Mihai: De ce? Are o catedră la care să…

Ion Cristoiu: Dacă nu demisionează, din funcția asta, are catedră… din mai multe motive. Unu, a ajuns între două scaune. Adică pe de o parte dreapta, presa tefelistă, strada îl contestă, îl contestă.

Monica Mihai: De la începutul mandatului e contestat.

Ion Cristoiu: Și avem pe de o parte asta, iar pe de altă parte acum începe să-l conteste…

Monica Mihai: Și partidul Social Democrat…

Ion Cristoiu: În acest moment el

Monica Mihai: Și președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu s-a dezis…

Ion Cristoiu: Nu înțeleg de ce se cramponează de această funcție, de ce nu demisionează.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Păi nu știu, vă întreb pe dumneavoastră, dumneavoastră sunteți mai tânără și..

Monica Mihai: Dar dumneavoastră aveți imaginea de ansamblu.

Ion Cristoiu: Avem imaginea de ansamblu a unor politicieni români, a unor oameni din România care consideră plecare dintr-o funcție, ca și la Lazăr, ca și la Kovesi o nenorocire. Nu e nicio nenorocire, încă o dată.

Monica Mihai: Poate așteaptă ceva.

Ion Cristoiu: Dacă domnul Lazăr nu mai e procuror ce i se întâmplă?

Monica Mihai: Și domnul Lazăr mai dorește să fie procuror.

Ion Cristoiu: Întreb încă o dată, înainte, în anii 50, dacă te dădeau afară, în 50, plecai dintr-o funcție puteai presupune că ajungi la canal, da? Că mori de foame, te trimitea, erai procuror și te trimitea să faci flori de hârtie. Ce i se poate întâmpla domnului Tudorel Toader dacă demisionează?

Monica Mihai: Nu vi se pare interesant că mai toți politicienii noștri țin de scaune și de funcții?

Ion Cristoiu: Nu, toți șefii țin de scaune, nu numai politicienii. Și vorbește un om care a plecat din mai multe șefii. E foarte greu pentru că toți oamenii care ajung șefi, dacă ați observat dumneavoastră, nu-și creează o greutate în profesia lor. Dacă domnul Lazăr ar fi un mare, mare procuror, în sine, mă duc înapoi, care e problema, fac anchete și sunt procurorul celebru, da. dacă doamna Codruța Kovesi era marea procuroare pe profesia ei, care e povestea? Așa cum am zis de fiecare dată când am plecat din funcții.

Monica Mihai: Mă duc și-mi fac meseria în altă parte.

Ion Cristoiu: Îmi fac meseria de gazetar și uite că sunt în continuare, chiar sunt viu și nevătămat din punctul ăsta de vedere. Or domnului Toader ce i se poate întâmpla dacă demisionează?

Monica Mihai: Săptămâna aceasta a audiat candidații pentru funcția de procuror general, a amânat audierile și procedura, a spus că mai trebuie să caute. Credeți că Tudorel Toader ține de această numire a unui procuror general, îl ține ca pe un as în mânecă?

Tudorel Toader nu demisionează din nevoia de vedetism și din nevoia de putere

Ion Cristoiu: Dumneavoastră mi-ați dat acum răspunsul la întrebarea pe care ne-o punem amândoi, de ce nu demisionează. Pentru că-i place. Adică povestea asta cu procurorul…

Monica Mihai: E un joc?

Ion Cristoiu: Nu, ministrul Justiției până la el n-avea nicio putere în România, da?

Monica Mihai: Din punct de vedere al numirii.

Ion Cristoiu: Eh, acum lui îi plac. El are două mari probleme care îl fac să nu demisioneze și să se ducă la fund. Unu, nevoia de vedetism, ați observat, adică chiar și aceste audieri au fost transformate de el într-un spectacol. Doi, nevoia de putere, adică el se joacă cu destinul lui Lazăr, de aia a și amânat, de aia a și renunțat, dacă acum propunea… îi place. Și atunci avem acel morb, și vă spun eu ca scriitor, morbul ăsta al puterii.

Monica Mihai: Sunt voci care spun totuși că Tudorel Toader ține de acest post ca un șantaj cumva asupra PSD-ului, la modul că mă remaniați, îl voi numi pe Augustin Lazăr ca nou procuror general.

Ion Cristoiu. Nu-i adevărat, n-are cum să-l numească din nou. Domnul Augustin Lazăr e istorie. Puteți să spuneți orice, nu poatesă iasă din acest scandal cu trecutul lui, n-are cum. Probabil… sigur el este… Augustin Lazăr nu este apărat de președinte de sistem și de presa lor, de presa tefelistă pentru Lazăr. De ce? Din două motive: unu, domnul Klaus Iohannis dacă renunță la el public, pleacă de lângă el toată gașca, în frunte cu…

Monica Mihai: Camarila.

Ion Cristoiu: Toată camarila și SPP și ăla… spune dacă nu ne poate apăra, acum e o bătălie între găști, da? Și doi, ca el cu trecut din ăla dubios sunt foarte mulți la ora actuală, inclusiv în partide de genul USR, PLUS, și atunci dacă dai un semnal că un om ca Lazăr, indiferent ce a făcut, după 89, îl ții în funcție de ce? Îl ții în funcție, atunci îi vine rândul unui domn numit Dacian Cioloș care a fost și el milițian care păzea pe Doina Cornea. Sigur, corect, eu sunt de acord, ca milițian nu avea nicio putere(?). Și atunci începi să creezi în rândul politicienilor o problemă, problema trecutului lor pe care unii dintre ei încearcă să-l ascundă. Și atunci domnul Lazăr, care e argumentul lui, domnule eu m-am luptat pentru democrație, care e argumentul domnului Dacian Cioloș, corect, corect, de aia dacă îi dai drumul pentru trecut începi să creezi un precedent foarte primejdios pentru mulți.

Monica Mihai: Și atunci mai bine îl ții.

Ion Cristoiu: Atunci îl ții. El nu e apărat ca persoană, e apărat ca simbol, dar mai ales de Klaus Iohannis pentru că acum este o bătălie, v-am mai spus, între găști.

Vor aștepta rezultatele europarlamentarelor și atunci vor trece la o restructurare a guvernului. Nu-l vor remania pe Tudorel Toader

Monica Mihai: Este o chestie foarte interesantă și spuneți-mi cum vedeți următoarea situație: îl remaniază pe ministrul Justiției? PSD ajunge din nou la mâna lui Klaus Iohannis la numirea ministrului Justiției sau vor alege varianta de restructurare a guvernului ca să treacă prin parlament.

Ion Cristoiu: După părerea mea vor aștepta rezultatele europarlamentarelor și atunci vor trece la o restructurare a guvernului.

Monica Mihai: Adică spuneți că nu-l remaniază pe Tudorel Toader până atunci?

Ion Cristoiu: Nu. Pentru că a și anunțat doamna Rovana Plumb că pleacă ea. Deci, până pe 26 mai nu se poate întâmpla nimic. N-are nici PSD-ul curaj.

Monica Mihai: Au fost declarații totuși săptămâna aceasta prin care Liviu Dragnea a spus că el nu se amestecă în această problemă.

Ion Cristoiu: Erau vorbe. Probabil în funcție de rezultat. Dacă PSD-ul are un rezultat foarte bun și prin comparație cu PNL pentru că principalul adversar atunci domnul Dragnea, care zic că nu va fi condamnat, va avea toate motivele chiar să schimbe și pe Dăncilă. Nu putem discuta, până pe 26 mai suspendăm orice discuție.

Monica Mihai: Ați zis o chestiune interesantă, că poate să o suspende și pe Viorica Dăncilă. Există tensiuni între cei doi?

Există tensiuni între Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă. Întotdeauna după o lună, două, trei premierul devine nerecunoscător

Ion Cristoiu: Din datele pe care le am eu da, adică… și erau firești. Întotdeauna după o lună, două, trei premierul, indiferent, devine nerecunoscător.

Monica Mihai: A fost chiar interesantă declarația lui Liviu Dragnea din aceste zile în care acesta a spus că la începutul mandatului lui Viorica Dăncilă, pe când se obișnuia încă cu funcția, discutau des, în schimb acum a fost de acord și el să discute mai rar. Acest și eu, și el a fost de acord. Adică Viorica Dăncilă ar fi cerut să vorbească mai rar cu președintele PSD?

Ion Cristoiu: Domnișoară, eu din 1990 asist la spectacolul bătălia între premier și alții. Premier și președinte.

Monica Mihai: Da, dar premierul vine din același partid.

Ion Cristoiu: Nu, încă o dată. Se întâmplă o chestie foarte simplă scriitoricească , în prima fază Dăncilă și cine-o fi, Tudose, Grindeanu ce au fost înainte sunt „să trăiți” lui Dragnea, da, de acord. Până o pune.

Monica Mihai: Așa a fost.

Ion Cristoiu: După ce te pune premier chiar dacă el e chiar președinte, vezi conflictele cu Ion Iliescu, au fost și ale lui Năstase. După ce te pune acolo, după vreo săptămână îți faci și tu o gașcă, sunteți de acord? Deci îți faci o grupare, o camarilă, nu zic negativ. Camarila aia începe să-ți facă la ureche și camarila lui Dragnea „fii atent ce a făcut cutare, cutare”, fiecare are o camarilă, da? doi, tu te duci, ești Viorica Dăncilă, și vezi că începi să ai manete nu-i așa, că ești premier, te duci în străinătate, te ține de mână Timmermans, îți zice Juncker „ce frumoasă sunteți”

Monica Mihai: „Deșteaptă sunteți”…

Ion Cristoiu: Te duci la americani. Începi să îți dai seama că de fapt la aia (manșa) avionului tu ești nu el. și la un moment dat nu îi mai răspunde la telefon, este o chestie vitală, și dumneavoastră… sigur, dumneavoastră sunteți mult mai morală decât… și dumneavoastră dacă ajungeți la un moment dat ziceți „băi, stai puțin”. Plus că te obligă viața. Tu ești premier, da, și prima săptămână vine o delegație și tu îi spui delegație domnule eu sunt premier, dar duceți-vă la Dragnea, da.

Indiferent cine va veni în locul Vioricăi Dăncilă și dacă vine iubita domnului Dragnea tot se vor certa că e vorba de putere

Monica Mihai: Adică discuțiile le purtați cu el, cu mine doar strângeți mâna.

Ion Cristoiu: Și după vreo săptămână, două, trei zici ce dracu”, sunt premier. E o chestie fatală, este, repet, nenorocirea acestei guvernări de după 2016 a fost împărțirea puterii între președintele partidului și premier. Dacă era și premier și președintele partidului în același timp nu mai era nicio problemă. N-are cum, automat, indiferent cine va veni în locul Vioricăi Dăncilă și dacă vine iubita domnului Dragnea tot se vor certa că e vorba de putere.

Monica Mihai: Cât credeți că va mai rezista Viorica Dăncilă fără să vorbească cu Liviu Dragnea, adică până va exploda buba?

Ion Cristoiu: Până pe 26 mai. Nu face nimeni nicio mișcare până pe 26 mai, e campanie electorală, în funcție de rezultat. Există mai multe necunoscute, una, dacă îl condamnă pe Dragnea atunci nici n-are nevoie să mai vorbească, doar să se ducă la vorbitor, și ea devine președintele interimar al partidului și premier, am terminat.

Monica Mihai: N-ar fi o pălărie prea mare pentru Viorica Dăncilă?

Ion Cristoiu: Eu spun ca bătălie. Nu se știe, nu cunosc, na, e unul dintre PSD-iștii, politicieni cu care n-am stat de vorbă în viața mea, am văzut-o numai în poze, nu, n-am o părere prea bună, dar nu pot să judec un om după poze. N-am stat de vorbă cu ea, o privește.

Doi, admițând că Liviu Dragnea scapă acum prin decizia, nu CCR, prin decizia Înaltei Curți, în acel moment avem momentul 26 mai. Dacă la europarlamentare partidul condus de Dragnea, de atunci, câștigă peste așteptări și peste sondaje, în acel moment Dragnea e pe cai mari și dă douăzeci de Viorica Dăncilă afară.

Monica Mihai: Și poate să facă ce vrea.

Ion Cristoiu: Poate… Dacă nu, ar putea să plece domnul Dragnea și să rămână Viorica Dăncilă. Încă o dată, punem în suspensie totul și florile și iarba și frunzele până pe 26 mai. Sigur că după alegerile europarlamentare vin alea prezidențiale…

Monica Mihai: Și tot așa.

Ion Cristoiu: Nu se face nimic, nu se iese din ținută de campanie până pe 26 mai. 26 mai este un moment de resetare, un moment mai puternic decât prezidențiale.

În Ucraina, contrar opiniei generale, eu nu cred că va învinge comediantul. Am asistat acolo la o uriașă manevră

Monica Mihai: Pentru partidele din România.

Că vorbim de alegerile europarlamentare, haideți puțin să vorbim de contextul european și nu doar european actual. Au avut loc alegeri în Israel și, de asemenea,s-a mai decis încă un lucru legat de Brexit.

Ion Cristoiu: Și vom avea, foarte important, alegerile din Ucraina unde, contrar opiniei generale, eu nu cred că va învinge comediantul. Cred că va învinge tot Poroșenko, cred că am asistat acolo la o uriașă manevră, cunosc.

Monica Mihai: Ca el să iasă…

Ion Cristoiu: Problema era să iasă Timoșenko în afara jocului.

Monica Mihai: Și acest actor ar fi diversiunea.

Ion Cristoiu: Fără actor, rămânea Timoșenko cu Poroșenko și Timoșenko îl bătea la scor pe Poroșenko. O să vedeți că va învinge tot Poroșenko, trebuie să fii nebun ca putere, cum vreți, America, Germania, să lași…

Monica Mihai: Să lași un comediant săpreia puterea…

Ion Cristoiu: O țară precum Ucraina, stați un pic, este o țară cu atât de mari probleme să o lași pe seama unuia care n-are pic de experiență politică. Adică măcar Poroșenko cum e el, corupt, are experiență. Nu-și permite nimeni, nici noi, ascultați-mă, și pentru noi ar fi o catastrofă dacă ar învinge comediantul că n-are experiență politică. O țară precum Ucraina cu atât de mari probleme, atât de importantă chiar pentru soarta lumii pentru că o Ucraină poate să declanșeze un război mondial, chiar pentru noi. Păi știu eu ce e în capul lui, că el e amator, e președinte și o să zică că vrea să ia și Bucovina și Suceava, poți să știi ce e în capul lui? La Poroșenko măcar acolo avem garanția că îl știm.

Monica Mihai: Există o predictibilitate.

Ion Cristoiu: Îl știm, nu?

Pentru români, impactul rezultatatului alegerilor din Israel este uriaș. De ce n-ar câștiga PSD-ul chiar dacă este acuzat de corupție

Israelul.

Monica Mihai: Ce semnal transmite rezultatul alegerilor din Israel?

Ion Cristoiu: Pentru noi românii impactul este uriaș.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Nu numai pentru faptul că PSD, Dragnea și Dăncilă sunt apropiați de Netanyahu, dar semnalul este acesta: poți să-i zici unui tip precum, dacă este, cum este Dragnea sau Netanyahu, e corupt el

Monica Mihai: Are dosar, are trei dosare.

Ion Cristoiu: Uite că a câștigat. Din punctul de vedere al electoratului, imaginea, asta e principala concluzie.

Monica Mihai: E un semnal pentru Liviu Dragnea.

Ion Cristoiu: Da, la noi în România, deși era vorba de Israel, aceste alegeri au fost urmărite ca și cum ar fi alegeri interne, în România. Netanyahu era dușmanul lui Iohannis, al întregii drepte, da? Nu numai pentru că trecea drept având relații bune cu PSD-ul, dar și pentru că era un corupt. Și atunci raționamentul de tip Cioloș, Barna…

Monica Mihai: A câștigat un corupt

Ion Cristoiu: Era următorul: e corupt și n-are cum să câștige. Uite că un corupt a câștigat. Și atunci reflexul la noi este următorul: de ce n-ar câștiga PSD-ul chiar dacă este acuzat de corupție.

Orice cetățean al Israelului știe că siguranța Israelului depinde nu numai de America, depinde și de Rusia

Monica Mihai: L-au ajutat pe Netanyahu și declarațiile lui Donald Trump și cu privire la înălțimile Golan și cu privire la…

Ion Cristoiu: Nu Donald Trump l-a ajutat, l-a ajutat Putin, vizita la Putin. Pentru că de fapt acolo a fost o dispută și ar fi incorect să nu sesizăm, nu Netanyahu a câștigat, acolo a fost o dispută între securitatea Israelului și corupția lui Netanyahu. Israelienii până la urmă au optat pentru securitate și au optat în momentul în care Netanyahu s-a dus la Moscova. Pentru că orice cetățean al Israelului știe că siguranța Israelului depinde nu numai de America, depinde și de Rusia. Și atunci a zis Netanyahu ăsta e și cu Trump…

Monica Mihai: E și cu…

Ion Cristoiu: Nu uitați că el a fost la Moscova în momentul în care a revendicat Golanul…

Monica Mihai: Adică într-un moment simbolic important.

Ion Cristoiu: Și cu toate acestea a fost primit de Putin, este foarte important, care este un sprijinitor al părții arabe și al Iranului. A fost un semnal… deci asta este o lecție electorală copleșitoare și pentru România. uneori tema corupției poate să ajungă pe locul 10 față de alte teme. Iată că aici tema securității…

Monica Mihai: A primat înaintea celei…

Ion Cristoiu: Nu știu, poate că și aici, poate că o temă pe care o vântură PSD-ul, nu a corupție ci a pensiilor, a salariilor…

Monica Mihai: A României în față care merită mai mult.

Ion Cristoiu: Da, s-ar putea să domine. Asta spun că e principala lecție. Că corupția nu e tema numărul unu niciunei țări.

Monica Mihai: Va muta România ambasada de la Israel de la Tel-Aviv la Ierusalim, având în vedere că premierul Viorica Dăncilă a făcut această promisiune?

Ion Cristoiu: După 26 mai discutăm. Acum dacă se formează, și clar că se va forma un guvern, nu va face. Aia a fost mai mult o declarație pentru că au anunțat că numai când e gata analiza. Analiza nu e gata, adică din câte am înțeles, și cât o fi Meleșcanu la Externe…

Amânarea Brexit-ului este un dezastru, în primul rând pentru Marea Britanie

Monica Mihai: Nici nu va fi gata.

Ion Cristoiu: Nu va fi gata nimic la Externe.

Monica Mihai: România se situează în acest moment într-o situație externă aparte. Cum vedeți faptul că Brexitul a fost amânat? Ați prevăzut acest lucru? Săptămâna aceasta a avut loc o discuție între Teresa May, Angela Merkel și Macron în care s-a decis o nouă amânare.

Ion Cristoiu: Nu, nu m-am gândit în niciun moment pentru că este un dezastru, în primul rând pentru Marea Britanie.

Monica Mihai: Ce semnal transmite Marea Britanie prin faptul că nu se pot decide asupra unei ieșiri.

Ion Cristoiu: Păi nu numai Marea Britanie transmite un semnal și Uniunea Europeană, adică e mai rău decât dacă plecau fără un acord.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Pentru că totul este ca dracu”. Participă sau nu la alegeri?

Monica Mihai: Vor participa.

Ion Cristoiu: Păi dacă vor participa și iese ce facem cu grupul ăla, adică și aici… Când s-a anunțat Brexitul, dacă mai țineți minte, liderii europeni Macron și Merkel au spus, și Junker, trebuie să rezolvăm asta, nu putem…

Monica Mihai: ȘI acum totuși parcă nu mai sunt atât de dornici nici ei.

Ion Cristoiu: Păi nu, nu sunt dornici să nu iasă. Ei au explicat un lucru rațional, nu putem sta în situația asta ieșiți sau nu ieșiți. Trebuie să știm odată că nu iese din casă un chiriaș. Era vorba de ieșirea unei mari puteri din Uniunea Europeană cu toate consecințele, da. acum se lungește agonia.

Monica Mihai: S-a stabilit data de 31 octombrie pentru ieșirea Marii Britanii.

Ion Cristoiu: Da. Și până atunci Marea Britanie ce face, va avea comisar?

Monica Mihai: Va organiza alegeri europarlamentare pe 26 mai.

Ion Cristoiu: Da, va organiza. Grupul care va fi de acolo va fi sceptic, eurosceptic sau… Și cum adică ei vor intra în parlament, vor fi un grup foarte puternic, da? Vor avea drept de vot în continuare în Consiliu? Nu. Și atunci nu vă imaginați că totul e ca dracu”? Nu înțeleg ce fel de lideri europeni sunt ăștia. Că sunt câteva întrebări, dacă ei vor participa la alegeri, da, vor avea un grup, da, mare, pe baza populației, ce orientare va avea grupul ăla? Vor avea grup parlamentar? Vor câștiga dreptul de vot în Consiliu? Să nu uităm că noi am venit la președinția consiliului că au plecat englezii. Adică până în octombrie ei ce fac în raport cu instituția?

Monica Mihai: Cu Uniunea Europeană.

Franța este în drum către noul lider al Europei, așa se și explică blocarea Codruței Kovesi care era, era o șmecherie a nemților

Ion Cristoiu: Cu instituțiile. Participă sau nu participă la ele? Vi se pare ceva normal?

Monica Mihai: E interesant că la aceste negocieri care au avut loc în această săptămână și s-au așezat cei trei la masă, vorbim de Macron, de Angela Merkel și de Teresa May, nu Germania a fost cea care s-a împotrivit amânării Brexitului ci liderul francez. Să fie Franța noul lider al Europei?

Ion Cristoiu: Dacă nu e, este în drum către noul lider al Europei, așa se și explică blocarea Codruței Kovesi care era, era o șmecherie a nemților, adică ei voiau să aresteze întreaga Europă, dar să nu fie neamț, ați observat?

Monica Mihai: Adică să fie român.

Ion Cristoiu: Da, să fie un român, o româncă care făcea, și atunci să știți că acolo, în consiliul ăla s-au opus francezii și presupun că și acțiunea de la noi a fost cu aprobarea lor pentru că…

Monica Mihai: În ce sens?

Ion Cristoiu: Pentru că Macron s-a prins de șmecheria nemților. Deci nemții ca să găsească o polițistă europeană, pentru că acest parchet și mai ales Codruța Kovesi care este maestră în a îndeplini ordinele, da…

Monica Mihai: Era candidatul perfect din acest punct de vedere.

Ion Cristoiu: Din două puncte de vedere, unu, știe să-și facă PR. Acest parchet poate să se ducă și să-l aresteze pe Macron, da? Fonduri Europene. Nu să-l aresteze, să facă spectacol cu cătușe…

Monica Mihai: Cu dosare…

Anchetarea lui Kovesi aici nu este fără acordul francezilor

Ion Cristoiu: Așa. Și atunci, nemții ar spune nu noi, noi? Nu e o româncă, eroină…

Monica Mihai: Eroina Justiției.

Ion Cristoiu: Dacă era neamț, așa se explică de ce au renunțat ei la neamț. Că dacă era neamț veneau francezii sau italienii și spuneau păi, domnule, germanii vreți? Nu domnule e o româncă.

Monica Mihai: Deci practic susțineți că suportul pe care îl acordă Germania Laurei Codruța Kovesi, atât de vizibil și verbal, este de fapt opunerea lor față de…

Ion Cristoiu: Și anchetarea lui Kovesi aici nu este fără acordul francezilor. Deci francezii, Macron nici într-un caz nu vrea acest… au și recunoscut ca acest parchet să cadă pe mâna Germaniei prin intermediul Codruței Kovesi, da? Ori pe ei i-a ajutat foarte mult în această bătălie cu parlamentul care e dominat de nemți ancheta de la noi, pariez că așa a fost. Că nu făceau ăia ai noștri chiar de capul lor. Vă faceți și voi acolo, oricum anchetați-o și atunci avem un mare motiv să ne opunem. E o bătălie între Franța și Germania cine pune mâna pe poliția Europeană, ca să nu zic altfel.

Monica Mihai: Haideți să revenim pe planul românesc. Care este lovitura electorală a săptămânii?

Ion Cristoiu: Ea a trecut neobservată. În primul rând că domnul președinte s-a întâlnit cu partidul lui, ceea ce, mă rog…

Monica Mihai: E ciudat?

Ion Cristoiu: E ciudat, vă spun… toți președinții când au ajuns în campanie post-decembristă s-au întâlnit cu partidele lor. Dar una e să se întâlnească Ion Iliescu cu partidul pe care l-a făcut el, da, una e să se întâlnească Traian Băsescu cu PDL care era partidul lui și una să se întâlnească domnul…

Iohannis a dat o indicație discretă, a sugerat ca domnul Bușoi să fie înlocuit cu Rareș Bogdan

Monica Mihai: Iohannis cu partidul pe care l-au făcut alții.

Ion Cristoiu: Păi nu, cu partidul cu care n-are… de fapt el nu are nicio treabă cu partidul respectiv. Da, corect, partidul pe care l-au făcut alții. Eu nu văd nicio chimie între Iohannnis și partidul ăsta. Cunosc foarte bine relația între Ion Iliescu și PSD, dar e partidul lui, el l-a făcut. Nu Emil Constantinescu, nici Emil Constantinescu nu a avut partid și ați văzut ce probleme avea. Și el a fost până laurmă înscris în PNȚCD, dar nu… Apoi a venit Traian Băsescu cu partidul lui. Iohannis n-are nicio legătură, a fost întâi PNL și apoi PNL-ul a zis să-l facem pe el candidat, dar nu poți să spui că-i al…

Monica Mihai: Și ce-a făcut Iohannis, s-a întâlnit cu partidul?

Ion Cristoiu: Da și aici a criticat, din surse pe care le-a dezmințit, organizația de București condusă de domnul Bușoi, ceea ce confirma zvonurile, de fapt a dat o indicație discretă, a sugerat ca domnul Bușoi să fie înlocuit cu Rareș Bogdan. De fapt cel care l-a impus pe Rareș Bogdan în aceste structuri ale partidului este ca number one al partidului, domnul Iohannis, pentru că el e de o sută de ori mai apropiat de Rareș Bogdan decât de PNL. Ei au fost mai de mult. Deci asta cred că a fost o lovitură electorală, probabil că ne vom aștepta la un moment dat să-l schimbe. Poate după alegeri, repet, după 26.

Monica Mihai: Haideți să vedem după 26 mai. Ajungem și la topul săptămânal al politicienilor, haideți să vedem în această săptămână cine se află pe locul 5.

Topul politicienilor: Domnul Liviu Dragnea care acum joacă cu brio comedia omului care e mic, n-are treabă nici cu guvernul, nici cu partidul. E o greșeală

Ion Cristoiu: Păi, pe locul 5 este domnul Ion Iliescu care a fost trimis în judecată, s-a purtat demn, nu am văzut până acum nicio smiorcăială din partea domniei sale.

Monica Mihai: Vă așteptați să zică ceva?

Ion Cristoiu: Nu. El a câștigat urieșește la electoratul lui acum. Adică iar a fost o greșeală uriașă a celorlalți. Un om în vârstă, bolnav și te trimite și cu revoluția, iar electoratul lui, are și el electorat fanatic din 90 până acum, zice uite domnule a făcut și el o revoluție, l-a dat jos pe Ceaușescu și ăștia…

Monica Mihai: Și acum îl condamnă.

Ion Cristoiu: Având și dreptate că domnul Iohannis era profesor de fizică și bea bere și juca table cu ăia în Sibiu când el a făcut revoluția, sunteți de acord?

Monica Mihai: Este o diferență mare între cei doi…

Ion Cristoiu: Eu care am fost un adversar al lui Ion Iliescu până la urmă el era aici, el umbla prin București și îl răsturna pe Ceaușescu sau îi lua locul. Ăilalți, domnul Iohannis era pe acolo, era profesor.

Monica Mihai: Dar totuși trebuie să stabilească justiția exact care…

Ion Cristoiu: Nu, am dat un exemplu din punctul ăsta de vedere. Dacă ar fi să apreciez între cei doi, eu îl apreciez pe Ion Iliescu pentru că el era aici, el se bătea, el se ducea cu bicicleta să o vadă pe viitoare lui soție, e frumos, dar mă rog.

Monica Mihai: Cine se află pe locul 4?

Ion Cristoiu: Pelocul 4 se află domnul Dacian Cioloș care văd că supraviețuiește cu brio la untrecut care îl ajunge din urmă și vă atrag atenția că și acest partid nou și el și USR-ul, o să vedeți că intră și ei în toate scandalurile de tip post-decembrist politicianist. Dacă nu fac un rezultat cât de cât la alegeri dispar. Puterea acestui USR și al lui PLUS a fost faptul că veneau cu…

Monica Mihai: Un suflu nou.

Ion Cristoiu: Un altfel de politician. Păi care altfel de politician? Și ei pleacă se ceartă demisionează, o să vedeți în curând, își spală rufele în public…

Monica Mihai: Ca orice alt partid.

Ion Cristoiu: Păi și atunci de ce să-i votez? Prefer să-i votez pe ăștia tradiționalii PNL, PMP sau PSD că oricum măcar știu meserie. Adică avantajul lor de partid nou, cinstit care nu e politicianist începe să dispară prin aceste scandaluri.

Monica Mihai: Da, dar totuși pentru tefeliști, cum le spuneți dumneavoastră, tot acest partid ar rămâne de votat.

Ion Cristoiu: Nu știu pe termen lung dacă mai continuă cu scandalurile așa. Oricât de tare ai iubi pe cineva dacă…

Monica Mihai: Pierde electoratul.

Ion Cristoiu: Deci îți pierzi electoratul pentru că e un electorat consecvent moral, adică un electorat tânăr care la un moment dat va vedea, uite a plecat ăla, stați, dacă își vor spăla rufele în public…

Monica Mihai: Atunci vor mai pierde.

Ion Cristoiu: Da, mai pierde.

Monica Mihai: Cine se află pe locul 3 și de ce?

Ion Cristoiu: Pe locul 3 este domnul Liviu Dragnea care acum joacă cu brio comedia omului care e mic, n-are treabă nici cu guvernul, nici cu partidul.

Monica Mihai: Și cu cine mai are treabă Liviu Dragnea atunci?

Ion Cristoiu: Eu cred că e o greșeală din punct de vedere electoral pentru că ipostaza de victimă nu prinde niciodată pe PSD. PSD-ul nu… e o ipostază… Adică această ipostază de victimă taie cealaltă campanie electorală în legătură cu europarlamentarele.

Monica Mihai: O contradicție.

Ion Cristoiu: O dată o să discutăm despre asta. Pe mine mă miră pentru că eu nu cred, am văzut și eu, adică această campanie dusă pe ideea că noi trebuie să alegem la europarlamentare români adevărați și patrioți are o problemă, nu va reuși să mobilizeze electoratul. Deci în timp ce electoratul de dreapta e mobilizat „haideți la vot să le luăm puterea”, nu-i așa?

Monica Mihai: Da.

Ion Cristoiu: PSD-ul nu zice veniți la vot să ne apărați că ăia vor să ne ia puterea, uite o observație de care ar trebui să țină cont consilierii domnului Dragnea. După părerea mea până acum PSD-ul nu face nimic pentru electoratul care vrea să fie fanatic, adică vrea să apere puterea, de ce să mă duc la…

Monica Mihai: Da, dar spuneați chiar în ediția trecută, dacă nu mă înșel, că această direcție pe care merge PSD-ul din punct de vedere al sloganului și din punct de vedere al percepției pentru europarlamentare este unul puternic.

Ion Cristoiu: Era puternic, dar acum îmi dau seama că ceilalți evită această temă și merg cu o temă… nu, eu mă refeream la electoratul captiv. Alegerile acestea vor depinde foarte mult de năvala la vot, da, a electoratului tău.

Monica Mihai: De numărul mare de votanți.

Ion Cristoiu: Da, de ai tăi. Poți să-i aduci pe cei de la PSD cu structurile, mă rog, pe care le ai, dar trebuie să-l și mobilizezi cu ceva. Acum am descoperit, am și eu nuanțe, până la urmă cu ce-l aduc eu în condițiile în care ăilalți au drept temă hai la vot să cadă PSD-ul. Până acum nu era această temă, acum se conturează, ați văzut, da? Dacă venim și PNL-ul, venim și câștigăm alegerile europarlamentare, facem un asalt și dăm jos guvernul. Normal era ca și PSD-ul să se… fără să renunțe la acel slogan, să vină să spună, băi PSD-iști, ieșiți la vot că ăștia vor să ne dea jos de la putere.

Monica Mihai: Cine este pe locul 2?

Ion Cristoiu: Pe locul 2 este domnul Călin Popescu Tăriceanu care a început să ia fața, dacă se poate spune, a domnului Dragnea ca lider în partea coaliției de la putere, a fost în America, a jucat foarte bine această partitură cu Lazăr, el fiind… PNL-ul din care provine, el fiind din 90 anticomunist, adică din acest punct de vedere.

Monica Mihai: Și-a păstrat ideologia.

Ion Cristoiu: Deoarece PNL-ul de acum, mă rog, care n-are nicio legătură cu PNL-ul tradițional. PNL-ul din 90 pe care îl cunosc foarte bine a fost umăr la umăr cu PNȚCD-ul ca partid istoric, pentru că a avut și el victime, în bătălia cu trecutul comunist, cu abuzurile, cu torționarii și din punctul acesta de vedere PNL-ul a greșit, ăsta de acum, luându-i apărarea și atunci pe acest culoare s-a dus abilitate

Monica Mihai: Călin Popescu Tăriceanu a obținut un loc bun. Cine este pe locul 1?

Ion Cristoiu: Celebrul domn Tudorel Toader care…

Monica Mihai: Nu se lasă remaniat.

Ion Cristoiu: Nu, nu se lasă remaniat, care rămâne în continuare vedetă, dar este vedetă în genul unei stele, cum spunea Eminescu, azi o vedem și nu e, noi îl vedem azi, uitați am făcut și eu un panseu istoric, noi îl vedem pe domnul Toader, e pe cer, pe boltă, dar el nu mai e demult, a dispărut. Dacă nu demisionează n-are nicio șansă să rămână pe boltă.

Monica Mihai: Vă mulțumesc pentru discuțiile de astăzi, rămâne să vedem ce se va întâmpla cu Tudorel Toader săptămâna viitoare la CEx-ul PSD.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata