Ioana Vonica, soția omului de afaceri care s-a sinucis ar putea participa la înmormântare

Ioana Vonica, soția omului de afaceri care s-a sinucis ar putea participa la înmormântare
Publicat: 06/06/2014, 18:08
Actualizat: 30/09/2018, 21:30

Inițial, judecarea contestația primise termen după funeralii, mai precis săptămâna viitoare, miercuri.

Termenul a fost însă preschimbat, vineri, pentru sâmbătă, la ora 11.00.

Dacă instanța va respinge recursul procurorilor, Ioana Vonica va putea participa la înmormântare.

Ioana Vonica se află, din 22 mai, în arestul Poliției Capitalei, după ce Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a acesteia, în dosarul rețetelor false prin care s-a creat bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ 1,7 milioane de lei.

Marți după-amiază, soțul Ioanei Vonica, Ilie Vonica, a murit la una din clinicile sale din Sibiu, unde a ajuns în stare foarte gravă, după ce s-a aruncat de pe acoperișul locuinței sale, de la o înălțime de circa opt metri.

O zi mai târziu, respectiv miercuri, Ioana Vonica a trimis o cerere de liberare Parchetului Capitalei (care instrumentează dosarul în care aceasta a fost arestată), cerând să participe, duminică, la înmormântarea soțului său. Această unitate de parchet a înaintat însă, în aceeași zi, solicitarea către Poliția Capitalei, precizând, pentru MEDIAFAX, că nu este competent să o soluționeze.

Pe de altă parte, surse din rândul anchetatorilor declarau, pentru MEDIAFAX, că eliberarea Ioanei Vonica nu este de competența Poliției, autoritatea care poate decide să-i permită acesteia participarea la înmormântarea soțului său fiind instanța ce a decis arestarea preventivă.

În aceste condiții, Ioana Vonica a trimis, miercuri, o cerere la Tribunalul București, prin care solicita înlocuirea arestului preventiv cu măsura controlului judiciar. În cursul zilei de joi, instanța bucureșteană a admis solicitarea soției proprietarul grupului Polisano.

Decizia a fost însă contestată, vineri, la Curtea de Apel București, de procurorii de la Parchetul Capitalei.

Proprietarul grupului Polisano, Ilie Vonica, a murit, marți după-amiază, după ce, susțin anchetatorii, s-a sinucis.

Surse judiciare spuneau că omul de afaceri a lăsat în locuința sa de pe strada Andrei Mureșanu din municipiul Sibiu o scrisoare de cinci pagini în care își explica gestul, dar familia a insistat ca aceasta să nu fie dată publicității.

Ilie Vonica explica în scrisoare că arestarea soției și problemele firmelor sale l-au determinat să își ia viața, el cerându-i, totodată, iertare soției și să aibă grijă de fiica lor, potrivit unor surse judiciare. Documentul este adresat soției, căreia Ilie Vonica i-a scris că nu poate trăi „singur”, știind că ea este „acolo”, adică în arest.

Aceleași surse precizau că, din discuțiile avute cu apropiații familiei Vonica, s-a stabilit că omul de afaceri a refuzat să mănânce de când soția sa a fost arestată, iar marți, înainte de a se arunca în gol, a fumat foarte mult.

Trupul lui Ilie Vonica a fost depus, miercuri după-amiază, la capela Bisericii din Groapă din municipiul Sibiu. Potrivit membrilor familiei, înmormântarea este programată pentru duminică și va avea loc în cimitirul Bisericii din Groapă, familia Vonica având aici un cavou.

Omul de afaceri Ilie Vonica, de profesie medic, era proprietarul grupului Polisano, din care face parte și lanțul de farmacii Rețeta, la care luna trecută au avut loc percheziții în dosarul rețelor false, în care au fost arestate ulterior nouă persoane suspectate de evaziune fiscală, spălare de bani, înșelăciune, fals intelectual și uz de fals, infracțiuni prin care au creat bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ 1,7 milioane de lei.

Ilie Vonica și soția sa, Ioana Vonica, au fost audiați în 20 mai la Poliția Capitalei, iar ulterior soția omului de afaceri a fost arestată. De asemenea, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor deținute de soția lui Ilie Vonica.

În 22 mai, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a nouă persoane – Ioana Vonica, Decebal Valentin Oprea, Bogdan Mihai Năstasie, Iuliana Ilincea, Anca Maria Otinceanu, Alina Ioana Mănescu și medicii Otilia Fănica Georgescu, Emilia Niculescu Mizil și Aristica Poenaru, de la Secția Hematologie a Institutului Clinic Fundeni.

Potrivit procurorilor, reprezentanții societăți care deține lanțul de farmacii „Rețeta” ar fi înregistrat în contabilitate facturi fictive de achiziții de medicamente de la societăți „fantomă”.

Astfel, în baza a aproximativ 1.100 de rețete false pentru medicamente oncologice și hematologice emise de trei medici de specialitate, pe numele unor pacienți care nu au beneficiat de acestea, reprezentanții societății au decontat fraudulos la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB) suma de aproximativ 8,3 milioane de lei.

Ilie Vonica (59 de ani), de profesie medic ginecolog, a construit după 1989 un grup farmaceutic din care face parte distribuitorul farmaceutic Polisano – pe locul trei pe piața distribuției de medicamente, centrele medicale generaliste Clinica Polisano, centre de fertilizare in vitro, un spital privat în Sibiu, rețeaua de farmacii Rețeta și producătorul de medicamente Polipharma Sibiu. Pe lângă aceste activități, grupul deținea și un dealer Toyota, un service auto Citröen, o agenție de tu­rism proprie, proiecte de sport și agrement, construcții imobiliare și real estate.

Grupul Polisano, cu aproximativ 2.000 de angajați, a înregistrat în 2012 venituri totale de peste 300 milioane euro.

În 2011, Vonica a vândut rețeaua de clinici de dializă grupului Diaverum, controlat de fondul de investiții Bridgepoint, tranzacție esti­ma­tă la aproximativ 25 milioane euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Noile reguli PENTRU ȘAORMA. Decizia care se pregătește chiar acum în Europa
Cea mai periculoasă melodie pentru șoferi. Riscul este foarte mare
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul